Aberatia zilei: De ce la noi se topeste asfaltul si la altii nu? Autoritatile ne lamuresc cu citate din Bangkok Post

Joi, 10 August 2017, ora 19:03
18996 citiri
Aberatia zilei: De ce la noi se topeste asfaltul si la altii nu? Autoritatile ne lamuresc cu citate din Bangkok Post
Foto: Arhiva Ziare.com

Vara a venit, inevitabil, si in Romania. E drept, cu niste temperaturi mai mari decat anii trecuti si valuri de canicula mai lungi. Totusi, fata de alte tari europene, suntem in norme suportabile. Dar atunci de ce la noi asfaltul devine plastilina si la altii nu?

Asta a fost intrebarea pe care ne-am pus-o cand, cum aparea un cod de canicula, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR, fostul CNADNR) interzicea circulatia autovehiculelor cu o masa autorizata mai mare de 7,5 sau 30 de tone, dupa caz, pe drumurile nationale si autostrazile patriei, motivand ca masura e luata "pentru protectia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformari majore ireversibile cu pierderea stabilitatii imbracamintii rutiere".

Jurnalistii de la Digi 24 atrageau atentia chiar ca suntem singura tara din Uniunea Europeana unde sunt astfel de restrictii de trafic in zilele caniculare.

Sursa citata prezenta date concrete ale IRU - Organizatia Mondiala pentru Transporturi Rutiere -, ale administratiilor rutiere din patru tari din regiune (Bulgaria, Ungaria, Serbia si Croatia), dar si ale unor firme europene de logistica si de transport rutier.

In plus, este citata si Agentia pentru Infrastructura Rutiera din Bulgaria, potrivit careia anul trecut au fost eliminate aceste restrictii in tara vecina, dupa consultari intre reprezentantii Agentiei, transportatori si Politia Rutiera: "Interdictiile privitoare la traficul greu la temperaturi de peste 35 de grade Celsius vor fi anulate. Vehiculelor ce depasesc 20 de tone li se va permite circulatia libera pe drumurile nationale pe timpul verii. Pana acum circulatia era interzisa intre orele 1 dupa-amiaza si 9 seara".

Restrictii exista in continuare in tari din fosta URSS, respectiv Moldova, Ucraina sau Belarus.

Asfaltul, cat e asfaltul?!

In plus, un inginer de la o firma de proiectare explica, pentru sursa citata, ca diferenta intre Romania si alte tari din UE este data de rezistenta drumurilor.

"Infrastructura noastra nu rezista, nu a fost facuta sa reziste la temperaturi atat de mari. Am folosit initial bitum 50-70, apoi s-a trecut la 70-90, respectiv punctul de inmuirere masurat in grade Celsius.

Asa erau standardele dupa Revolutie, in perioada 90-95. Acum nu se mai foloseste bitum de acela, acum e modificat cu polimeri, atunci erau aditivi mai slabi", mentioneaza inginerul citat.

Cu alte cuvinte, in anul de gratie in care coexistam, asfaltul ar trebui sa nu intampine probleme de acest fel si sa nu fie inchise drumurile circulatiei camioanelor cum soarele incepe sa dogoaresca putin mai tare, ca intre timp a mai avansat ceva stiinta.

Iar noi vara avem de cand lumea, si nu e neobisnuit ca temperaturile sa treaca de 35 de grade macar cateva zile in fiecare luna a lui Cuptor.

CNAIR spune ca Bangkok Post spune ca e ok

Dornici sa intelegem logica situatiei, ne-am adresat cu toate aceste date CNAIR.

Raspunsul primit dupa o saptamana ne-a amuzat teribil (daca n-ar fi de plans). Scurt si fara drept de apel, CNAIR ne-a desfiintat toate argumentele pe motiv ca... Bangkok Post spune ca si in alte tari s-a intamplat la fel.

"Romania nu a fost singura tara din Uniunea Europeana unde s-au impus restrictii de circulatie din cauza caniculei. Conform publicatiei Bangkok Post 'extreme heat in Italy, and parts of France and Spain and the Balkans, has led to dozens of wildfires, damaged crops and fuelled power and water consumption. Authorities in some areas issued traffic restrictions and banned work in the open in the hottest part of the day as temperatures reached more than 40 degrees Celsius" - e raspunsul CNAIR.

"Caldura extrema din Italia si din parti ale Frantei, Spaniei si din Balcani a dus la zeci de incendii de vegetatie, culturi afectate si la un consum mai mare de energie si de apa. Autoritatile din unele zone au emis restrictii de trafic si au interzis munca in aer liber in cea mai calduroasa parte a zilei, temperaturile trecand de 40 de grade Celsius", este paragraful folosit drept raspuns.

Lasand la o parte faptul ca sursa initiala a articolului este Associated Press, o sursa mult mai serioasa daca vrei sa folosesti continutul drept argument suprem, in el nu se precizeaza ca motivul pentru care unele autoritati au impus restrictii ar fi ca asfaltul e din ciocolata ca la noi.

De fapt, in intreg articolul, singura alta referire la interdictii de trafic este legata strict de Romania, pe cand in rest nu sunt indicate tarile, ci se mentioneaza doar "in unele zone". Deci se poate foarte bine sa nu fie vorba de Franta, Italia sau Spania, ci de tari din Balcani care nu se afla in UE.

Si unde mai punem ca articolul fusese publicat la doua zile dupa ce am trimis solicitarea noastra CNAIR. Dar nu-i nimic, cu perseverenta, cautarile pe Google dau rezultate negresit.

Avem drumuri proaste, sa nu le stricam si mai rau

Mai departe, CNAIR ne spune practic ca si asa drumurile noastre sunt stricate, asa ca se impun masuri sa le protejeze de "efectele negative" ale circulatiei camioanelor.

In schimb, institutia respinge ferm o insinuare a celor de la Digi 24 ca asfaltul de pe soselele noastre ar avea o calitate indoielnica. E exact aceea indicata in caietele de sarcini.

"62% din km de drumuri nationale si autostrazi, conform starii de viabilitate la data de 31.12.2016, necesita lucrari de intretinere si reabilitare, prin urmare este necesar sa fie protejati de efectele negative ale circulatiei autovehiculelor cu MTA mai mare de 7.5t, atunci cand temperaturile extreme din timpul zile ajung la 40 grade C, iar la nivelul solului pot depasi 70 grade C.

Restrictionarea circulatiei este necesara pentru protectia sectoarelor de drum asfaltat atunci cand conditiile meteo sunt extreme, cod rosu si portocaliu si nu pentru ca 'Aparitia sleaurilor insa ar da de gol asupra calitatii slabe a asfaltului folosit' asa cum se sustine in articol (al Digi 24 - n.red.).

Mentionam ca atat materialele, cat si retetele folosite de constructori sunt cele solicitate in caietele de sarcini si sunt verificate de laboratoare tehnice autorizate. Verificarile si testarile materialelor folosite la executia lucrarilor sunt efectuate in conformitate cu standardele si normativele in vigoare, conform caietelor de sarcini", ne-a mai explicat CNAIR.

Am putea sa insistam intreband de ce, daca se observa astfel de deformari ale asfaltului, nu sunt reconsiderate cerintele din caietele de sarcini, dar mai bine cautam singuri prin Times of India sa aflam raspunsul.

De incheiere gasim extrem de potrivita o vorba a unui celebru fost ministru de Transporturi din Romania: "Iarna nu-i ca vara". Fiecare anotimp cu motivele lui de cratere in asfalt.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#CNAIR restrictii trafic canicula, #Romania restrictii trafic canicula, #restrictii camioane canicula , #canicula