Cum ne protejam pe canicula. Sfatul medicului despre bere, plaja, mersul la sala si bolile de inima

Luni, 07 August 2017, ora 09:53
27060 citiri
Cum ne protejam pe canicula. Sfatul medicului despre bere, plaja, mersul la sala si bolile de inima
Foto: Arhiva Ziare.com

Temperaturile mari sunt un factor care ne poate afecta puternic organismul. De aceea, este bine sa stim sa ne protejam pe cat posibil de efectele negative ale caldurii, pe timpul verii, atunci cand meteorologii anunta canicula.

Amintim ca luni este a patra zi de cod portocaliu in sudul tarii, inclusiv in Bucuresti.

Doi medici specialisti, un nutritionist si un cardiolog, au vorbit, pentru Ziare.com, despre masurile pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le ia pentru a supravietui caldurii excesive.

Hidratarea este foarte importanta

"Primul pericol in cazul caniculei este deshidratarea, pentru ca pierdem foarte multa apa prin transpiratie. In aceste conditii, o nutritie adecvata inseamna in primul rand o hidratare adecvata.

Practic, in conditiile de canicula de astazi, indicatia de doi litri nu mai este suficienta. Se merge catre doi litri si jumatate spre trei litri de lichide pe zi. Nu numai apa. Pot fi consumate si compoturi, supe de legume, iaurturi usoare, toate acestea sunt surse de lichide", a declarat pentru Ziare.com Eduard Adamescu, medic nutritionist la Cabinetul de Diabet Zaharat si Obezitate "Calea Mosilor" din Bucuresti.

Cata "bere rece" avem voie pe canicula

In zilele toride de vara, multi aleg sa bea o bere pentru a se racori. Sfatul medicului este de a nu se depasi cantitatea dintr-o sticla sau o halba de bere.

"Mai putin recomandate sunt lichidele care contin cofeina. Cafeaua in exces sau ceaiul negru in exces nu sunt indicate in perioadele de canicula. O bere rece este permisa, dar atentie, alcoolul deshidrateaza. Berea rece numai da senzatia ca ne trece setea, dar de fapt deshidrateaza. In niciun caz nu este recomandat sa consumam bauturi spirtoase. Vinul poate fi consumat dar, atentie, doar seara si cu foarte multa apa. Alcoolul in sine deshidrateaza", ne-a mai declarat medicul nutritionist Eduard Adamescu.

Legume si fructe proaspete

In ceea ce priveste alimentatia, romanii trebuie sa fie foarte atenti in aceasta perioada de canicula.

"Din cauza caldurii, si aportul caloric trebuie sa fie un pic mai redus si format in principal din legume si fructe. Aici nu exista indicatii precise. Dupa gustul fiecaruia. Este important sa consumam legume si fructe proaspete. Din cand in cand, iaurturi, sana, mai usoare, din cele semidegresate. Carne de pui sau de peste, dar nu in exces.

De evitat grasimile, prajelile, alimentatia foarte densa din punct de vedere caloric, gen branzeturi grase, carnea de porc sau carnea tocata", a mai spus medicul Adamescu.

Ce masuri de precautie trebuie sa ia bolnavii de inima

In ceea ce priveste pacientii cu afectiuni cardio-vasculare, acestia trebuie sa fie atenti la alimentatie si medicamentatie.

"Pentru pacientii cu afectiuni cardio-vasculare, vara, caldura insuportabila este un foarte mare factor de stres. Chiar si pentru un organism sanatos. Pentru pacientii cardiaci, boala poate deveni mult mai greu de controlat daca temperaturile depasesc nivelul unui confort termic.

In plus, pacientilor cu afectiuni cardio-vasculare le variaza mai mult tensiunea, iar acest lucru le poate declansa tulburari de ritm cardiac, le poate accentua fenomenele de insuficienta cardiaca, aparand un risc marit de infarct miocardic", a declarat pentru Ziare.com conf. univ. Luminita Iliuta, medic primar cardiolog la clinica Cardioclass.

