Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum ne ferim de capuse - peste 130 de oameni au ajuns intepati la spital, de 1 Mai

Luni, 05 Mai 2014, ora 15:09
7114 citiri
Cum ne ferim de capuse - peste 130 de oameni au ajuns intepati la spital, de 1 Mai
Foto: Arhiva

Un numar de 132 de persoane cu intepaturi de capuse au ajuns la spital in minivacanta de 1 Mai, o treime dintre acestea fiind copii, a declarat, luni, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals", profesor dr. Adrian Streinu Cercel.

"Am avut 132 de pacienti cu intepaturi de capuse, dintre care doua treimi adulti, iar restul copii", a spus managerul Institutului "Matei Bals".

De asemenea, in minivacanta de 1 Mai, patru persoane au cerut sprijin Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov pentru situatii similare.

In acest context, medicii atrag atentia persoanelor care merg in parcuri, paduri sau in locuri cu multa vegetatie sa fie imbracate corespunzator si sa fie atente la animalele care sunt purtatoare de capuse.

Potrivit specialistilor, sezonul de activitate intensa a capuselor, in conditiile climatice din Romania, este in lunile mai-iunie.

Bacteria transmisa omului prin intepatura de capusa poate produce boala Lyme, cunoscuta si sub numele de "boala cu 1.000 de fete", din cauza varietatii de simptome pe care le poate dezvolta si care pot face sa fie confundata cu alte maladii. Bacteria transmisa de capusele bolnave intra in sange si afecteaza articulatiile, muschii, inima si sistemul nervos, iar in unele cazuri bolnavii pot paraliza.

Muscatura de capusa: un pericol greu de detectat

Pentru prevenirea infectiei cu borelioza, specialistii recomanda populatiei sa distruga capusele in zonele locuite, acolo unde sunt spatii verzi, sa poarte haine cu maneca lunga si pantaloni in cazul in care merg in zone cu risc, sa se prezinte la doctor imediat dupa ce o capusa s-a fixat pe piele, atat pentru exatragerea corecta, cat si pentru a afla despre simptome, sa mearga la medicul infectionist in cazul in care in jurul muscaturii de capuse apar roseata si "eruptie", caracteristice bolii.

Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape intotdeauna daca este corect recomandat si aplicat de catre medic. Boala poate fi diagnosticata prin probe de laborator, dar nu mai repede de doua saptamani de la intepatura capuselor.

Specialistii mentioneaza ca nu toate capusele si nu in toate teritoriile acestea sunt purtatoare ale microrganismelor borrelia.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#capuse Matei Bals, #intepaturi capuse, #capuse minivacanta 1 Mai , #capusa