Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Guvernul Ponta imbratiseaza austeritatea: fara sporuri, fara tichete de masa

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 19:43
3434 citiri
Guvernul Ponta imbratiseaza austeritatea: fara sporuri, fara tichete de masa

Salariile bugetarilor se vor mentine anul viitor la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2012, se arata in ordonanta de urgenta conceputa de Ministerul Finantelor Publice si aprobata de Guvern miercuri.

Masuri cum ar fi acordarea de sporuri sau tichete de masa raman blocate pana in 2014, pentru ca "aceste cheltuieli sunt nesustenabile".

"Tinand cont ca exista riscul ca la 1 ianuarie 2013 sa nu existe un program de guvernare acceptat de Parlament (...) au fost aprobate masurile privind salarizarea in anul 2012 a personalului bugetar precum si alte masuri fiscal-bugetare, care isi inceteaza aplicabilitatea la data de 31 decembrie 2012", se arata in proiectul postat pe MFP.

Potrivit proiectului, neadoptarea acestor masuri pentru anul 2013 ar genera un impact suplimentar asupra cheltuielilor bugetare si respectiv asupra deficitului bugetar de 6,8% din produsul intern brut, afectand in mod semnificativ sustenabilitatea finantelor publice.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a explicat ca, in situatia in care aceasta ordonanta nu ar fi aprobata, "cheltuielile bugetului general consolidat s-ar majora cu aproximativ 44,3 miliarde lei, reprezentand 6,8% din PIB", precizand ca "aceste cheltuieli sunt nesustenabile din punct de vedere financiar".

"In plus, avand in vedere lipsa unor politici publice in domeniul economic, fiscal si bugetar acceptate potrivit legii fundamentale, se impune promovarea unor masuri legislative prin care sa se prevada mentinerea, incepand cu data de 1 ianuarie 2013, a drepturilor salariale ale personalului bugetar la nivelul lunii decembrie 2012", se mai arata in proiect.

Astfel, in anul 2013, pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, sporurile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare se stabilesc in raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizate pentru luna decembrie 2011.

De asemenea, se mentin la nivelul acordat pentru luna decembrie 2012 indemnizatiile privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, drepturile privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi.

De acelasi tratament vor beneficia si indemnizatiile privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice, indemnizatiile privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950-1961, indemnizatia privind instituirea indemnizatiei pentru activitatea de liber-profesionist a artistilor interpreti sau executanti din Romania.

De la 1 decembrie, salariile bugetarilor au fost majorate cu 7,4% fata de nivelul din noiembrie. Banii vor intra efectiv in plata in ianuarie 2013.

C.P.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#salarii bugetari mentinere decembrie, #salarii bugetari 2013 , #bugetari