Atentie! Corturile anticanicula din Bucuresti pot fi periculoase

Joi, 03 August 2017, ora 17:57
3451 citiri
Atentie! Corturile anticanicula din Bucuresti pot fi periculoase
Foto: Arhiva Ziare.com

Cele 20 de containere si corturi anticanicula montate in zonele aglomerate ale Capitalei nu doar ca nu ajuta prea mult, ci pot deveni chiar periculoase, avertizeaza climatologii.

In viziunea climatologului Roxana Bojariu, aceasta masura este doar una "pompieristica". Intrebata fiind daca e suficient sa se instaleze in Capitala containerele anticanicula, aceasta a declarat: "Nu cred ca este o masura suficienta. As spune ca e o masura de natura pompieristica.

E adevarat ca punctual ar putea sa ajute, dar e nevoie mai degraba de un intreg sistem care sa se puna in functiune atunci cand se anunta un val de caldura, sistem care sa tina cont inclusiv de starea populatiei, sa aiba in monitorizare zonele unde exista batrani singuri la bloc si sa-i ajute in aceste zile, astfel incat sa nu fie expusi valului de caldura si sa nu ramana izolati in conditii atat de dure pentru ei.

Pe de alta parte, vorbim de modificarea modului in care privim functiunile unui oras, pornim inclusiv de la spatiile arhitectonice. Sunt solutii in alte tari si solutii impuse de lege chiar, prin care atunci cand se construieste o cladire, trebuie sa aiba neaparat si aceste solutii de tip acumulare de apa, care pe perioadele foarte calduroase sa aduca o imblanzire a extremelor termice, iar atunci cand ploua, ele sa absoarba o parte din apa care altfel se scurge in canalizarile care fac fata din ce in ce mai greu", explica Roxana Bojariu, aratand ca trebuie luate masuri pe termen mediu si lung.

Climatologul avertizeaza ca in realitate corturile anticanicula pot afecta si mai mult starea de moment a persoanei care intra si iese din ele: "Ai un cort si omul, pentru cateva minute, reuseste sa ajunga la o stare relativ de bine, dar va dati seama ca apoi contrastul, intratul si iesitul din cort, sunt ele insele niste agresiuni asupra organismului uman, pentru ca treci printr-un contrast termic foarte mare.

As incuraja administratia locala sa aiba in vedere solutii sistemice, bazate pe cunoastere stiintifica, decizia sa fie informata. As atrage atentia ca Bucurestiul nu are un plan de adaptare pentru schimbarea climei", a mai spus specialistul.

Amintim ca joi meteorologii au emis un cod rosu de canicula valabil pentru judetele Timis, Cluj, Dolj, Caras-Severin, Satu Mare, Arad, Bihor, Salaj, Mures, Hunedoara, Alba si Mehedinti. Va fi canicula si in restul tarii, iar temperaturile se vor situa intre 36 si 39 de grade.

Citeste pe RFI Romania mai multe despre ce schimbari ar trebui facute in Capitala pentru ca locuitorii ei sa nu sufere pe vreme de canicula

Citeste si Toata Romania se sufoca sub coduri de canicula. Ce se intampla in corpul nostru cand e foarte cald si cine e in cel mai mare pericol

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#corturi anticanicula periculoase, #masuri anticanicula Capitala, #containere aer conditionat Bucuresti, #canicula Bucuresti masuri , #canicula