Editorial: Pleaca bugetarii. Dar nepoatele?

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 08:41
5531 citiri
Editorial: Pleaca bugetarii. Dar nepoatele?

Fara concedierea a 100.000 de bugetari, masura reducerii salariilor tuturor slujbasilor statului se va prelungi si la anul, a anuntat Sebastian Vladescu. Sau pana cand va creste economia in asa fel incat sa poata fi mentinute in aparatul birocratic si nepoatele, sotiile, fiicele, amantele si persoanele cu recomandare politica.

Doar nu-si face cineva iluzii ca daca i-a durut in fund de reducerea cheltuielilor din aparatul central pana cand a venit presedintele si a constatat public ca Emil Boc n-a avut sustinere printre colegi, ministrii vor avea brusc tresariri de constiinta si vor purcede la subtierea organigramelor pe criterii de competenta.

Se va demonstra, fireste, ca puzderia de faliti exceleaza in domeniile lor, si se va relua ideea ca rudele si prietenii proptiti de o slujba ca sa nu ramana repetenti social nu sunt neaparat niste capuse. Si ce sa faca "recomandatii", sa fie condamnati la somaj numai pe motiv ca sunt de-acelasi sange, au copilarit impreuna, au lipit afise sau au impartit un asternut? Pai accesul la munca e un drept fundamental.

S-au azvarlit pe piata in aceste saptamani diverse criterii de selectie a personalului care-si merita leafa. Am auzit ca in cazul sotilor care muncesc in acelasi loc este in pericol sa ramana fara post doar unul, sau ca primii vizati sunt ultimii angajati.

Nimeni nu pune problema evaluarii cunostintelor - vorbim la modul ideal, doar s-au castigat atatea posturi in urma unor concursuri aranjate. Insa utilizand aceasta filosofie, retezam orice sansa de corectitudine, ne socotim condamnati ab initio. Exista in Romania universitati care pot fi chemate sa cantareasca expertiza salariatilor bugetari, exista firme specializate in evaluarea competentelor, se poate purcede la un demers transparent, in fata presei.

Ce sa intampla daca ambii soti sunt niste legume plimbatoare de dosare, sau daca ultimii angajati sunt absolventi de nota zece in administratie publica, au doua mastere si-si pregatesc si doctoratul?

A trecut un an si jumatate de cand Emil Boc a vorbit de modernizarea statului, dar nu a reusit sa comande si o diagnoza a hibelor sale. Suntem tot la stadiul de cleveteala: functionarii sunt multi, slab pregatiti, imbatraniti in rele, au picioare de lut. Fiecare sef are cate-o secretara-vrabiuta si un sofer, posturi invidiate de orice dascal de istorie. Pe considerentul ca fiecare trebuie sa traiasca, s-a ajuns ca directiile judetene sa aiba un director coordonator, altul care si-a recastigat functia in instanta si vrei trei adjuncti, fiecare cu aparatul sau.

Pentru ingrosarea nesimtita a batalionului fericirii nu raspunde nimeni. Adica raspund toti. Isi vor vedea lefurile reduse cu un sfert si babatiile care freaca hartii, si tinerii care si-au construit in minte cariera fara intentia de-a se dedulci la spaga si-si fac un titlu de glorie din a fi specialisti.

Guvernul Boc se afla din nou in fata unui examen. Pana acum, desi are intentii bune, aproape de fiecare data cand a iesit la tabla a luat 3, iar la extemporal a copiat din alt manual. E drept ca nu poti sa repari in cateva luni 20 de ani de abuzuri, dar e cazul sa materializeze o vorba draga premierului: "Fapte, nu vorbe!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#bugetari concedieri salarii, #reduceri personal bugetari Guvern , #bugetari