Vine un nou val de canicula in Europa. Se asteapta alte recorduri de temperatura si MAE a emis atentionare de calatorie

Marti, 23 Iulie 2019, ora 08:43
9971 citiri
Vine un nou val de canicula in Europa. Se asteapta alte recorduri de temperatura si MAE a emis atentionare de calatorie
Foto: Arhiva Ziare.com

Europa Occidentala se pregateste sa infrunte o noua saptamana de temperaturi caniculare, similare celor care au afectat in ultima perioada zona de nord-est a SUA, un al doilea episod de canicula dupa cel petrecut la sfarsitul lunii iunie.

Primul val de caldura a adus temperaturi extreme

Din Franta in Germania, via Benelux, serviciile meteorologice au lansat alerte de canicula. Termometrele vor inregistra din nou temperaturi de peste 40 de grade Celsius miercuri si joi, urmand ca vremea sa se racoreasca spre sfarsitul saptamanii, transmite AFP.

Persoanele in varsta, cele care sufera de boli cronice si copiii trebuie sa se hidrateze cat mai bine si sa evite sa iasa din case in perioadele cu temperaturi extrem de ridicate.

In Franta, acest episod de canicula se anunta a fi mai scurt decat cel din luna iunie, cand a fost atins un nou record absolut de temperatura la Verargues (sud), unde pe 28 iunie s-au inregistrat 46 de grade Celsius.

De aceasta data "nu ne asteptam la temperaturi maxime de 45-46 grade Celsius", conform agentiei Meteo-France. Regiunile din jumatatea nordica a tarii vor fi mai afectate de acest nou val de caldura decat restul Frantei.

Si Parisul va suferi de pe urma acestui nou val de caldura. "Joi, temperatura va ajunge la 41-42 de grade Celsius, existand posibilitatea de a fi doborat recordul de caldura de 40,4 grade Celsius inregistrat in 1947", conform Meteo-France.

Temperaturi apropiate de pragul de 40 de grade Celsius sunt asteptate si in orasele din centrul si din nordul Italiei, in special la Florenta si Ferrara.

Tot joi, valul de caldura va ajunge si in Benelux, existand posibilitatea ca pentru prima oara in aceste trei tari temperaturile sa atinga sau chiar sa depaseasca pragul de 40 de grade Celsius (recordurile absolute existente sunt de 39,9 grade Celsius in Luxemburg, de 38,8 grade Celsius in Belgia si, respectiv, de 38,6 grade Celsius in Olanda).

In Belgia, Institutul Regal de Meteorologie a emis un avertisment de canicula valabil pana vineri la miezul noptii.

Valul de caldura se va deplasa spre Marea Baltica si va ajunge si in Norvegia, unde temperaturile ar putea atinge 36 de grade Celsius. Recordul absolut de temperatura inregistrat in Norvegia este de 35,6 grade Celsius.

Neobisnuit de cald va fi si in Germania, unde la sfarsitul lunii iunie a fost atinsa temperatura record de 38,6 grade Celsius la Brandenburg. Aproape jumatate dintre germani (47%) s-au declarat ingrijorati de acest nou val de caldura, fata de 41% care sustin ca nu sunt ingrijorati, conform unui sondaj publicat de Bild.

Canicula a lovit si SUA

Canicula a afectat si o mare parte a Statelor Unite, temperaturile atingand duminica 38 de grade Celsius la New York si Washington. In ultimele zile, in SUA valul de caldura a provocat 6 decese, conform media americane.

In urma cu o saptamana, termometrele indicau 21 de grade Celsius la Alert - in regiunea canadiana Qikiqtaaluk - cea mai nordica localitate a planetei, aflata la mai putin de 900 de kilometri de Polul Nord - stabilindu-se astfel un "record absolut" de caldura pentru aceasta zona.

Citeste si Un amplu studiu arata efectele incalzirii in marile orase: In 2050, clima la Londra va fi ca la Madrid, iar in Paris ca in Canberra

UPDATE Atentionare de calatorie transmisa de MAE - Cod portocaliu de canicula in Franta

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Franta ca serviciul local de meteorologie a prognozat un nou episod de canicula intensa in majoritatea regiunilor franceze, pana la sfarsitul saptamanii.

Potrivit MAE, caldura se va accentua progresiv in cea mai mare parte a tarii, cu maxime asteptate in perioada 24 - 25 iulie 2019.

Meteo France a emis o avertizare de cod portocaliu de canicula pentru 21 de departamente, care se va extinde pentru tot teritoriul.

In departamentele din sudul Frantei (est/vest) - Alpes Maritimes, Pyrenees-Orientales,Var, Ariege, Alpes de Haute Provence, Haute Garonne, Hautes-Alpes, Tarn si Garonne, Vaucluse, Lot, Bouches-du-Rhone, Gers, Gard, Hautes-Pyrenees, Lozere, Pyrenees-Atlantiques, Herault, Haute-Corse, Aveyron, Corse-du-Sud, Tarn, Aude, din cauza caniculei (36/42 grade Celsius), exista pericol de producere a incendiilor de padure si vegetatie.

Persoanele care doresc sfaturi din partea autoritatilor sanitare pot accesa platforma telefonica < Canicule Info Service la numarul de telefon: 0800 06 66 66 (apel gratuit de la un post telefonic fix din Franta de luni pana sambata, intre orele 09:00 si 19:00), creata de Ministerului francez al Sanatatii in acest scop.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Paris: +33147052966 si +33147052755, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de

permanenta.

De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta, au la dispozitie urmatoarele telefoane de permanenta: misiunea diplomatica a Romaniei in Republica Franceza: +33680713729, Consulatul General ale Romaniei la Marsilia: +33610027164, Consulatul General ale Romaniei la Lyon: +33643627736 si Consulatul General ale Romaniei la Strasbourg: +33627050022, la care pot apela in functie de zona in care se afla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#alerta canicula Europa Occidentala , #canicula