Meteorologii avertizeaza: Nu scapam curand de valul de canicula din Europa. Ultima oara a fost dezastru

Vineri, 03 Iulie 2015, ora 19:33
5568 citiri
Meteorologii avertizeaza: Nu scapam curand de valul de canicula din Europa. Ultima oara a fost dezastru
Foto: Arhiva Ziare.com

Valul de caldura care afecteaza o mare parte din Europa este unul dintre cele mai persistente din ultimul deceniu si este neobisnuit pentru ca a aparut la inceputul verii si afecteaza un teritoriu foarte mare, a semnalat miercuri Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM).

Potrivit previziunilor, valul de caldura nu se va retrage pe termen scurt, temperaturile ridicate urmand sa fie prezente in mare parte din Europa de Vest, Centrala si de Est. Vor exista momente de respiro, urmate de noi intervale de canicula, transmite EFE.

Particularitatea acestui val de caldura consta in faptul ca a inceput foarte devreme, la sfarsitul lunii iunie, si afecteaza o mare parte din continent, inclusiv zone din Regatul Unit si Rusia. Valul de caldura din vara anului 2003, din cauza caruia se estimeaza ca au decedat 70.000 de persoane, s-a format in luna august.

Actualul val a inceput la sfarsitul lunii iunie in sud-vestul Peninsulei Iberice, unde in locuri ca Almeria s-au inregistrat 40,8 grade Celsius, un record pentru luna iunie. De atunci, s-au inregistrat temperaturi maxime de 36 de grade Celsius la Londra sau 40 de grade Celsius in Franta si Rusia.

Potrivit lui Omar Baddour, expert al OMM, actualul val de caldura se explica prin faptul ca exista un sistem de presiuni joase in Oceanul Atlantic si un sistem de presiuni inalte in estul continentului, iar la mijloc "se creeaza un coridor care ii permite aerului cald din Sahara sa urce pana in Europa".

Pentru moment, acest val de caldura nu poate fi atribuit schimbarilor climatice, pentru ca pentru aceasta este nevoie de multiple studii stiintifice, a spus Omar Baddour.

"Valul de caldura este inca in curs. Pentru a-l atribui schimbarilor climatice avem nevoie de mai multe detalii si analize", a declarat presei Clare Nullis, purtator de cuvant al OMM, agentie specializata a ONU, relateaza AFP.

Clare Nullis a subliniat ca nivelul 4 de alerta (pe o scara de 5) a fost declarat in doua tari europene, pana luni: Elvetia si Polonia.

In urmatoarele zile, canicula urmeaza sa se deplaseze lent spre estul Europei, afectand mai sever Turcia si Grecia, potrivit OMM.

Saptamana aceasta, OMM a afirmat ca valurile de caldura precum cel care afecteaza o parte din Europa sunt normale, dar neobisnuite. Dar durata, frecventa si intensitatea valurilor de caldura vor creste, probabil, in majoritatea zonelor terestre pe parcursul acestui secol, potrivit Grupului Interguvernamental de Experti privind Schimbarile Climatice (GIEC).

Valul din 2003, cel din 2010 din Rusia si cel de acum conduc la concluzia ca "valurile de caldura sunt din ce in ce mai frecvente", a mai afirmat Omar Baddou.

Totodata, a amintit ca actualul val de caldura afecteaza si vestul Statelor Unite, in timp ce in tarile scandinave este mult mai frig decat de obicei in aceasta perioada a anului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#val canicula Europa meteorologi, #prognoza meteo canicula , #canicula