Un covrig si o maslina pentru bugetari

Autor: Petru Iliesu - scriitor, publicist, activist civic si social
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 00:00
4982 citiri

Iata ca dupa sporuri la salarii se arata cu generozitate si stimulentele (in Dex: "Ceea ce stimuleaza, constituie un impuls, un imbold, un indemn".) De parca ne-am afla la o runda sportiva unde se folosesc in mod cu totul nedemn "administrari ale unor substante chimice stimulatoare care dau o forta provizorie (n.n.)", evident practici de dopaj descalificante din punct de vedere moral si competitional.

Adica serviciul ales de cel care il practica nu e suficient de motivational spre a fi dus la indeplinire onorabil, iar angajatul, cuprins de anemie si lehamite existentiala are absoluta nevoie de a fi imbiat spre actiune, de o imbarbatare fara de care munca sa va fi doar savarsita intr-un procent minor, cumva in celebra filosofie romaneasca a lui "merge...si asa".

Stimulentele ar fi, zic cei care le decid spre acordare, nu o forma de recompensa pentru realizari corecte si de bun simt, ci un fel de imbranceala voioasa spre "hai dom'le si fa-ti treaba, ca altfel iti vei lua doar leafa lunara, asa cum e stabilita in fisa postului!"

Pe langa toate insinuarile si cartelile noastre, stimulentele sunt o forma indirecta de recunoastere ca salariile sunt rezultatul unei proaste evaluari a capacitatii de munca, a raportului dintre ce e de facut si ce merita facut in contractul social.

O recunoastere ca salariatul poate avea alterari si slabiciuni de constiinta fata de rolul sau in mecanismul ce alimenteaza comuniunea sociala, ca are nevoie de emotii secundare spre a-si depasi rutina si a nu-si mai considera munca pe care s-a angajat sa o faca drept un inamic personal ce trebuie multumit formal cu cat mai putin efort.

Daca recompensa reprezinta o premiere pentru castigatori, bonusurile si stimulentele sunt doar un fel de carje ce trebuie sa mentina in picioare un sistem obisnuit sa se lase moale cand pe un picior cand pe altul, asteptand blazat sfarsitul lunii cand vine bucuria de scurta durata a castigului si intristarile darilor catre un stat generos de a mai a scoate din palaria magic scofalcita un covrig si-o maslina pentru bugetari.

Adica, citand din nou din DEX: "stimulatoare care dau o forta (subliniem noi) provizorie", pentru ca fara noi stimulente, toate se vor intoarce la loc, asa cum le stim.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



5 competențe care bat tehnologia și te fac indispensabil la locul de muncă
5 competențe care bat tehnologia și te fac indispensabil la locul de muncă
Dezvoltarea tehnologiei a amenințat în ultimii ani să înlocuiască muncitorii umani cu inteligență artificială (AI). S-a estimat că până în 2025, AI ar putea prelua 52% din locurile de...
SUA evită, la câteva minute, intrarea într-un blocaj economic. Senatul a ajuns la un acord asupra bugetului
SUA evită, la câteva minute, intrarea într-un blocaj economic. Senatul a ajuns la un acord asupra bugetului
Liderul democrat al Senatului american a anunţat, vineri seară, un acord asupra bugetului, cu câteva minute înainte ca prima putere economică a lumii să fie în pericol de a intra într-un...
#bugetari, #stimulente salariu bugetari, #buget, #angajati, #Dex , #bugetari