Canicula a produs o criza de sange in spitale. Medicii din Bucuresti amana operatiile

Luni, 07 August 2017, ora 14:06
2257 citiri
Canicula a produs o criza de sange in spitale. Medicii din Bucuresti amana operatiile
Foto: Facebook/Sange din sangele tau

Temperaturile caniculare din ultimele zile au lasat centrele de trasfuzii fara sange. Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzii din Bucuresti, a declarat ca numarul donatorilor din ultimele zile s-a diminuat, astfel ca se recolteaza doar 130 de pungi de sange fata de 250 de unitati primite intr-o zi normala.

"Avem o criza de sange din cauza acestei canicule, care nu se mai termina de doua saptamani si a rasturnat toate previziunile si asteptarile noastre si nu mai facem fata cererii spitalelor.

Saptamana trecuta am avut in jur de 130-150 de pungi recoltate intr-o zi, ceea ce inseamna foarte putin, in conditiile in care noi recoltam 250 de unitati, am ajuns aproape la jumatate", a spus Doina Gosa, pentru Mediafax.

Directorul Centrului de Transfuzii din Bucuresti a precizat ca din cauza crizei de sange spitalele au amanat unele operatii programate.

"Este o situatie extrem de dificil de gestionat. Apelam la alte centre de transfuzii, in primul rand la cele din jur, dar si ele se confrunta cu aceleasi probleme, astfel, am ajuns pana la Oradea sa cerem sange.

Cererea spitalelelor este la fel de mare, ne straduim sa asiguram, in primul rand, necesarul pentru situatiile de urgente, pentru ca sunt cele mai importante, iar operatiile programate mai asteapta, medicii fiind constransi sa le amane. (...)

Suntem intr-un cerc vicios din cauza caniculei. Pe de-o parte, oamenilor li se spune sa stea in casa, sa nu se expuna pentru ca disconfortul termic este foarte ridicat, pe de alta parte, noi nu putem sa ne descurcam fara ei si ii chemam la donare.

Trebuie sa vina sa doneze pana in ora 11:00 pentru ca dupa ora 12:00, cand disconfortul termic este foarte accentuat, lesina foarte multi", a mai spus Doina Gosa.

Pentru a evita situatiile neplacute in care oamenii vin sa doneze sange si sunt respinsi, Gosa a explicat pentru Agerpres ce conditii trebuie sa indeplineasca donatorii.

"Facem un apel la oameni sa vina sa doneze si ceea ce este important este faptul ca trebuie sa vina la donare oamenii care sunt perfect sanatosi, care nu iau medicamente. Daca iau medicamente, sigur ca nu sunt sanatosi.

Daca au boli cronice, iarasi nu pot sa fie donatori, pentru ca o boala este incompatibila cu statutul de donator. Avem nemultumiri din partea donatorilor ca ei vin, stau la rand si, in final, sunt respinsi de la donare.

Dar selectia e foarte importanta pentru noi si de asta sunt respinsi. Au diverse afectiuni si e normal ca medicul ii respinge. Criteriile de eligibilitate ale donatorilor de sange sunt stipulate prin lege", a spus Doina Gosa.

Cei care doneaza sange trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani, greutate peste 50 de kg, puls regulat, 60-100 batai/minut, tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg, sa nu fi suferit in ultimele sase luni o interventie chirurgicala, femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala.

De asemenea, donatorii trebuie sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii si sa nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni cum ar fi: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Citeste mai multe despre cum si unde poti sa donezi sange.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#criza sange spitale canicula, #donatori sange , #canicula