Codul rosu de canicula a doborat recorduri de temperatura pentru luna august in o treime din tara

Miercuri, 09 August 2017, ora 17:55
4169 citiri
Codul rosu de canicula a doborat recorduri de temperatura pentru luna august in o treime din tara
Foto: Arhiva Ziare.com

La inceputul acestei luni am avut al doilea si al treilea cod rosu de canicula din aceasta vara, in perioada 4-6 august. Tot atunci au fost doborate zeci de recorduri de temperatura in toata tara.

"Am vorbit de recorduri zilnice si recorduri lunare depasite. Spre exemplu, sambata au fost 117 recorduri zilnice, respectiv 47 de recorduri lunare, iar duminica au fost 47 de recorduri zilnice, respectiv 9 recorduri lunare, privind cele mai ridicate temperaturi maxime pentru zilele respective", a spus meteorologul de serviciu Oana Catrina, pentru Ziare.com.

In Romania, Administratia Nationala de Meteorologie are 158 de statii.

Asta inseamna ca sambata s-a doborat recordul de temperatura pentru luna august intr-o treime din tara.

Meteorologul a subliniat ca in acest an au fost, pana acum, trei coduri rosii, deoarece dupa cel de-al doilea "s-a restrans codul, dar judetele acelea au ramas sub incidenta codului rosu".

Intrebata daca acest an poate fi astfel catalogat drept cel mai cald din istoria masuratorilor meteo in Romania, Oana Catrina a precizat ca inca este prea devreme pentru a stabili acest lucru.

"Nu putem spune deocamdata daca acest sezon de vara este cel mai calduros, nu putem face precizarea asta pana nu se incheie vara. (...) Pot sa fie si invazii de aer mai rece care pot sa coboare acea temperatura care se calculeaza pe toata vara si care determina daca a fost sau nu cel mai calduros an.

(...) Din statistica pe care o avem, pe perioada 1901-2016, ne indica faptul ca pe primul loc se afla anul 2015, cand abaterea pozitiva fata de normal a fost de 1,96 grade Celsius.

(...) N-are absolut nicio legatura numarul de zile cu cod de canicula cu caracteristica privind cea mai calduroasa vara", a subliniat meteorologul.

"Pe locul 2 este 2007, pe al treilea loc 2014, pe locul 4 este 1994, iar pe locul 5 este 2012. Anul 2017 se claseaza pe locul 7", a completat reprezentanta ANM.

In ce priveste prognoza pentru perioada urmatoare, meteorologul nu a exclus posibilitatea unor noi valuri de caldura, dupa codurile galben si portocaliu de canicula din jumatatea de vest a tarii, emise pentru miercuri si joi.

"Nu trebuie sa excludem nicio posibilitate. Saptamana aceasta sta sub influenta acestui val de aer tropical, ce afecteaza la inceput regiunile vestice si sud-vestice, apoi se extinde treptat, cuprinde toata tara.

Sambata, acest val de caldura se restrange spre sud, sud-est, in vestul, nordul si centrul tarii nu va mai fi canicula. Duminica, continuam sa ne racorim, iar de saptamana viitoare vor fi valori in jurul mediilor climatologice specifice perioadei, dar nu trebuie sa excludem absolut nicio posibilitate.

Si nu trebuie sa excludem nici posibilitatea ca luna septembrie sa vina cu temperaturi ridicate, pentru ca statistica ne arata ca au existat si ani in care s-au inregistrat temperaturi care au depasit 40 de grade Celsius", a mai precizat Oana Catrina.

Iata si prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani

Amintim ca, pe 1 iulie, a fost pentru a treia oara cand a fost in vigoare un cod rosu de canicula in tara noastra, de cand se emit aceste avertizari. Celelalte doua dati au fost 8 iulie 2015, cand a fost un cod rosu doar pentru judetele Bihor si Arad, si 24 iulie 2007, atunci cand s-au inregistrat 44,3 grade Celsius la Calafat, cu doar 0,2 grade sub recordul absolut pentru Romania, din 10 august 1951, in localitatea Ion Sion, judetul Braila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#recorduri caldura doborate august, #cod rosu canicula 2017, #recorduri canicula Romania , #canicula