Reacția dură a Bisericii Ortodoxe la scandalul ”genului” din cartea de identitate: ”Oamenii, ca persoane, nu au gen. Existentă doar în gramatică, nu şi în biologie”

Joi, 05 August 2021, ora 17:07
5033 citiri
Reacția dură a Bisericii Ortodoxe la scandalul ”genului” din cartea de identitate: ”Oamenii, ca persoane, nu au gen. Existentă doar în gramatică, nu şi în biologie”
Vasile Bănescu este purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. FOTO: basilica.ro

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) Vasile Bănescu a afirmat joi că problema cărţii de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă.

El a precizat că „noţiunea de «gen», vehiculată azi progresiv & progresist în spaţiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans) genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a aşa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în «gen»”.

„Ceea ce stârneşte o deplin justificată reacţie de nedumerire, reticenţă şi chiar revoltă în rândul populaţiei este introducerea pe noua carte de identitate a artificialei noţiuni de „gen”, care o înlocuieşte abuziv în acest context pe cea firească de „sex”. Oamenii, ca persoane, nu au gen, existent doar în gramatică, nu şi în biologie, ci doar sex: masculin şi feminin. Noţiunea de «gen», vehiculată azi progresiv & progresist în spaţiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans) genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a aşa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în «gen».

Altfel, celelalte reacţii negative referitoare la noile cărţi de identitate anunţate de MAI au fost/ sunt provocate de neînţelegerea conţinutului acestui proiect (explicat de autorităţi), dar şi de temeri excesive şi nejustificate din punct de vedere religios. Problema cărţii de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

Vasile Bănescu a adăugat că este vorba despre o banală carte de identitate cetăţenească.

„Nu este vorba despre „Cartea vieţii”, ci despre banală carte de identitate cetăţenească. Este vorba despre „identitatea" noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă.

Aşa cum au anunţat autorităţile, „se va crea şi posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetăţenii care nu vor carte de identitate cu cip”. Există, aşadar, posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic.

Păstrarea acestei opţiuni este foarte importantă şi coincide cu respectul faţă de sensibilităţile religioase ale unor cetăţeni, indiferent de religia sau confesiunea lor. Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la paşapoartele biometrice, care au suscitat discuţii similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ şi luciditate pentru toţi cetăţenii creştinii ortodocşi: „Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii şi credincioşii să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului şi al morţii, să sporească în rugăciune şi fapte bune, vieţuind creştineşte în familie, mănăstire şi societate, fără a răspândi panică şi îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”, a conchis Vasile Bănescu.

Directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a MAI, chestorul de poliţie Cătălin-Aurel Giulescu, a explicat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că noua carte electronică de identitate va putea suferi modificări, în special în privinţa menţiunii ”Gen”, respectiv ”Sex” care a provocat anumite discuţii în spaţiul public. Giulescu a mai precizat că actul va putea fi disponibil şi pentru copii de 0-14 ani şi va ţine locul documentului de călătorie.

Și părintele Francisc Doboș, unul dintre dintre cei mai influenți preoți catolici din România, atacă "problema" "sex versus gen" într-un mod amuzant. Părintele a postat pe Facebook o scurtă glumă, a cărei morală este că noua controversa care afectează de câteva zile în spațiul public este lipsită de substanță

Politicienii AUR contestă faptul că pe noile cărți de identitate electronice termenul "sex" este înlocuit cu "gen" spre deosebire de actul de identitate standard. O poziție similară a mai avut și un lider PNL.

Chestorul de Poliție Cătălin Giulescu a explicat miercuri, 4 august, că rubrica "gen" din noile documente de identitate va putea fi completată cu doar două opțiuni: "masculin" și "feminin".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#carte de identitate, #Biserica Ortodoxa, #Vasile Banescu, #sex, #gen , #carte de identitate electronica