Ziare.com

Opinii: Cine are curajul sa le explice pensionarilor si studentilor adevarul?

Marti, 29 Iunie 2010, ora 17:11

   

Opinii: Cine are curajul sa le explice pensionarilor si studentilor adevarul?
Politicienii alearga innebuniti dupa votul pensionarilor. Sunt cam 6 milioane de voturi, pe drept cuvant. Goana fiecaruia tinteste promisiunea asigurarii fondurilor publice suficiente pentru a le plati pensiile celor care se retrag din activitate.

Cheile pentru a putea discerne bobul de grau de neghina, adevarul de minciuna sau de insusi cadoul otravit al cresterilor imposibil de sustinut pe termen lung tin de intelegerea aspectelor specifice legate de:

1. Transferurile intergenerationale - prin care se transfera resursele de la cei tineri catre cei batrani.

2. Eficienta economica sau buna gestionare a fondurilor de pensii.

Sa presupunem ca o persoana obisnuita lucreaza si plateste contributii la sistemul de asigurari sociale de la varsta de 23 de ani, pana la varsta de 62 de ani, si primeste pensie intre 63 si 72 de ani.

Avem asadar 40 de ani de munca si 10 ani de pensie. Presupunand ca nivelul contributiilor nu se modifica, vor fi necesari cate patru contribuabili activi pentru fiecare beneficiar de pensie.

1. Cei care primesc astazi pensii nu isi recupereaza contributiile proprii din timpul vietii active in campul muncii (care au folosit la plata pensiilor parintilor si ale bunicilor lor), ci incaseaza contributiile celor care muncesc in prezent. Asadar, pensiile cresc pe masura ce cresc contributiile celor activi acum in munca. Acest lucru se poate intampla in trei conditii:

a. cresterea populatiei - de exemplu, daca populatia creste cu 2% pe an, raportul dintre populatia activa si populatia de varsta pensionarii din exemplul de mai sus va fi de 7 la 1 in loc de 4 la 1; astfel, raportul pensii-contributii poate fi mult mai mare in cazul unei populatii in crestere decat in cazul unei populatii stabile; intr-o buna zi insa, cresterea populatiei poate lua sfarsit, iar pentru a mentine beneficiile pensionarilor, contributiile generatiilor in activitate vor trebui sa creasca semnificativ - este exact ceea ce s-a intamplat in tarile dezvoltate sau in Romania; astfel, in optiunile actuale, cand tendinta de imbatranire a populatiei devine tot mai accentuata, vor trebui fie majorate contributiile fiecarui angajat actual, fie reduse beneficiile pentru fiecare pensionar;

b. cresterea veniturilor reale - in mod evident, nivelul de trai al generatiilor mai tinere este mai ridicat decat cel al generatiilor in varsta, datorita cresterii economice; in acest caz, pensionarii primesc pensii mai mari decat propria lor contributie, deoarece sursa contributiilor este data de nivelul mai mare al veniturilor generatiilor tinere; fiecare generatie conteaza, asadar, pe primirea unor pensii mai mari , bazate pe productivitatea celor tineri; in cazul unui esec al cresterii economice pe termen lung, sistemul actual de pensionare ar intra in colaps;

c. datorita procesului politic - ananghia sistemelor actuale publice de pensii se datoreaza in multe tari procesului politic care nu a ezitat sa promita si sa ofere mai mult decat poate fi suportat din nivelul contributiilor, chiar in conditiile in care se iau in calcul cresterea populatiei si cresterea economica; acest sistem a functionat in avantajul beneficiarilor de pensii din fazele initiale, insa la vremea socotelilor actuale, tinerii din ziua de azi se pot astepta sa primeasca un beneficiu mult mai scazut decat parintii lor pentru fiecare leu cu care a contribuit; explicatia e mai degraba politica, decat pur economica, intrucat oamenii in varsta voteaza mai mult decat tinerii, iar generatia actuala poate vota pentru pensii de un anumit nivel fara a consulta generatia inca nenascuta, careia i se va cere sa plateasca pentru ele; generatiile mai in varsta sunt, uneori, in situatia de a impune transferuri intergenerationale prin intermediul sistemului politic.

2. Curtea Constitutionala a invocat drept argument impotriva diminuarii pensiilor "proasta gestiune a bugetului public de pensii", fara a intelege ca fondul public de pensii nu este expus vreunui randament economic, ci este un transfer pur intergenerational.

Sa ma explic. Un argument puternic economic in favoarea sistemului public de pensii tine de rostul societatii de a asigura un standard de viata minim acceptabil pentru cei mai in varsta. Contributiile la fondul public de pensii reprezinta o metoda indirecta de a-i obliga pe toti la acumularea de economii, cat de mici, pentru batranete. Din pacate insa, sistemul actual public de pensii, numit "pay as you go", similar multor state europene, nu economiseste pentru viitor deoarece contributiile sunt imediat cheltuite si nu se creeaza niciun capital productiv pe seama lor. Spre deosebire de planurile de pensii private, fondul public de pensii nu este sustinut de nicio investitie reala.

In exemplul de mai sus, contributii in valoare de 1000 lei produc o pensie de 1000 lei (40 de ani de munca/10 ani de pensie), ceea ce ar presupune ca patru angajati actuali sa plateasca cate 250 lei an pentru a sustine o pensie de 1000 lei pe an. Daca comparam acest randament cu dobanda compusa a unei investitii reale, de pilda cu o rata a dobanzii de 5 procente, o contributie de 250 lei sustine un nivel al pensiei de 3910 lei pe an. Diferenta dintre 3910 si 1000 lei reprezinta costul economic al investitiei pierduta ca oportunitate la nivelul societatii.

Asadar, fiecare leu platit la contributiile pentru fondul public de pensii deturneaza leul de la economii private, mult mai eficiente. De aceea, fondurile private de pensii in tarile dezvoltate au atins cote medii de 70% din PIB, in timp ce in Romania procentul este sub 0,7% din PIB.

Se va prabusi actualul sistem de pensii?

Romania este vulnerabila din perspectiva:
- datoriilor deja acumulate in fondul public de pensii de circa 2 miliarde euro in 2010 (1,7% din PIB),
- imbatranirii populatiei,
- recesiunii economice prelungite,
- inlocuirii sau diminuarii economiilor si investitiilor private cu contributiile publice de pensii.

Daca sistemul actual de pensii ramane neschimbat, el se va secatui in circa 30 de ani, adica cu mult inaintea pensionarii celor care acum sunt studenti.

Ce este de facut si cine are curajul sa-si asume o problema politica atat de fierbinte?

Evitarea unei erodari severe a nivelului pensiilor in viitor impune decizii politice extrem de dure in prezent, iar sistemele politice nu exceleaza nicaieri in lume in a face sacrificii curente pentru pensii viitoare. Reformele sistemelor actuale de pensii, in orice stat din lume, ataca atat problema deficitelor mari din fondul public de pensii, cat si problema ineficientei acestuia.

Deficitele mari ale fondului public de pensii pot fi rezolvate prin:

- marirea taxelor (contributiilor);
- diminuarea pensiilor;
- cresterea varstei de pensionare;
- impozitarea pensiilor.

Prima varianta de lucru este indezirabila caci plasam o povara fiscala suplimentara pe forta de munca. A doua optiune a fost declarata neconstitutionala in Romania. Ne raman ultimele doua variante de actiune.

Ineficienta sistemului public de pensii poate fi rezolvata prin:

- investirea unei parti din fondul public de pensii in investitii productive, de exemplu, intr-un fond mutual de obligatiuni guvernamentale si actiuni corporatiste;
- deschiderea oportunitatii ca indivizii sa inlocuiasca parte din contributiile publice cu investitii in conturi private de pensii - investitiile in fondurilor private de pensii au randamente mai mari decat investitiile in obligatiuni guvernamentale.

Pentru Romania este recomandabila cresterea cu viteza accelerata a contributiilor in fondurile private de pensii prin mecanisme fiscale atractive.

Andreea Paul (Vass),
Consilier Personal al Prim-Ministrului

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1720 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cu asa consilieri ...

nu e de mirare ca mergem cum mergem...adica 40/10=4 deci 4 muncesc sa plateasca o pensie...aritmetica asta simplista arata cat poate Guvernul...d.lor Dvs ati auzit de dobanda cumulativa/compusa?...adica banii aia ce-i pun EU mi se multiplica SINGURI, daca sunt gestionati corect si nu se foloseste statul de ei cum ii trece prin cap...toate bune...

 

si ca sa calculati singuri ....

http://www.moneychimp.com/calculator/compound_interest_calculator.htm....calculati singuri...stiti ce inseamna asta? ca daca pun 100 RON LUNAR la banca cu o dobande de 5% si nu ma ating de ei in timp de 40 de ani voi avea la sfarsitul perioadei 152000RON care cheltuiti in 10 ani inseamna 1300RON /luna...si e un calcul simplist, intucat dau la stat mult mai mult lunar si statul poate sa-mi valorifice mult mai bine banii manevrand cu cantitati uriase de bani...cu alte cuvinte este o minciuna sfruntata, NOI ajutam statul nu el pe noi..toate bune

Articol corect !

In articol se face o analiza comparata intre sistemele de pensii pe de o parte si optiunea angajatului,totul sarjand pe constientizarea angajatului ca sistemul de pensii ptivat este cea mai buna solutie pentru angajat in special..In sistemul de pensii privat,MODEL CHILE,surplusul financiar al fondului SE INVESTESTE IN PRODUCTIE iar aceasta genereaza VENITURI la acel fond, neexistand nici-un pericol de reducerea pensiilor. Acest sistem are si avantajul ca DEGREVEAZA statul de presiunea financiara sociala,permitandu-i realizarea de programe de investitii proprii sau in parteneriat PUBLIC-PRIVAT, asa cum este legea adoptata ieri de Camera Deputatilor din parlamentul Romaniei.
Guvernul trebuie sa militeze pentru implementarea sistemuluim privat de pensii fiindca acesta scade nivelul de asistati sociali cel putin cu 50%, reduce saracia si protejeaza tara de inflatie,in timp ce sectorul capitalist de productie se desvolta liber.
Felicitari d.nei Andrea Vass pentu articol.
Ramane ca oamenii activi sa inteleaga sensul acestui sistem privat de pensii.

 

Nu sunt bani...

Ce mai tura, vura... Este evident! Intr-un alt comunicat ni s-ar putea face o prezentare exhaustiva a cauzelor si a subiectilor implicati (dar asta nu se va intampla).
De la starea de contemplatie a situatiei (stare in care cadea frecvent si Stolojan ministru) mai bine ar trece la gasirea de solutii, pacat de energia si timpul consumat; pensionarii au nevoie de bani ca sa traiasca, iar studentii ca sa capete o minte ascutita, ca povara (sa speram ca n-o sa mai aiba vreme Iliescu sa le mai puna pe deasupra si bate) care-i asteapta e mare.
De asta au fost alesi actualii, ca si anteriorii, sa conduca!

"Evident"

Da, sa presupunem ca aveti dreptate, doamna Vass. Dar omiteti un aspect esential!

Va bazati pe noi, tinerii absolventi, pentru contributie, dar in loc de a ne crea sanse sa fim productivi, ne oferiti educatie gratuita si apoi suturi in fund cand vine vorba de angajare.

Rezultatul generalizat? Tinerii bine pregatiti pleaca din tara (evident,ca sa isi poata face un viitor) si statul iese in paguba.

Poate ca sunt mic si prost - am 23 de ani si diploma de inginer - dar parca e de regretat nea Nicu' ... scoala era o mandrie si toata lumea primea un loc de munca!

Marele faliment pe termen lung, imbatranirea mult dezbatuta a populatiei, e pentru ca nu se face mai nimic pentru generatia tanara.

Puneti toti tampitii din Guvern sa invete o regula de baza : PE TIMP DE CRIZA INVESTESTI SI STIMULEZI ECONOMIA, NU II DAI IN CAP!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor