Romania topita de canicula: Trenurile au intarzieri. Ce ne recomanda medicii

Sambata, 18 Iulie 2015, ora 14:27
4597 citiri
Romania topita de canicula: Trenurile au intarzieri. Ce ne recomanda medicii
Foto: Ziare.com (Arhiva)

Trenurile de calatori si de marfa care au rute prin judetele din vestul si sud-vestul tarii aflate sub avertizare cu cod galben de canicula circula sambata cu viteze reduse cu 20-30 de kilometri pe ora fata de viteza normala, unele garnituri putand ajunge la destinatii cu intarzieri.

Reprezentantii Companiei Nationale de Cai Ferate "CFR" au declarat ca in cele noua judete din vestul si sud-vestul tarii aflate sambata sub avertizare cod galben de canicula, trenurile de calatori si de marfa circula cu viteze reduse cu 20-30 de kilometri pe ora fata de viteza normala, in anumite intervale de timp.

Meteo: Weekend canicular - cum e vremea la mare si la munte

Masura a fost luata pentru desfasurarea in siguranta a traficului feroviar, in conditiile in care temperaturile inregistrate la nivelul sinei ar putea ajunge la 50 de grade Celsius.

Reducerea vitezelor de circulatie in intervalele de timp in care temperaturile depasesc limitele normale este obligatorie pentru siguranta traficului feroviar, fiind aplicata de catre toate administratiile de cale ferata, au precizat reprezentantii companiei CFR.

Trenurile vor circula cu restrictii de viteza in toate retelele feroviare, duminica si luni, cand sunt anuntate temperaturi de 36-38 de grade in Capitala si in toate judetele.

Unele trenuri de calatori ar putea ajunge la destinatii cu intarzieri, din cauza restrictiilor de viteza. Calatorii pot cere informatii despre intarzierile in traficul feroviar la statiile CFR din Bucuresti si din tara, pecum si la numarul de telefon 021/9521.

Cod portocaliu de canicula in vest, restul tarii sub cod galben

Recomandarile medicilor

Medicii ne recomanda ca in perioadele in care temperaturile depasesc 35 de grade sa evitam expunerea prelungita la soare, sa bem multe lichide, sa mancam fructe si legume, sa nu facem efort fizic si, cand iesim din casa, sa purtam haine de culoare deschisa si sa avem pe cap palarii sau sepci.

In zilele caniculare, oamenii trebuie sa evitate plimbarile sau expunerea prelungita la soare, intre orele 10.00 si 17.00, iar daca ies din casa, sa poarte haine din bumbac, in sau matase naturala, de culoare deschisa si sa aiba pe cap palarii sau sepci, potrivit recomandarilor medicilor.

Pentru a evita deshidratarea, oamenii ar trebui ca la fiecare 15-20 de minute sa bea un pahar cu apa, pana ajung la cel putin doi litri pe zi, dar si sa consum cat mai multe fructe si legume proaspete, cum ar fi pepene galben, pepene rosu, castraveti si rosii, pentru ca acestea contin o mare cantitate de apa.

Consumul de alcool, inclusiv de bere sau vin, favorizeaza deshidratarea si reduce capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii, de aceea trebuie evitate in zilele caniculare. De asemenea, medicii recomanda si evitarea consumului de cafea, ceai si sucuri racoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice.

In spatii inchise, aparatul de aer conditionat trebuie sa fie reglat astfel incat temperatura sa fie doar cu cinci grade mai mica decat temperatura ambientala.

Sugarii si copiii mici trebuie feriti de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer, iar alimentatia acestora sa nu trebuie modificata in zilele caniculare.

Persoanele varstnice ar trebui sa ramana in casa intre orele 10.00 si 17.00, iar cele care sufera de afectiuni cronice, sa continue tratamentul conform indicatiilor primite de la medici.

Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezinta un stres asupra organismului. Daca organismul nu reuseste sa-si mentina temperatura in jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apa si saruri nu sunt inlocuite in mod adecvat, pot aparea crampele de caldura, insolatia, epuizarea si chiar socul hipertermic, potrivit specialistilor.

Epuizarea cauzata de canicula apare dupa cateva zile de calduri excesive si se manifesta prin somnolenta, senzatia de slabiciune si oboseala, somn agitat sau insomnie. Aceste stari pot fi combatute prin odihna in locuri racoroase, consumul de lichide, insa daca simptomele continua, trebuie solicitat ajutorul medicului.

Insolatia poate aparea dupa o expunere directa si prelungita a capului la soare si se manifesta prin: dureri de cap violente, somnolenta, greata si eventual pierderea cunostintei, febra si uneori arsuri ale pielii.

Socul hipertermic apare ca urmare a incapacitatii organismului de a-si mentine temperatura normala, fiind o urgenta medicala. In cazurile de soc hipertermic, temperatura creste repede si ajunge sau depaseste 40 de grade Celsius. Simptome socului sunt: piele foarte calda, rosie si uscata, dureri de cap violente, dezorienatare si pierderea cunostintei (lesin), iar in unele cazuri si convulsiile.

Pentru persoana aflata in soc hipertermic trebuie solicitat serviciul de ambulanta, iar pana la sosirea echipajului medical, aceasta va fi dusa la umbra si udata cu apa rece. Medicii atrag atentia ca, fara acordarea rapida a ingrijirilor medicale, socul hipertermic poate fi fatal.

Judetele Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinti, Caras-Severin, Timis, Arad si Bihor sunt sambata sub avertizare cod galben de canicula si disconfort termic, temperaturile in aceste regiuni ajungand la 36-38 de grade, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie.

Valul de caldura se va intensifica duminica si luni si va cuprinde toata tara. In cele doua zile, temperaturile maxime vor depasi frecvent 35-36 de grade si local se vor atinge 37-38 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati in cea mai mare parte a tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#intarzieri trenuri canicula, #recomandari medici canicula, #cod galben canicula , #canicula