Cardul de sanatate nu merge de 3 zile: CNAS sustine ca doar medicii care nu vor nu elibereaza retete in sistem offline

Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 13:48
17481 citiri
Cardul de sanatate nu merge de 3 zile: CNAS sustine ca doar medicii care nu vor nu elibereaza retete in sistem offline
Foto: Arhiva Ziare.com

Sistemul informatic al cardului national de sanatate nu functioneaza de trei zile. Asa incat au existat multe cazuri in care medicii nu au prescris retete sau retete date nu au putut fi eliberate de farmacii.

Purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Augustus Costache, sustine insa ca pacientii pot beneficia de servicii medicale atat la medicul de familie, cat si la medici specialisti sau spitale, in sistem offline.

"Serviciile se pot acorda offline si apoi se pot raporta si valida in sistem in trei zile lucratoare dupa data acordarii serviciului, adica incepand cu ora 00:00 a zilei urmatoare", a explicat Augustus Costache, pentru Ziare.com.

Oficialul a insistat ca oamenii pot lua retete sau trimiteri, urmand ca datele sa fie incarcate de medici in sistem in urmatoarele zile. Probleme apar pentru ca exista anumiti medici care nu vor sa faca asta sau la anumite farmacii, care lucreaza cu alte sisteme informatice si de aceea nu pot elibera retetele, sustine reprezentantul CNAS.

In plus, purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a punctat ca sistemul nu este complet nefunctional.

"Noi am anuntat indisponibilitatea sistemului luni, dar nu inseamna ca este complet cazut. Marti, s-au raportat si validat cam jumatate dintre servicii fata de o zi normala. Partial, el a functionat. Miercuri merge mai prost. In general, numarul de servicii la nivelul tarii e 90.000, iar marti au fost 44.000", a adaugat Costache.

Nu se stie, in schimb, cat timp va dura problema, fiind vorba despre un sistem complex. "Cand va intra un instalator in casa ca s-a spart o teava stiti daca sta zece minute sau trei ore? Daca la asa ceva nu stim, la un sistem de o asa complexitate...?", a raspuns Costache, intrebat in cat timp se preconizeaza ca se vor rezolva problemele.

Amintim ca CNAS a anuntat, luni, pe site ca sistemul informatic al cardului national de asigurari de sanatate este indisponibil din cauza unor probleme tehnice de comunicatie intre unele componente ale sistemului.

"Serviciile operate in acest interval vor trebui incarcate in PIAS in maxim 3 zile lucratoare calculate de la ora zero a zilei urmatoare datei prestarii serviciului, conform prevederilor legale in vigoare", au precizat reprezentantii CNAS in comunicatul respectiv.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#carduri sanatate oprite, #sistem card sanatate, #carduri sanatate blocat , #card sanatate