Sindicalistii acuza Guvernul de santaj: Acceptati transferul de contributii sau anulam Legea Salarizarii. 100.000 de bugetari ar avea veniturile scazute

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 13:07
18733 citiri
Sindicalistii acuza Guvernul de santaj: Acceptati transferul de contributii sau anulam Legea Salarizarii. 100.000 de bugetari ar avea veniturile scazute
Foto: Arhiva Ziare.com

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a iesit cu vesti proaste de la negocierile de azi cu reprezentantii Guvernului.

Hossu a dezvaluit ca practic guvernantii au santajat sindicatele spunandu-le ca, daca nu accepta transferul contributiilor de la angajator la angajat, nu se va mai aplica deloc Legea Salarizarii.

"Guvernul insista cu pachetaul transfer de taxe - Legea Salarizarii - Legea Pensiilor. Va fi o noua pacaleala pentru cetateni. Guvernul nu doreste o solutie, sa gaseasca alternative, si insista cu transferul de taxe. (...)

S-a incercat un santaj impotriva partii sindicale - nu vreti transferul, anulam Legea Salarizarii. Ceea ce e complet anormal, pentru ca legat de acest lucru nu s-a pus chestiunea la pachet cu alte mecanisme. Sunt inventii pe care le-au inceput din aprilie, cand si-au dat seama ca nu mai au bani", a spus Hossu, la iesirea de la negocieri.

In plus, liderul sindical a precizat ca, din calculele confederatiilor, exista 100.000 de angajati ale caror venituri vor scadea, ca urmare a aplicarii Legii Salarizarii coroborat cu transferul de contributii.

"In sectorul de sanatte 33.000, calculele sindicale arata aproape 100.000 de salariati carora veniturile le vor scadea", a spus Hossu.

Sindicalistii insista ca efectul va fi unul devastator pentru piata muncii.

"Creste artificial salariul brut, iar pe net nu va exista cresterea respectiva. Dupa transferul integral (al contributiilor - n.red.), Romania va deveni o lada de gunoi a conditiilor de munca. In loc ca angajatorul sa plateasca pentru conditii deosebite sau speciale, grupa I sau II de munca, practic va fi salariatul care va scoate din buzunar ca sa isi plateasca prostia aceea de loc de munca, care nu corespunde conditiilor si standardelor normale. Niciunde nu mai exista chestiunea asta cu transferul integral.

A ramas ca Guvernul nu doreste sa vina cu o solutie si insista asupra transferului de taxe. Transferul nu face decat sa ia de la salariati o parte ca sa acopere gaurile bugetului de stat. In acelasi timp a ramas ca va fi o noua discutie, dupa ce Guvernul va discuta cu angajatorii, intrucat premierul crede ca va putea lua angajamentul ca toti angajatorii din Romania, reprezentati de confederatiile patronale, vor face majorarea cu 23% ca sa nu existe un efect negativ pe salariile respective", a spus Hossu.

La randul sau, presedintele BNS, Dumitru Costin, a acuzat Guvernul ca ii duce cu vorba si ca de cand tot poarta discutii reprezentantii Executivului nu au putut sau nu au vrut sa le prezinte nici macar un draft a ceea ce au de gand sa implementeze ca lege, ceea ce ridica cu atat mai multe suspiciuni in ce priveste adevaratele intentii ale coalitiei PSD-ALDE.

"N-au reusit sa scoata nici macar margica, nu mai zic de punguta cu 2 bani", a spus ironic Costin. Intrebat care a fost pozitia ministrului de Finante, Ionut Misa, pe parcursul negocierilor, avand in vedere ca portofoliul sau este decizional pe acest subiect, liderul sindical a raspuns: "Ministrul Finantelor s-a facut remarcat prin lungi perioade de tacere".

Despre efectele trecerii contributiilor de la angajator la angajat, Costin spune ca vor transforma Romania intr-un paradis fiscal unde companiile nu vor avea nicio responsabilitate fata de angajati.

"Acest gest va transforma Romania intr-un paradis fiscal, pentru ca Romania va comunica reprezentantilor de capital 'veniti, ma, ca voi ca firme in Romania singura obligatie pe care o mai aveti fata de piata muncii e aceea de a retine contributiile si a le vira catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale. In rest, nu veti mai avea nicio alta obligatie'", a spus Costin, adaugand ca saptamana viitoare vor decide calendarul protestelor, dar si ce cai juridice au impotriva Guvernului.

Primul care a exprimat transant pozitia ca Legea Salarizarii nu poate fi aplicata decat impreuna cu transferul contributiilor a fost liderul PSD Liviu Dragnea. Acesta i-a acuzat pe cei care protesteaza ca nu apreciaza maririle de salarii.

"Romania are bani, problema noastra e ca noi marim salariile, iar cei care primesc salarii marite protesteaza", a spus Dragnea joi seara.

Zeci de sindicalisti ai Federatiei Sanitas au pichetat, vineri dimineata, Ministerul Finantelor Publice, nemultumiti de propunerea Guvernului de a transfera plata taxelor sociale de la angajator la angajat. Protestatarii au vrut astfel sa transmita un mesaj nu doar Guvernului, dar si PSD-ului, principalul mesaj scandat fiind: "Ne-ati mintit sa va dam votul. Ne prostiti si ne luati totul".

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ministrul Finanțelor susține că cota unică e cea mai bună alegere pentru România: ”Nu există motive pentru adoptarea impozitării progresive”
Ministrul Finanțelor susține că cota unică e cea mai bună alegere pentru România: ”Nu există motive pentru adoptarea impozitării progresive”
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, transmite vineri despre cota unică că este cea mai bună alegere pentru România şi nu există niciun motiv pentru care ţara noastră să adopte un sistem...
Patru ONG-uri vor demisia lui Cioroianu de la Biblioteca Națională. Îl acuză că a încălcat GDPR și codul de conduită etică
Patru ONG-uri vor demisia lui Cioroianu de la Biblioteca Națională. Îl acuză că a încălcat GDPR și codul de conduită etică
ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - ApTI şi CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică solicită, într-o scrisoare deschisă...
#Hossu sindicate negocieri Guvern , #bugetari