Atunci cand este cald afara, cei cu hipertensiune arteriala trebuie sa-si masoare mai des tensiunea, pentru ca organismul se adapteaza la temperaturile exterioare ridicate prin vasodilatatie periferica si prin transpiratie.

Toate aceste mecanisme scad tensiunea arteriala si, daca acest efect se suprapune cu medicatia hipertensiva, tensiunea va scadea prea mult si atunci va aparea ameteala. De aceea, vara, hipertensivii au nevoie de doze mai mici de medicamente. Ei trebuie sa isi monitorizeze tensiunea arteriala zilnic, iar controlul cardiologic trebuie facut la inceputul sezonului cald. Ajustarea dozelor medicamentelor se face numai la sfatul medicului specialist.

Magneziul si potasiul, minerale vitale pe canicula

Sfatul specialistilor este ca atat cei care sufera din cauza inimii, cat si cei sanatosi sa consume alimente bogate in magneziu si potasiu, deoarece lipsa acestor doua minerale poate duce la tulburari cardiace.

"Prin transpiratie se pierd o sumedenie de minerale, de care organismul are nevoie, cum sunt potasiul si magneziul. Cu cat se pierde mai mult potasiu si magneziu apare o expunere mai mare la tulburarile de ritm, mai ales sub forma extrasistolelor.

Pentru a evita aceste neplaceri, un om sanatos trebuie sa consume, pe timpul caniculei, cat mai multe alimente care contin magneziu si potasiu, alimente cu frunza verde, banane, rosii, kiwi, fasolea boabe. Cand sunt 40 de grade afara, un organism sanatos care transpira excesiv e bine sa ia suplimente pe baza de potasiu si magneziu", a mai declarat medicul cardiolog Luminita Iliuta.

Ce fac pacientii care sufera de varice

"Pacientii care au varice trebuie sa fie atenti. Mersul pe jos pe caldura foarte mare este contraindicat pentru cei cu varice. Daca exista senzatia de picioare grele, la fiecare cinci minute trebuie sa se ridice sa umble prin incapere, sa faca exercitii fizice, sa nu se stea mult timp cu picioarele atarnate sau picior peste picior.

Sa se evite excursiile prelungite cu avionul sau cu autocarul, imbracamintea si incaltamintea sa fie comode. Pentru cei care au varice sunt obligatorii ciorapii cu compresie graduala", a fost sfatul medicului cardiolog Luminita Iliuta.

Cat si cand stam la plaja

In ceea ce priveste orele de plaja, medicii ne sfatuiesc sa nu exageram cu statul la soare pe canicula.

"Climatul marin nu face rau nimanui dar statul la soare trebuie sa se faca, valabil pentru toata lumea, dimineata si seara, nu atunci cand soarele este cel mai puternic afara. Si cei care au afectiuni cardio-vasculare au voie sa faca plaja, dar numai doua ore pe zi, una dimineata, una dupa-amiaza.

Pe plaja ne deshidratam mai mult decat in mod obisnuit asa ca atentie mare la cantitatea de lichide consumata", a fost sfatul medicului cardiolog.

Nu mai mergem la sala?

Potrivit specialistilor, atunci cand este foarte cald afara, pasionatii de mers la sala ar trebui sa ia o pauza.

"Nu trebuie sa renuntam la miscare pe perioada de vara, dar atentie la tipul de sport practicat. Ar trebui alese sporturi de interior sau inotul. In zilele calduroase trebuie evitat sa se depuna prea mult efort. Sa se evite ridicatul/caratul de greutati mari. Mersul la sala/trasul de fiare este contraindicat in perioada temperaturilor mari", a mai declarat conf. univ. Luminita Iliuta, medic primar cardiolog la clinica Cardioclass.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#canicula medici sfaturi cardiolog nutritionist , #canicula