Marea pacaleala a reintregirii salariilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 19 Mai 2012, ora 12:18
8890 citiri
Marea pacaleala a reintregirii salariilor (Opinii)

Revenirea la salariile din 2010, promisa si de fosta si de actuala putere nu se va intampla niciodata, chiar daca si a treia transa de reintregire, cea din ianuarie, va fi respectata. Reparatia nu va fi integrala nici in valoare reala, nici in valoare nominala.

In 2010, bugetarii nu plecau acasa doar cu salariul de incardare. Ba chiar adesea, acest salariu era cea mai mica parte din veniturile lor lunare. O mare parte din acestea, daca nu chiar grosul, era alcatuit din tot felul de sporuri, care de care mai ciudate. Aveam spor de zambet, spor de revenire din concediu, spor de toamna si multe altele asemenea.

Povestea acestor sporuri vine inca din anii '90, cand sindicatele negociau cu administratia cresteri salariale pentru sindicalisti. Arareori se discuta insa despre cresteri salariale reale. De obicei, sindicatele veneau de la negocieri cu niste sporuri in plus, adica niste cadouri otravite, avantajoase mai mult pentru sindicate si sefi, decat pentru angajati.

Pentru ca sporul acesta, care putea fi acordat sau nu, care putea fi mai mare sau mai mic, facea bugetarul total dependent de sef, mai obedient fata de putere, dar si fata de liderul de sindicat care, nu-i asa, obtinuse bomboana si avea un cuvant greu de spus in acordarea ei.

Cei mai multi dintre salariati nu au remarcat capcana: erau bani mai multi in buzunar, deci era bine, ce mai conta ca erau bani nesiguri? Si in baza acestor bani nesiguri au facut credite de toate felurile. Ei bine, sporurile acestea au disparut si nu se mai intorc. Din fericire, pentru ca erau si aberante, si discretionare.

Prin urmare, faptul ca bugetarii vor primi inapoi cele 25 de procente luate din salariul de incardare nu ii aduce nici pe departe la nivelul veniturilor din 2010.

Dar si sa fi revenit la valoarea nominala a veniturilor din 2010, tot nu ar fi fost o autentica reintregire. Si nu numai pentru ca de atunci inflatia a rontait din puterea de cumparare din 2010. Ci si pentru ca leul se devalorizeaza cu atat mai repede cu cat increderea investitorilor in luciditatea si responsabilitatea Guvernului de la Bucuresti este mai mica.

Iar decizia de majorare a lefurilor bugetarilor tocmai in momentul in care anunti reintrarea in recesiune, situatie in care se afla de altfel si cea mai mare parte a Europei, si cand Grecia este la un pas sa arunce in aer UE, nu este exact ceea ce doreau sa vada si auda investitorii.

Aceasta devalorizare a leului, pe care BNR nu o poate contracara decat pana la un punct, nu ii loveste doar pe cei cu rate la banci. Ii loveste pe toti cei care platesc tot felul de facturi legate de euro, incepand cu cele la telefonia mobila. Ii loveste si pe cei care cumpara produse importate, din nefericire majoritare mai ales printre alimente. Adica devalorizarea leului rontaie din puterea de cumparare a tutoror romanilor si intr-un timp mai lung sau mai scurt va ajunge sa inghita mare parte din reintregirea promisa de fosta putere si pusa in practica de actuala putere.

Ceea ce ne-ar trebui acum nu este aceasta iluzorie reintregire, ci aplicarea unei legi unitare de salarizare in sistemul bugetar. Cea pentru care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea nu a fost niciodata aplicata. Ea oricum continea multe contradictii si, mai rau, nu lega salarizarea in primul rand de competenta si eficienta, ci tot de vechime si patalamale.

Ar fi nevoie de o lege coerenta si corecta, care sa puna competenta si eficienta pe primul loc si sa lege salarizarea bugetarilor de productivitatea muncii din Romania. Dar asta ar prespune sa intelegem odata ca doar electoratul poate fi pacalit, nu si economia si nici oamenii care ii inteleg legile de baza.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#majorare salarii bugetari, #bugetari sporuri salariu, #reintregire salarii bugetari , #bugetari