Romania, sub invazia capuselor. Fac autoritatile ceea ce trebuie? - Sondaj Ziare.com

Sambata, 19 Mai 2012, ora 15:20
10293 citiri
Romania, sub invazia capuselor. Fac autoritatile ceea ce trebuie? - Sondaj Ziare.com
Foto: bzi.ro

In fiecare primavara, Romania devine victima unei isterii. Daca in urma cu cativa ani ne-au vizitat, pe rand, epidemiile de gripa aviara si de gripa porcina, acum a venit randul invaziei de capuse.

Nu e primul an in care oamenii ajung la medic din cauza ca au fost muscati de capuse, ci este primul an in care presa a acordat o importanta mai mare acestor evenimente, interes care nu a facut decat sa sporeasca panica si isteria in randul populatiei.

Taxa pe capusa. Daca te musca, platesti!

Insa, lasand la o parte accesele de ipohondrie, de la inceputul anului si pana acum, sute de persoane au fost muscate de capuse. Numai la Institutul Matei Bals din Bucuresti s-au prezentat peste 1.000 de persoane care au venit cu astfel de afectiuni.

Tocmai pe fondul acestei isterii, conducerea mai multor spitale din tara a hotarat sa ii taxeze pe cei care vin la medic muscati de capuse: la Spitalul de Boli Infectioase din Cluj Napoca taxa este de 30 de lei.

La Spitalul Judetean de Urgenta din Brasov, pacientilor nu li se cer bani, doar cu conditia sa vina la spital la cateva zile de la incident. Daca intarzie, taxa este de 35 de lei. Medicii cer bani pentru scoaterea capuselor, pentru consultatie sau pentru eliberarea de retete.

Abia dupa ce astfel de probleme au fost semnalate in tot mai multe zone din tara, iar Institutul de Boli Infectioase Matei Bals a avertizat ca sunt inregistrate zilnic cel putin zece cazuri de muscaturi de capuse, autoritatile au inceput sa reactioneze.

Asadar, dupa ce, initial, au ignorat problema capuselor, in cele din urma autoritatile au iesit la dezinsectie: locurile de joaca din parcurile bucurestene au fost imprejmuite si stropite cu insecticid.

Potrivit specialistilor, solutia nu este periculoasa pentru copii sau pentru animale, acestia putand reveni dupa zece minute in locurile care au fost stropite.

Problema este ca solutiile contra capuselor sunt ineficiente daca maidanezii circula prin parcuri. La prima ploaie se duce solutia si, desi ar muri capusele din iarba, raman cainii, care sunt purtatori de asemenea vietati.

Capusele se raspandesc rapid si "prefera" tufisurile, poienile unde se aduna apa de ploaie sau roua persista mai multa vreme. Femelele depun ouale pe sol. Larvele se urca pe firele de iarba, apoi pe animale.

In tara noastra sunt descrise peste 24 specii de capuse. Daca sunt muscati de capuse, oamenii pot orbi sau paraliza. Pe piele, la locul muscaturii, apar edeme, noduli, mici hemoragii, sensibilitate, depilatii, insotite de prurit intens.

Capusele transmit boala Lyme, supranumita "boala cu o mie de fete", din cauza ca poate copia simptomele a circa 200 de boli. Astfel, medicii le recomanda oamenilor sa nu mearga desculti prin iarba, sa-si deparaziteze animalele de casa, iar copiii mici trebuie verificati atent atunci cand se intorc de la joaca.

Un fost jurnalist din Sibiu a murit din cauza muscaturii unei capuse

Un caz destul de mediatizat este cel al actorului Serban Ionescu, muscat in urma cu un an de capusa. Serban Ionescu, a carui stare de sanatate s-a deteriorat in ultima perioada, va fi transferat la o clinica din Viena pentru diagnosticare si tratament. Toate cheltuielile - 88.000 de euro - sunt finantate din fondul de rezerva al Guvernului Ponta.

Insa nu toti romanii muscati de capuse au norocul sa fie artisti si premierul sa considere ca statul trebuie sa se asigure ca au parte de ingrijiri medicale profesioniste. Ce se intampla in cazul romanilor de rand muscati de capuse?

Invazia de capuse, chiar daca nu e ceva nou sub soare, a adus si o serie de discutii pro sau contra in legatura cu masurile luate de autoritati. Asadar, Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Fac autoritatile ceea ce trebuie in privinta capuselor?

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#invazie capuse Romania, #spital muscat capusa, #borelioza boala Lyme, #muscat capusa moarte, #taxa capusa spital , #capusa