Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cardul de sanatate: Cand va fi cu adevarat obligatoriu, potrivit sefului CNAS

Joi, 07 Mai 2015, ora 07:59
6082 citiri
Cardul de sanatate: Cand va fi cu adevarat obligatoriu, potrivit sefului CNAS

Seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a declarat miercuri seara ca, de fapt, cardul de sanatate va deveni cu adevarat obligatoriu de abia mai incolo, cand vor mai exista doar foarte putini pacienti care nu au intrat in posesia lui.

"Din totalul de 14 milioane 700 de mii de carduri, au fost distribuite populatiei 97 la suta, trei la suta nu au ajuns. Cert este ca sunt cetateni, in acest moment, care nu au primit cardul. Atunci, trebuia gasita o solutie pentru cei care nu au intrat in posesia cardului, in momentul in care au nevoie de servicii medicale.

Da, cardul este obligatoriu, de la 1 mai, pentru ca marea majoritate au primit acest card, cu acest amendament din ordin, acordam servicii medicale si celor care nu au intrat in posesia cardului/nu pot prezenta cardul pentru o perioada, speram, extrem de scurta

(...) In momentul in care am constatat ca au ramas foarte putine carduri, care nu au ajuns la pacienti, atunci, din acel moment, va deveni obligatoriu. Obligatoriu este si acum, cu acest amendament. Oricum se va intampla pe parcursul derularii si anul acesta, si anul viitor, sa vina un pacient la cabinetul medical sa nu aiba cardul. Vor fi situatii cand pacientul va fi trimis sa isi aduca cardul, daca nu este o urgenta", a explicat Ciurchea, la Realitatea TV.

Pe de alta parte, seful CNAS sustine ca romanii pot lua medicamente de la farmacii, daca au reteta, si fara prezentarea cardului.

"Daca vine fara card la farmacie, in acest moment, isi completeaza datele din buletin, ca este posesorul retetei sau este un apartinator, pentru ca si cu card si fara card ne intereseaza la farmacie sa stim cine si cand a ridicat reteta. Numai ca, pana acum, putea ajunge reteta la farmacie semnata de nu stiu cine si stiti cazurile cu acele retete fictive. Intentia este de a face sa dispara aceste retete fictive sau decontari care nu sunt justificate (...) Serviciile pot fi acordate si daca nu prezinti cardul", a declarat Ciurchea.

Ce spune premierul Ponta despre scandalul cardurilor de sanatate

Ponta se bucura ca nu sunt probleme cu cardul de sanatate. Care e situatia din teren

Cardul de sanatate produce haos si disperare: Nu se elibereaza retete sau trimiteri. Cozi interminabile la Casele de Sanatate

Blocaj in sistemul cardurilor de sanatate. "Este inuman ce ni se intampla" (Video)

In primele zile lucratoare de cand a fost introdus cardul de sanatate, medicii de familie au sustinut ca sistemul informatic s-a blocat complet. Ore intregi nu s-au putut elibera retete compensate si nici nu se puteau da trimiteri catre medicii specialisti. Intre timp, la casele de sanatate, cozile sunt interminabile, oamenii venind sa-si ridice cu intarziere cardurile de sanatate.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#card sanatate obligatoriu , #card sanatate