Ziare.com

Proiectul de rectificare bugetara: 13 ministere pierd peste un miliard de lei

Miercuri, 26 August 2009, ora 18:20

   

Proiectul de rectificare bugetara: 13 ministere pierd peste un miliard de lei
Ministerul Finantelor Publice (MFP) ia in calcul scaderea veniturilor la bugetul de stat cu 7,09 miliarde lei (1,68 miliarde euro), ca urmare a scaderii activitatii economice, si majorarea cu 5 miliarde lei (1,2 miliarde euro) a cheltuielilor, conform proiectului OG de rectificare.

In consecinta, deficitul bugetului de stat va creste cu 12,09 miliarde lei (2,88 miliarde euro). La rectificarea din aprilie, veniturile bugetului de stat fusesera reduse cu 12,073 miliarde lei, iar cheltuielile - cu 1,827 miliarde lei.

Astfel, potrivit proiectului celei de-a doua rectificari bugetare din 2009, cele mai mari scaderi sunt asteptate in ce priveste incasarile din taxa pe valoarea adaugata. Acestea se reduc cu circa 4,24 miliarde lei, din cauza diminuarii activitatii pe principalele ramuri ale economiei, respectiv cu 16,9% in constructii, cu 12% in agricultura, cu 8% in industrie si cu 6,2% in servicii.

Scaderea cu 443 milioane lei a incasarilor din impozitul pe profit are la baza, in principal, reducerea cifrei de afaceri si diminuarea productivitatii muncii in economie, in conditiile actualei crize, potrivit MFP.

Veniturile din accize se vor diminua cu 362,2 milioane lei, ca urmare a scaderii cu 2% inregistrata in ce priveste fabricarea produselor din tutun. Si incasarile din impozitul pe veniturile microintreprinderilor vor fi mai mici cu 287,8 milioane lei.

Veniturile din impozitul pe comertul exterior si tranzactiile internationale scad cu 156,1 milioane lei, iar cele din impozitul pe titeiul din productia interna se micsoreaza cu 30 milioane lei.

Totodata, veniturile nefiscale - respectiv din incasarile din proprietate, vanzari de bunuri si servicii, din amenzi, penalitati si confiscari, precum si alte venituri - scad cu 1,14 miliarde lei.

Veniturile din capital vor fi cu 100 milioane lei mai mici, se mai arata in document, in timp ce sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate se diminueaza cu 350 milioane lei.

Incasari mai mici cu 17,4 miliarde lei

"In conditiile economice actuale, se estimeaza pentru anul 2009 incasari mai mici ale veniturilor bugetului general consolidat cu aproximativ 17,4 miliarde lei, datorita scaderii veniturilor incasate din TVA, contributii sociale si venituri nefiscale", se arata in Nota de fundamentare a proiectului OUG de rectificare bugetare.

La prima rectificare bugetara din acest an, guvernul a redus cheltuielile bugetare cu 6,22 miliarde lei fata de bugetul anterior, in conditiile in care revizuise in scadere veniturile cu 18,8 miliarde lei.

Cheltuielile pentru proiecte din fonduri structurale scad cu 1,25 miliarde lei

In proiectul de rectificare bugetara, Finantele au propus majorarea cheltuielilor bugetului de stat, pe sold, cu putin peste 5 miliarde lei, cheltuielile curente urmand sa creasca cu 5,088 miliarde lei, cele de capital sa scada cu aproape 243,3 milioane lei, iar cele din operatiuni financiare sa sporeasca cu 156,6 milioane lei.

Cheltuielile de personal se vor reduce cu 115,06 milioane lei, in timp ce pentru bunuri si servicii statul va cheltui cu aproape 30,04 milioane lei in plus.

Potrivit proiectului noii rectificari bugetare, cheltuielile cu dobanzile vor scadea cu peste 482 milioane lei. In schimb, cheltuielile cu subventii se vor majora cu 417,26 milioane lei, iar cele cu fondurile de rezerva vor spori cu 517,5 milioane lei.

Proiectul revizuieste in scadere si valoarea cheltuielilor pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea urmand sa fie cu 1,25 miliarde lei mai mici, iar cheltuielile aferente programelor cu finantare rambursabila vor scadea cu 307,46 milioane lei.

Pe de alta parte, cheltuielile pentru asistenta sociala cresc cu 142,3 milioane lei.

Ministerul de Finante anticipeaza o scadere a economiei romanesti cu 8-8,5%, iar produsul intern brut (PIB) - valoare nominala - a fost estimat la 497,325 miliarde lei.

"Proiectul de Ordonanta care vizeaza rectificarea bugetara va fi adoptat sambata, astazi (miercuri, n.r.) urmand sa abordam princpiile si elementele de baza ale rectificarii, urmand ca forma finala, dupa discutiile care vor continua cu reprezentantii ministerelor, sa aiba loc in sedinta de Guvern de sambata", a anuntat premierul la inceputul sedintei de Guvern.

SGG, Parlamentul, Presedintia pierd sume importante la rectificare

Bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost diminuat cu 66.091.000 lei, reducerea cea mai severa inregistrandu-se la capitolul dedicat programelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile, cu 50 de milioane, urmata de o reducere de 13.568.000 de lei de la sectiunea "alte cheltuieli".

SGG va fi nevoit sa-si limiteze cheltuielile cu personalul, cu 480.000 lei, iar fondurile pentru achizitia de bunuri si servicii vor fi reduse cu 2.545.000 lei.

Secretariatului i-a fost redus si bugetul rezervat cheltuielilor cu capitalul, cu 308.000 lei. SGG compenseaza pierderile, in foarte mica masura, prin cresterea fondurilor ce-i revin prin transferuri intre unitati ale administratiei publice cu 1.560.000 lei. Pe de alta parte, la capitolul "alte transferuri", suma este redusa cu 750.000 lei.

O reducere substantiala de fonduri este operata si la nivelul Camerei Deputatilor. Prin forma actuala a ordonantei de rectificare, Camera pierde 7.466.000 RON. Cheltuielile de personal trebuie sa se reduca cu suma de 5.966.000, in timp ce de la capitolul investitii a fost taiata suma de 1.250.000. Alti 250.000 RON trebuie dati inapoi la buget de deputati de la capitolul "alte transferuri".

Bugetul Administratiei Prezidentiale se micsoreaza cu 2.967.000 RON. Presedintia va taia cel mai mult din cheltuielile pentru bunuri si servicii: 1.500.000 RON. Cheltuielile cu personalul vor fi reduse cu 1.027. 000, iar 440.000 RON vor fi taiate de la capitolul cheltuilei de capital (investitii).

Senatul pierde 1.397.000 de RON. Nu mai putin de 2.697.000 vor fi taiati de la capitolul cheltuieli cu personalul. Suma redusa de aici este mai mare decat suma totala pe care o pierde institutia condusa de Mircea Geoana deoarece din anexa ordonantei rezulta ca o parte din acesti bani nu se intorc la buget, ci sunt redistribuiti pentru alte tipuri de cheltuieli. Astfel, pentru bunuri si servicii, Senatul are alocat 500.000 RON, iar pentru cheltuieli de capital 800.000 RON.

Agentia Nationala de Integritate isi vede bugetul pe anul 2009 redus cu 2.860.000 lei, reducerile vizand exclusiv domeniile cheltuielilor cu personalul si cu bunuri si servicii. Astfel, ANI are la dispozitie un fond pentru bunuri si servicii redus cu doua milioane, iar in ce priveste cheltuielile de personal, Guvernul cere Agentiei sa faca economii de 860.000 de lei.

Bugetul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii scade cu 601.000 RON. De la capitolul cheltuieli cu personalul sunt taiate 451.000 RON, iar cheltuielile pentru investitii sunt reduse cu 200.000 RON. O parte din acesti bani, 50.000 RON, sunt redistribuiti pentru bunuri si servicii.

Si Autoritatea Electorala Permanenta este una dintre "victimele" rectificarii, bugetul ei fiind ajustat in minus cu 464.000 lei. Cea mai mare parte a sumei, Executivul o obtine din reducerea fondului pentru cheltuielile cu personalul cu 264.000 lei. De asemenea, AEP va avea cu 130.000 de lei mai putin la dispozitie pentru bunuri si servicii si cu 70.000 de lei pentru cheltuieli de capital.

Sursa: rNews

Articol citit de 3317 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bineinteles ca, dupa ce Ridzi si Udrea s-au achitat de sarcina trasata!!!

De a smangli banii din bugetul statului pentru campania electorala EBA si dupa ce scopul a fost atins li s-au redus alocatiile bugetare celor doua ministere conduse, la momentul oportun, de cele doua hoate.

 

Singura solutie pentru Basescu

Eu zic sa-l rugati frumos pe Patriciu sa vina prim-ministru in locul Trompetei. E singura sansa a lui Basescu sa mai castige alegerile. Si cel putin e sigur de el. L-a verificat la sange, atunci cand la arestat, si nu i-a gasit nimic.

 

Va doare de ministere si va doare in ,,Vantu" de Romania si romani!

Rusine celor ce-i doare de ,,bugetari de lux" si nu ne spun cum le merge la ceilalti romani! Rusinica gazetarilor ,,convinsi"

0 lei pt hoti, puscaria pt base si banditii

Nu mai platiti nici un impozit sau taxa !

sunt prea multe ministere care toaca banii pt buzunarul propriu...

asa ca ar trebui sa dispara complet sau sa fuzioneze daca e cazul cu altele...Asta desi multi politicieni au nevoie de trepadusi pt a-si plasa membrii familiei...

 

CE MI-E ORBAN, CE MI-E ORGAN

* In sfarsit, aflu ca se vor face reduceri si la parlament, si la presedintie.
* Macar de ar fi asa cum am citit
* Sau poate e un truc financiar, adica o reducere negativa, in sens ca in loc sa se scada se adaoga.
* Oricum , bugetul e in mare impas.
* Veniturile scad dramatic.
* Cheltuielile cresc in mod tragic.
* Iar Parlamentul se piaptana cu perdelele doamnei Udrea rectificand la nivel national greseala de dactilografie privind numele dlui Orban, desi Organ i se potrivea, parca,mai bine.

 

Parere personala

Cred ca acum mai mult ca oricand e nevoie de Isarescu. Dar nu ca premier ci ca presedinte. Si un guvern de tehnocrati care sa inceapa sa puna ordine in finantele romanesti. Personal cred ca Boc si Pogea sunt depasiti de gravitatea situatiei. Isarescu ar putea numi un consilier de al lui de la banca pe post de prim-ministru si un altul pe post de ministru de finante. Situatia este prea tragica pt. a mai astepta. Stiu ca Isarescu nu isi doreste sa fie presedinte sau prim-ministru dar intro situatie atat de grava cred ca el poate fi convins.

 

Nu mai merge

Partidele,prin membri lor, au capatat o putere economica foarte mare.Pe langa partide sunt si multimilionari, sa zicem independenti, care se pot opune masurilor luate.Trebuie sprijin politic .Isarescu stie si din acest motiv nu vrea el.Singura solutie este sa apara un partid care sa fie votat de 40-50 % din cei care ani de zile nu au mai mers la vot.Cred ca este posibil.

Corect

Suna la Tel Aviv si fa o sugestie, va fi ca si aprobata!in urmatorii 5 ani Romania va dispare de pe harta lumii!Shalom..

Cred ca Guvernul trebuie sa aiba in calcul si posibilitatea taierii anumitor ONG uri "de utilitate publica" de la subventii .

Ma refer in primul rand la MLNR .
Nu vad de ce anume este bine pentru romani , pentru Romania , sa se dea bani de la bugetul de stat pentru satisfacerea nevoilor Marii Loje Nationale din Romania (MLNR). Marele Maestru al MLNR este Eugen Ovidiu Chirovici (foto), fostul consilier al lui Nastase , cel care de altfel a si socotit aceasta loja masonica de utilitate publica .
Insusi Nastase este Mason , ca si Tariceanu , Petre Roman .
Tariceanu , la schimb , a acordat statutul de utilitate publica fundatiei politice "Institutul Social Democrat Ovidiu Sincai" ", infiintata de PSD si condusa de Adrian Nastase si Adrian Severin . Din conducetea Fundatiei fac parte Adrian Nastase, Presedinte al Consiliului Director, Adrian Severin, Vicepresedinte al Consiliului Director, Director Coordonator al Institutului "Ovidiu Sincai" si Anne Juganaru, membru, Director Executiv al Institutului "Ovidiu Sincai".
Printr-o hotarire initiata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAB), Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) a devenit siea , prin hotarire de guvern, de utilitate publica. Astfel , un ONG al lui Blanculescu a devenit "de utilitate publica" cand inca ministrul era in functie .
Mai sunt .

PD-L ar trebui sa ceara infiintarea unei comisii care sa cerceteze cum s-au dat acesti bani de la stat unor fundatii ... pe spranceana .

 

HALAL

IN TIMP CE DIACONESCU DA INTERVIURI HALUCINANTE PRIN TURCIA, INSTITUTIA PE CARE O CONDUCE A PIERDUT BANI SERIOSI LA RECTIFICARE ! O VIZITA STRATEGICA CU ADEVARAT !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor