Blocaj in spitale - Sistemul de citit cardurile de sanatate, blocat iar - Update (Video)

Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 10:24

   

Blocaj in spitale - Sistemul de citit cardurile de sanatate, blocat iar - Update (Video)
Sistemul de citit cardurile de sanatate s-a blocat vineri, in jurul orei 7:00, asa ca bolnavii au fost nevoiti sa astepte la usile medicilor, care nu mai pot elibera retete.

Problema a fost reclamata de medicii din toata tara la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), insa situatia nu a fost remediata pana in momentul transmiterii acestei stiri, dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Mihaela Tanase, intr-o interventie telefonica la B1 TV.

Astfel, cadrele medicale nu pot elibera retete cata vreme sistemul informatic nu functioneaza, pentru ca acestea nu vor fi decontate de catre CNAS.

Repezentantul CNAS a explicat ca sistemul informatic s-a blocat in jurul orei 7:00, iar in prezent se lucreaza la remedierea situatiei. Tanase a mentionat ca in normele de utilizare a cardului este prevazuta si aceasta problema, iar furnizorii stiu care sunt pasii de urmat. In caz contrar, explicatii despre cum ar trebui sa procedeze in aceasta situatie se regasesc pe site-ul CNAS.

"Furnizorii pot opera offline serviciile, urmand ca in 24 de ore de la remedierea situatiei sa ridice aceste servicii online. (...) Introducerea cardului in cititor lasa o amprenta offline, iar, dupa remediere, acea amprenta se ridica online", a lamurit Tanase, precizand ca nu se cunoaste momentan cauza blocajului.Totusi, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, Marina Parcalabu, l-a contrazis pe reprezentantul CNAS, spunand ca, din moment ce sistemul este blocat, nu poate introduce codul PIN si, implicit, nu poate desfasura nicio operatiune.

"Voi da retete offline si voi incerca sa validez ulterior aceste servicii. Astept sa vad cum vor putea fi platite aceste servicii", a mentionat ea.

Purtatorul de cuvant al CNAS a insistat asupra faptului ca "amprenta arata ca la un moment dat acel card a fost introdus in cititor, ceea ce demonstreaza ca posesorul cardului a fost la un moment dat in cabinet", insa nu a putut explica in ce mod vor fi verificate detaliile acordarii retetei.

UPDATE: Sistemul a fost deblocat dupa ora 12:00. Purtatorul de cuvant al CNAS a precizat pentru Agerpres ca, in cazul in care mai apar astfel de situatii, furnizorii de servicii medicale trebuie sa respecte normele in vigoare.

Inca din prima zi de folosire a cardurilor de sanatate, la inceputul lunii mai, sistemul de validare a intampinat probleme, asa ca pacientii s-au vazut nevoiti sa astepte ore intregi pe holuri. Daca atunci te puteai prezenta la medic si fara cardul de sanatate, de la 1 septembrie acesta a devenit obligatoriu.

Blocaj in sistemul cardurilor de sanatate. "Este inuman ce ni se intampla" (Video)

Cardul de sanatate redevine obligatoriu. Ce a modificat CNAS? Nou contract de 2 mil. lei - Interviu cu vicepresedintele CNAS

Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5329 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
niculaeda
rank 5
"Blocaj in spitale - Sistemul de citit cardurile de sanatate nu mai
functioneaza: Bolnavii asteapta pe holuri (Video)"
- cel mai competent guvern ! :o))) cu evidentza cinstei se ocupa dna ! deja au inculpat primu ministru !:o)))
moceraiz
rank 3
sistemul e cazut complet
Macar spuneti adevarul pana la capat, in spitale nu merge, la medicii de familie nu merge, la cabinetele medicale nu merge, la farmacii nu merge.
A, si inca ceva: serviciile medicale offline nu vor fi decontate ulterior, pentru ca nu sunt validate fara card... deci medicii fac munca patriotica.
unmedic
rank 1
Informatii false oferite de oficiali
Doamna Mihaela Tanase ori nu stie ori vrea sa acopere o eroare a sistemului. In momentul in care introduci cardul de sanatate in cititor si introduci codul pin, raspunsul sistemului este "card invlid cod -5; Mai aveti 5 incercari". Daca mai incerci de 5 ori cardul pacientului va fi blocat. Astfel incat pot sa o contrazic pe doamna Tanase - in normele de utilizare a cardului NU ESTE prevazuta aceasta problema. Iar furnizorii NU pot opera serviciile.
niculaeda
rank 5
@unmedic 10.47
- probabil astea-s "economiile" realizate prin introducerea cardului ! :o(((

"Blocaj in spitale - Sistemul de citit cardurile de sanatate nu mai functioneaza: Bolnavii asteapta pe holuri (Video)"
muccelmic
rank 1
Zic și eu, că nu dau cu paru'
Dacă intr-o zi de Vineri, intreg siui-ul, ceas-um-ul și sipe-le "pică" - vă dați cu seama cată economie se face la bugetul statului și implicit la cel al sănătății? Nu se semnează și implicit decontează servicii, cazuri de spitalizări pt cei bolnavii internați in regim de consult major sau minim, rețete prescrise, consulturi in policlinici, etc.
Exact ceea ce cu DOAR așa "metode" mărim salariile la medici și mai mult, la alții. simplu.
Pt. necunoscători de termeni siui, ceas-um și sipe, am să explic mai jos.
- siui - sistemul unic integrat de asigurari de sănătate;
- ceas-um - cardul electronic de asigurari de sănătate;
- sipe - sistemul integrat de prescripție electronică pt. rețete.
și atat.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor