Un val de caldura sufoca Europa: Focuri in Italia si Spania, situri turistice inchise in Grecia. Se asteapta si 50 de grade

Vineri, 14 Iulie 2017, ora 20:19
13964 citiri
Un val de caldura sufoca Europa: Focuri in Italia si Spania, situri turistice inchise in Grecia. Se asteapta si 50 de grade
Foto: Arhiva Ziare.com

Un val de caldura extrema a lovit Europa si situatia nu se va indrepta prea curand. Deja temperaturile au depasit 40 de grade in unele regiuni si se asteapta sa se apropie de 50.

Sudul Italiei se confrunta cu incendiile. Miercuri noapte, din cauza focului din Calampiso, o statiune la vest de Palermo, capitala siciliana, au fost evacuati peste 700 de turisti, relateaza The Guardian. 10 au fost dusi la spital, dupa ce au inhalat fum. Din fericire, incendiile din Calampiso se afla acum sub control.

Focul arde si langa Napoli, pe culmile muntelui Vezuviu. Turistii au fost avertizati sa nu se apropie de zona.

Nu toate incendiile s-au aprins din cauza secetei. Ministrul Mediului din Italia a anuntat ca un barbat a fost retinut, fiind banuit ca ar pus intentionat foc. Acesta a amenintat ca astfel de acte se pot pedepsi si cu 15 ani de inchisoare.

In prezent se discuta daca sa fie sau nu trimisa armata pentru a lupta cu focul, langa vulcan.

Conform WWF, mii de oameni si animale isi risca viata in regiune. "Situatia e extrema, trebuie luate masuri extraordinare", a transmis WWF.

Doua incendii au izbucnit si la nord de Muntele Etna, cel mai activ vulcan din Europa. Focul s-a aprins pe fondul precipitatiilor insuficiente din ultimele luni si al temperaturilor mari si vantului puternic.

Peste 150 de hectare de pin au fost distruse in Sicilia numai luna aceasta.

Deja se vorbeste de o criza din cauza secetei. Saptamana trecuta, Guvernul de la Roma a declarat stare de urgenta in provinciile Parma si Piacenza.

Joi, in Roma si Florenta, au fost 36 de grade, dar se asteapta ca temperaturile sa urce.

In Grecia, valul de caldura a facut ca mai multe situri arheologice din tara, printre care si Acropole, din Atena, sa fie inchise miercuri.

Ministrul elen al Culturii a anuntat ca toate siturile vor fi inchise intre 13.00 - 17.00, veste deloc buna pentru valul de turisti, mai mare decat in alti ani.

In Atena au fost deschise mai multe cluburi pentru seniori si infirmi, dotate cu aer conditionat, functionale in intervalul orar 8.00 - 20.00. Multi batrani vin aici pentru a face fata caldurii, acasa neavand aer conditionat.

In Spania, unde seceta a distrus deja recoltele de cereale si ameninta vita de vie si maslinii, sapte provincii din sud sunt la cel mai inalt nivel de alerta, cu temperaturi de 44 de grade Celsius (joi). In Cordoba, Andalusia, joi, la pranz, au fost chiar 47 de grade Celsius.

Conform Administratiei de Meteorologie din Spania, valul de caldura este venit din Africa. Meteorologii spun ca temperaturile sunt mai mari decat ar fi normal in aceasta perioada.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#val caldura Europa, #incendii Italia, #seceta canicula Spania, #situri turistice inchise Grecia, #situri turistice inchise Atena caldura, #Acropole inchis canicula , #canicula