Theodor Paleologu, despre disputa ”SEX versus GEN”: ”Cei care au avut această inițiativă nu înțeleg rostul buletinului. Nu e să facă filosofie”

Vineri, 06 August 2021, ora 22:45
5594 citiri
Theodor Paleologu, despre disputa ”SEX versus GEN”: ”Cei care au avut această inițiativă nu înțeleg rostul buletinului. Nu e să facă filosofie”
Politologul Theodor Paleologu FOTO Facebook/ Theodor Paleologu

Politologul Theodor Paleologu consideră că această inițiativă, de a înlocui sexul cu genul în noile buletine, este una ”neinspirată”, care nu face decât ”să complice lucrurile în mod inutil”. În plus, consideră că disputa generată este ”o falsă discuție”.

Theodor Paleologu mai spune că rostul buletinului nu este ”să facă teorii despre gen” și că ar trebui să se refere strict la ”datul biologic”, drept urmare inițiativa i se pare ”stupidă”.

”Ai această distincție între sex, ca dat biologic, și gen, ca interpretare culturală a sexului. Buletinul de identitate nu se poate pronunța asupra unor discuții de filosofie culturală. Buletinul vorbește despre datul biologic, atât, nu cerem unui buletin de identitate să facă teorii despre gen și stereotipuri de gen.

E o confuzie în privința rostului actului de identitate. Buletinul sau pașaportul nu au ca rol să facă filosofie sau să ne vorbească despre subtile distincții culturale între gen”, explică Theodor Paleologu.

Referitor la faptul că de zile în șir se discută despre acest subiect, politologul susține că ”ne pierdem vremea cu false dispute și discuții sterile”, care generează ”tot felul de isterii”. El adaugă că cei care au avut această inițiativă ”nu înțeleg care e rostul buletinului”.

”Mi se pare o inițiativă greșită, înlocuirea cuvântului ”sex” prin ”gen”, pentru că cei care au avut această inițiativă nu înțeleg care e rostul buletinului. Rostul buletinului nu e să facă filosofie. Să lase discuțiile despre gen celor care se ocupă de așa ceva. Nu e rostul buletinului să discute subtile distincții între gen, ce înțelegem prin gen, sau cum interpretăm cultural identitatea sexuală.

Rostul buletinului nu e să intre în considerații culturale pentru că genul este interpretarea culturală a unui dat biologic. Consider că introducerea asta de noi și noi subdiviziuni complică lucrurile inutil”, concluzionează Theodor Paleologu.

Scandalul ”SEX versus GEN”

Noile cărți de identitate electronice au fost lansate într-un proiect pilot la Cluj-Napoca în 3 august, acestea fiind concepute cu o serie de facilități, printre care și permiterea titularului de a se autentifica în platforma informatică de asigurări de sănătate.

Partidul AUR a pornit o întreagă dezbatere publică după ce și-a arătat nemulțumirea față de mai multe aspecte, printre care înlocuirea cuvântului ”sex” cu ”gen” și lipsa tricolorului de pe noile buletine.

Citește și: Val de glume după ce AUR s-a supărat că ”SEX” e înlocuit cu ”GEN” pe noul buletin. ”De ce nu scrie nimeni și câți centimetri?”

Membrii partidului au susținut că este vorba despre ”un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației”.

Chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, directorul de la Evidența Populației, a anunțat vineri, 6 august, că noua carte de identitate electronică va fi modificată astfel încât mențiunea „gen” să fie înlocuită cu „sex”, iar pe blanchetă să apară și drapelul României.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima mare finală a anului, primul aur pentru David Popovici, în cea mai rapidă probă a natației
Prima mare finală a anului, primul aur pentru David Popovici, în cea mai rapidă probă a natației
Înotătorul român David Popovici (19 ani) a debutat miercuri la Campionatele Naționale de la Otopeni, în proba de 50 de metri liber, cea mai rapidă a natației. Cu 100 de zile rămase...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Theodor Paleologu, #carte de identitate, #aur, #gen, #sex , #carte de identitate electronica