Cardul de sanatate produce haos si disperare: Nu se elibereaza retete sau trimiteri. Cozi interminabile la Casele de Sanatate

Marti, 05 Mai 2015, ora 13:27
8731 citiri
Cardul de sanatate produce haos si disperare: Nu se elibereaza retete sau trimiteri. Cozi interminabile la Casele de Sanatate

Medicii de familie sustin ca sistemul informatic ce sustine cardul de sanatate s-a blocat complet. Marti dimineata si la orele pranzului, nu se puteau elibera retete compensate si nici nu se puteau da trimiteri catre medicii specialisti. Intre timp, la casele de sanatate, cozile sunt interminabile, oamenii venind sa-si ridice cu intarziere cardurile de sanatate.

Legat de blocarea sistemului, CNAS a transmis ca furnizorii de servicii medicale sunt vinovati pentru situatia creata, informeaza Realitatea TV.

Ponta se bucura ca nu sunt probleme cu cardul de sanatate. Care e situatia din teren

Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, a dat de inteles ca astfel de probleme sunt inerente daca nu se colaboreaza: "Credeti ca eu vreau sa se blocheze sistemul? Daca nu lucram impreuna, nu va functiona".

Dupa pranz, acesta a spus ca sistemul functioneaza in parametri normali, adaugand: "Trebuia sa invatati sa folositi cardul din decembrie". "Daca ne jucam cu cardul pe cititor, se blocheaza", a completat el.

Blocaj in sistemul cardurilor de sanatate. "Este inuman ce ni se intampla" (Video)

Acesta le-a transmis medicilor de familie ca trebuie sa introduca in cititor cardul si daca nu raspunde sa continue consultatia fara nicio problema. Mai mult, acesta a transmis: "Daca introduci cardul de fiecare data cand folosesti stetoscopul, normal ca il blochezi".

Legat de aceasta situatie si de eventualele sanctiuni, el a spus ca acestea vor exista, insa a mentionat ca nu se rezolva nimic "daca dau amenda astazi sau daca intrerup contractul cu un furnizor. Sanctiunile se pot da si peste cateva zile".

Acesta a acuzat medicii ca vor sa amane introducerea cardului si ca trimit nejustificat pacientii la Casele de Sanatate: "Cat sa il mai amanam? Am spus de fiecare data care sunt pasii si cum se foloseste cardul".

Cozi infernale, pacienti bulversati

In acest timp, la casele de sanatate cozile sunt interminabile. Cristina Calinoiu, purtator de cuvant al CASM Bucuresti, a declarat pentru Digi24 ca persoanele care nu au intrat in posesia cardului de sanatate primesc servicii medicale in virtutea calitatii de asigurat.

Aceasta a recomandat ca persoanele care nu au intrat in posesia cardului de sanatate sa acceseze platforma informatica de pe site pentru a verifica daca documentul se afla la CASMB, mentionand ca "exista solicitari pentru carduri care nu se afla la noi".

Potrivit Sandrei Alexiu, vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie, de la ora 10.00 nu se mai pot activa cardurile, iar de la 11.00 nu se mai pot elibera nici retete pentru medicamente compensate si nici trimiteri. "Stam degeaba in cabinete, nu putem facem nimic", a spus aceasta, adaugand ca, desi CNAS sustine ca se pot elibera medicamente si fara cardul de sanatate, de fapt, s-a blocat tot sistemul, prin urmare nu pot fi eliberate deloc retete.

Pacientii sunt trimisi acasa

In plus, nici sistemul prin care se poate interoga calitatea de asigurat nu mai functioneaza. "Deci nu putem verifica daca pacientii sunt asigurati", a continuat aceasta, mentionand ca multi pacienti au fost trimisi acasa.

La nivel national, pe parcursul zilei de luni au fost acordate 224.470 servicii medicale si farmaceutice, dintre care 136.556 de servicii fara card de sanatate si 87.914 servicii validate cu cardul de sanatate, a precizat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), marti, conform Agerpres.

Potrivit CNAS, dintre aceste servicii, la nivel national, au fost eliberate 70.892 de retete fara card de sanatate, iar 24.693 de retete au fost validate cu cardul.

In Bucuresti, au fost acordate, luni, mai mult de jumatate din serviciile medicale si farmaceutice in sistemul cardului de sanatate. Astfel, 9.130 servicii au fost validate cu cardul, dintre care 4.084 acordate de medicii de familie. De asemenea, 9.062 servicii au fost acordate fara card de sanatate, dintre care 5.356 acordate de medicii de familie.

CNAS mai precizeaza ca actele normative in vigoare permit acordarea serviciilor medicale asiguratilor care inca nu au primit cardul de sanatate si mentioneaza ca este vorba despre aproximativ 500.000 de asigurati care pot accesa servicii medicale in baza verificarii calitatii de asigurat efectuata in sistem de catre furnizori.

"Si astazi continua sa soseasca sesizari de la asigurati despre faptul ca unii furnizori, in mod nejustificat, refuza sa le acorde servicii medicale fara cardul de sanatate. Echipele de control din cadrul CNAS si ale caselor de asigurari de sanatate se afla in teren pentru a rezolva fiecare caz in parte.

Solicitam in continuare pacientilor sa ne sesizeze eventualele disfunctionalitati pentru a le rezolva si a ne asigura ca au acces neingradit la serviciile medicale", a declarat Vasile Ciurchea.

Potrivit CNAS, serviciile acordate fara a fi validate cu cardul vor fi decontate furnizorilor, dar monitorizate separat la nivelul CNAS, pentru a facilita predarea cardurilor catre asiguratii, care inca nu au intrat in posesia lor.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#cozi case sanatate carduri, #card sanatate blocat, #carduri sanatate eliberare, #consultatii fara card sanatate , #card sanatate