Ziare.com

Cardul de sanatate: Firma care l-a implementat e in insolventa, CNAS apeleaza la solutii improvizate

Vineri, 08 Mai 2015, ora 07:45

   

Cardul de sanatate: Firma care l-a implementat e in insolventa, CNAS apeleaza la solutii improvizate
Blocajul cardului de sanatate, care da peste cap programul de consultatii din cabinetele medicilor si din spitale, are o cauza foarte tehnica, de care conducerea CNAS nu sufla nicio vorba, in ciuda faptului ca presedintele institutiei da asigurari, in fiecare seara la 3-4 televiziuni, ca nu e nicio problema.

Firul - din cabinetul medicului si pana la legislatia care prevede implementarea cardului - trece prin modul in care s-au atribuit serviciile tehnice: compania care s-a ocupat in mod expres de carduri se afla in insolventa, iar CNAS apeleaza, acum, la solutii de rezolvare pe care nu le prevazuse.

In fata blocajelor si a haosului, conducerea CNAS se apara cu jumatati de adevar.

Spuse pana la capat, lucrurile ar echivala cu recunoasterea unor erori comise in trecut si cu asumarea problemelor inca nerezolvate, inclusiv in ceea ce priveste managementul resurselor financiare ale Sanatatii.

Ar fi insa si o demonstratie - si asta pare sa inteleaga greu actuala conducere a CNAS - ca nimeni nu este dispus sa cedeze in fata presiunilor exercitate de cei care au interes ca sistemul sa nu functioneze.

Ponta se bucura ca nu sunt probleme cu cardul de sanatate. Care e situatia din teren

Cardul de sanatate produce haos si disperare: Nu se elibereaza retete sau trimiteri. Cozi interminabile la Casele de Sanatate

Blocaj in sistemul cardurilor de sanatate. "Este inuman ce ni se intampla" (Video)

O trecere in revista a chestiunilor care nu se spun public, ci doar "pe surse":

Firma care a castigat contractul pentru card este in insolventa: remedierea erorilor si mentenanta ar fi urmat sa fie asigurate de cativa angajati

Potrivit documentelor oficiale, pe data de 26.02.2012 a fost anuntat ca HP Romania si Novensys Corporation (asociere sub forma de consortiu) vor furniza CNAS solutia IT destinata introducerii cardului electronic de asigurari de sanatate.

Valoarea initiala a contractului - 25 milioane de euro.

HP Romania SRL, care a fost in fapt singura entitate privata care a negociat toate detaliile sau componentele contractului de informatizare a sistemului de sanatate, este furnizorul solutiilor si componentelor hardware ale sistemului.

Partea de soft a revenit deci, pe componenta CEAS (cardul electronic de asigurari de sanatate), Novensys Corporation, care ar trebui astazi sa se ocupe de mentenanta si de corectiile arhitecturii software.

Afirmatia este valabila doar teoretic din cauza ca, din 10 decembrie 2014, compania se afla in procedura de insolventa.

Curs de guvernare a stat de vorba cu avocatul care reprezinta in acest proces interesele fostilor salariati, care a descris astfel situatia la zi:

"Mai sunt cativa angajati, inteleg ca ar mai exista ceva contracte in derulare, dar ca sa mai castige niste bani incearca sa inchirieze spatiile goale de birouri din cladirea in care functioneaza. In 2013, cifrele contabile aratau bine, existau cam 250 de angajati. Astazi mai sunt doar 10."

Citeste mai multe despre Cardul de sanatate: Firma care l-a implementat e in insolventa, CNAS apeleaza la solutii improvizate
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 23565 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Guvernul Ponta a facut afaceri cu o firma care se afla in insolventa

La anvergura acestei afaceri de milioane de euro, firma a intrat in insolventa ?
Cu cine faceti afelceri dottore Fonta ?

 

Afacerea cardurilor de sanatate este o tziganie si un fiasco care

demonstreaza incapacitatea statului de a asigura o buna guvernare - Cum sa dai drumul la functionarea sistemului cand nu s-au incheiat emiterea si distribuirea cardurilor? Cum sa contractezi un sistem informatic national de mare trafic cu un SRL de capsunari care nici nu mai este gasit?

 
 

 

nene, ai citit in intregime raspunsul pe care CNAS-ul .....

...l-a dat ziaristului Victor Bratu de la Curs de guvernare.ro ?
sunt convins ca NU ! de aceea ti-l redau in copie mai jos:
++++++++++++++
"RAP 204/07.05.2015
Către
cursdeguvernare.ro
In atentia
Domnului Victor BRATU

Ca urmare a solicitării adresată CNAS si inregistrată cu nr. RAP 204/07.05.2015 vă comunicăm următoarele informatii, ca răspuns intrebărilor dvs:
Urmare a procedurii de licitatie publică desfasurată in anul 2012 de Compania Natională "Imprimeria Natională" - S.A., ca unitate de achizitii centralizată, in numele si pentru Casa Natională de Asigurări de Sănătate, pentru realizarea sistemului cardurilor nationale de asigurări sociale de sănătate din Romania, potrivit HG nr. 962/2010, asocierea formată din HP Romania SRL, in calitate de lider al asocierii, si Novensys Corporation SRL, in calitate de asociat secund, a fost desemnată castigătoare pentru furnizarea serviciilor privind solutia informatică de implementare a cardului national de asigurări sociale de sănătate in sistemul de asigurări sociale de sănătate. Ulterior, la data de 23.04.2012 a fost incheiat contractul de furnizare de servicii mai sus-mentionate intre CNAS si Asocierea HP – Novensys, iar testarea si acceptanta de bună functionare conform caietului de sarcini a fost acordată in decembrie 2012 la nivelul CAS Arad, potrivit HG nr. 900/2012. De asemenea, in anul 2014 a intrat in regim de productie utilizarea cardului pentru acordarea si decontarea serviciilor de dializă din cadrul Programului national de dializa. In prezent, in cadrul proiectului functionează Unitatea de Management si Procesare, care furnizează servicii de procesare a cardurilor, iar asigurarea serviciilor din cadrul unitătii de management este in responsabilitatea liderului de asociere HP Romania.
Din punct de vedere al solutiei informatice (hard si soft) precizăm că sistemul răspunde cerintelor pentru care a fost proiectat si nu necesită update-ul componentelor - hard si soft - livrate in cadrul proiectului.

Biroul de presă
++++++++++++++
dupa cum se vede clar, aprobarea functionalitatii sistemului informatic a fost data in decembrie 2012 pe baza HG 900 / 2012 din 1 septembrie 2012 aprobata de catre guvernul condus de dottore viorel ponta si semnata de urmatorii: dottore viorel ponta, prim-ministru, vasile cepoi - ministrul sanatatii, mircea dusa - ministrul administratiei si internelor, florin georgescu - ministrul finantelor
ia citeste colea pe site-ul de mai jos:
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_30364/HG-nr-900-2012-aprobarea-Normelor-metodologice-de-aplicare-a-prevederilor-referitoare-la-cardul-national-de-asigurari-sociale-de-sanatate.html
+++++++++
chestia haioasa este ca sistemul trebuia sa fie complet operational la 1 ianuarie 2013 !!!!!
acum suntem pe 8 mai 2015...

Un biet clown sovietic ...

Pustiule,
1. Nu pareai "basist" ... m-am inselat in privinta domniei tale ... :(
2. Daca matalutza ai sa citesti cu ochii mintii, nu cu gandul la blonda eliberata, vei constata ca cele doua firme au anuntat atribuirea contractului pe 26.02.2012, adica in mandatul lui MRU, cu stimabilul Lucian Duta sef de trib la CNAS si Vasile Cepoi secretar de stat la Sanatate (sic!).
3. Daca ai naivitatea sa crezi ca un asemenea contract, cu o valoare atat de mare, se negociaza si se atribuie in doua zile, esti inca la gradinitza si crezi in Alba ca zapada. Cu siguranta diligentele au durat cateva luni, iar cand s-au stabilit spagile (sic!), s-a anuntat si castigatorul.
4. Dottore Ponta, a preluat vrand-nevrand contractul, a suplimentat bugetul alocat (!), in mandatul lui Vasile Cepoi ca ministru al sanatatii (sic!) ...
5. De mai bine de un an presedintele CNAS este guzganul roscovan Vasile Ciurchea (un mare combinator), care a suplimentat si el bugetul alocat "cardurilor" si uite asa suma totala se ridica la aprox. 40 milioane euro, din care 24 milioane de euro au costat doar cardurile (sic!)
6. Stiu ca ti-e greu, dar asta-i viata ... nu te bagi unde nu stii ... aviz doamnei IED ...

candva HP era o forta in IT

acum se ocupa de cubucareli si gainarii impreuna cu diversi guvernanti romani.
Faptul ca pretul initial de 25 milioane a sarit la 40 ne spune clar ce reprezinta restul de 15 milioane. baniciou inca mai crede ca merita sa ne fie ministru al sanatatii?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor