Politologul Theodor Paleologu consideră că această inițiativă, de a înlocui sexul cu genul în noile buletine, este una ”neinspirată”, care nu face decât ”să complice lucrurile în mod inutil”. În plus, consideră că disputa generată este ”o falsă discuție”.
Theodor Paleologu mai spune că rostul buletinului nu este ”să facă teorii despre gen” și că ar trebui să se refere strict la ”datul biologic”, drept urmare inițiativa i se pare ”stupidă”.
”Ai această distincție între sex, ca dat biologic, și gen, ca interpretare culturală a sexului. Buletinul de identitate nu se poate pronunța asupra unor discuții de filosofie culturală. Buletinul vorbește despre datul biologic, atât, nu cerem unui buletin de identitate să facă teorii despre gen și stereotipuri de gen.
E o confuzie în privința rostului actului de identitate. Buletinul sau pașaportul nu au ca rol să facă filosofie sau să ne vorbească despre subtile distincții culturale între gen”, explică Theodor Paleologu.
Referitor la faptul că de zile în șir se discută despre acest subiect, politologul susține că ”ne pierdem vremea cu false dispute și discuții sterile”, care generează ”tot felul de isterii”. El adaugă că cei care au avut această inițiativă ”nu înțeleg care e rostul buletinului”.
”Mi se pare o inițiativă greșită, înlocuirea cuvântului ”sex” prin ”gen”, pentru că cei care au avut această inițiativă nu înțeleg care e rostul buletinului. Rostul buletinului nu e să facă filosofie. Să lase discuțiile despre gen celor care se ocupă de așa ceva. Nu e rostul buletinului să discute subtile distincții între gen, ce înțelegem prin gen, sau cum interpretăm cultural identitatea sexuală.
Rostul buletinului nu e să intre în considerații culturale pentru că genul este interpretarea culturală a unui dat biologic. Consider că introducerea asta de noi și noi subdiviziuni complică lucrurile inutil”, concluzionează Theodor Paleologu.
Noile cărți de identitate electronice au fost lansate într-un proiect pilot la Cluj-Napoca în 3 august, acestea fiind concepute cu o serie de facilități, printre care și permiterea titularului de a se autentifica în platforma informatică de asigurări de sănătate.
Partidul AUR a pornit o întreagă dezbatere publică după ce și-a arătat nemulțumirea față de mai multe aspecte, printre care înlocuirea cuvântului ”sex” cu ”gen” și lipsa tricolorului de pe noile buletine.
Membrii partidului au susținut că este vorba despre ”un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației”.
Chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, directorul de la Evidența Populației, a anunțat vineri, 6 august, că noua carte de identitate electronică va fi modificată astfel încât mențiunea „gen” să fie înlocuită cu „sex”, iar pe blanchetă să apară și drapelul României.