Sfantul Sinod, tolerant cu "numarul Diavolului" din pasaport

Joi, 26 Februarie 2009, ora 13:11
4723 citiri
Sfantul Sinod, tolerant cu "numarul Diavolului" din pasaport

Spre deosebire de parlamentari, care miercuri s-au contrat care mai de care pe "numarul Diavolului" din pasaport, reprezentantii Bisericii par mai toleranti cu noile documente biometrice, pe baza carora romanii vor putea calatori in strainatate, in cazul in care Romania ar fi prima tara din UE care ar accepta lansarea lor.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis ca persoanele care invoca obiectii de constiinta sau motive religioase au libertatea sa nu solicite pasapoartele biometrice, avand in vedere ca "a avea un pasaport este un drept si nu o obligatie, pasaportul fiind un document eliberat la cerere pentru cei ce doresc sa calatoreasca in afara spatiului Uniunii Europene".

Potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, Patriarhia Romana a solicitat Ministerului Administratiei si Internelor o serie de explicatii si precizari legate de pasapoartele biometrice dar si de implantarea cipurilor, masura respinsa si la nivel european.

Patriarhia Romana va solicita institutiilor statului sa adopte masurile necesare pentru modificarea si completarea legislatiei referitoare la pasapoartele biometrice, in sensul eliberarii unui pasaport temporar pentru persoanele care, din motive de constiinta sau religioase, nu doresc pasaport electronic care include datele biometrice.

"Intrucat unele persoane au reticente fata de pasapoartele biometrice, se va interveni pe langa institutiile statului roman (Presedintie, Parlament, Guvern) cu solicitarea de a se adopta masurile necesare pentru modificarea si completarea legislatiei in vigoare prin extinderea prevederilor referitoare la cazuri de urgenta (pasaport temporar) si la cazuri cand, din motive de constiinta sau religioase, persoana nu doreste pasaport electronic care include date biometrice", se arata in punctul de vedere adoptat in unanimitate miercuri seara de Sfantul Sinod al BOR.

Pe de alta parte, parintele Stoica a declarat ca va fi printre printre primii solicitanti de pasaport biometric, pentru a dovedi ca noul document nu reprezinta un pericol.

"Am decis sa fim printre primii care-si fac pasapoarte biometrice, pentru a dovedi ca noi nu vedem niciun pericol in aceste documente, dar in momentul de fata nu se pune problema, pentru ca avem pasapoarte valabile", a spus preotul Stoica.

El a adaugat ca "nu exista argumente teologice" impotriva noilor acte de identitate, dar ca fiecare credincios are libertatea de le a accepta sau nu.

Totodata, preotul Stoica a precizat ca, potrivit deciziei Sfantului Sinod, fiecare episcop va explica aceasta problema credinciosilor din eparhia pe care o pastoreste.

Citeste si:
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, cel care l-a susținut pe liderul AUR George Simion la alegerile europarlamentare din 2019, și-a schimbat opinia despre acesta. Chirica a declarat...
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Sursa: Ziare.com