Capusele: merita o analiza mai atenta

Advertorial
Vineri, 11 Septembrie 2020, ora 08:00
12697 citiri
Capusele: merita o analiza mai atenta

Sa ne relaxam in aer liber ni se pare o activitate fireasca. Alergatul, mersul in parc sau la picnic, drumetiile sau gradinaritul nu trebuie sa ne solicite prea multa atentie. Insa detaliile pot face diferenta intre relaxare si expunerea la unele pericole. Cum ar fi capusele.

Sigur, acestea trebuie evitate, dar data fiind dimensiunea lor, acest lucru este foarte greu de realizat.

Asa ca protectia incepe cu o buna informare, stiut fiind faptul ca aceste artropode cu viata parazitara pot transmite o serie de boli grave pentru om.

Cea mai cunoscuta este boala Lyme, insa capusele mai pot transmite si encefalita de capusa. Aceasta e o boala infectioasa mai putin cunoscuta, chiar si in randul medicilor, pentru care nu exista un tratament specific.

Aceasta afectiune se transmite prin muscatura unei capuse infectate cu virusul encefalitei de capusa si are o evolutie bifazica.

In faza initiala, boala se manifesta ca o gripa cu febra moderata, oboseala, dureri musculare si de cap. In a doua faza, cea neurologica, simptomele sunt mai grave: febra mare, greata, cefalee, redoare de ceafa, ameteli, confuzie.

Primele semne pot aparea in 7 - 14 zile de la muscatura si dureaza intre 2 si 7 zile.

Pentru a a afla mai multe informatii despre cum putem evita o eventuala infectare si despre optiunea vaccinarii este recomandat sa ne adresam medicului de familie si putem accesa www.desprecapuse.ro, o sursa de date si informatii.

Indiferent de unde ne informam, ar trebui sa tinem cont de cateva recomandari pentru a face iesirile in natura cat mai sigure.

In primul rand, trebuie sa stim zonele unde capusele sunt prezente, iar sfatul medicului este sa le evitam.

Daca totusi ajungem pe acolo, e bine sa purtam haine deschise la culoare, tricouri cu maneci lungi, pantaloni lungi si sa ne verificam regulat de capuse.

La toate acestea, daca avem la indemana spray anti-insecte sau penseta pe care sa le folosim imediat, scadem riscurile de infectare.

- Viza ANMDM nr 9799E/06.07.2020

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#capuse boala Lyme, #capuse, #febra, #dureri musculare , #capusa