Avocatul familiei Birsan a transmis CSM o scrisoare a presedintelui CEDO

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 12:52
3525 citiri
Avocatul familiei Birsan a transmis CSM o scrisoare a presedintelui CEDO
Foto:Puterea

Avocatul familiei Birsan, Liviu Popescu, a depus marti la CSM, care ia in discutie plangerile impotriva incuviintarii perchezitiei DNA in cazul Gabrielei Birsan, o scrisoare a presedintelui CEDO, Erik Fribergh, catre reprezentantul Romaniei la Consiliul Europei privind imunitatea judecatorilor Curtii.

Scrisoarea transmisa de presedintele CEDO, Erik Fribergh, reprezentantului permanent al Romaniei la Consiliul Europei, ambasadorul Stelian Stoian, arata ca judecatorul Corneliu Birsan l-a informat in legatura cu perchezitia din 6 octombrie.

In scrisoarea sa, presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului aminteste ca, in conformitate cu articolul 1 al celui de-al saselea protocol la Acordul General privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei, "Pe langa privilegiile si imunitatile la articolul 18 al Acordului General, judecatorilor li se va acorda, lor insile, sotiilor acestora si copiilor minori, privilegiile si imunitatile, scutirile si facilitatile acordate trimisilor diplomatici, potrivit dreptului international".

Fribergh sustine ca aceasta prevedere, in legatura cu reglementarile din Conventia de la Viena, arata ca "imunitatea astfel stabilita se extinde si la resedintele private ale judecatorilor in statul lor de origine".

"Prin urmare, v-as fi recunoscator daca ati transmite autoritatilor dvs ingrijorarea Presedintelui ca este posibil ca regulile referitoare la imunitate sa nu fi fost respectate in acest caz si sa indicati acestora ca daca exista motive pentru a solicita Curtii sa se ridice imunitatea unui judecator trebuie ca acestea sa formuleze catre Curte o cerere oficiala in acest scop. Potrivit articolului 4 din Protocol, numai Plenara Curtii este competenta sa ridice imunitatea judecatorilor". Scrisoarea transmisa de presedintele Curtii este datata 14 octombrie.

Totodata, in sustinerea plangerii impotriva avizului dat de CSM pentru perchezitionarea domiciliului judecatoarei Gabriela Birsan, avocatul Liviu Popescu a afirmat ca perchezitia din 6 octombrie a fost una abuziva, avand in vedere ca anchetatorii nu au dovedit ca presupusele probe nu ar fi putut fi obtinute prin simpla lor solicitare.

Sectia pentru Judecatori a CSM a ramas in pronuntare pe plangerea lui Corneliu Birsan, urmand ca, in sedinta de plen, sa se discute si solicitarea Gabrielei Birsan.

Judecatorul roman la CEDO Corneliu Birsan solicita Sectiei pentru judecatori a CSM anularea avizului de perchezitie la domiciliul sau si al sotiei sale, presedintele Sectiei Contencios Administrativ a ICCJ, Gabriela Birsan, care a facut o cerere similara, inaintata plenului Consiliului.

Judecatorul Corneliu Birsan a cerut Sectiei pentru judecatori a CSM revocarea hotararii acesteia, prin care s-a avizat perchezitionarea locuintei sotiei sale. In plangerea transmisa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatorul Birsan cere "revocarea in tot, ca ilegala, cu efect retroactiv, a hotararii din 6.10.2011 a Sectiei pentru judecatori, prin care s-a incuviintat perchezitia domiciliului judecatoarei Gabriela Victoria Birsan".

Corneliu Birsan sustine ca domiciliului sotiei sale coincide cu al sau, iar in temeiul articolului 1 din Protocolul Aditional numarul 6 al Acordului general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei, ratificat de Romania prin Legea 6/1999, judecatorii CEDO, dar si sotii si sotiile lor, se bucura de privilegiile si inunitatile acordate trimisilor diplomatici. Judecatorul roman la CEDO sustine ca decizia Sectiei pentru judecatori a Consiliului, prin care s-a avizat perchezitia la domiciliul sotiei sale, este "nelegala si lovita de nulitate absoluta", deoarece incalca grav imunitatea unui judecator al Curtii Europene a Drepturilor Omului.

"In cazul in care prezenta plangere administrativa prealabila nu va fi rezolvata favorabil si in termen legal, imi rezerv dreptul de a introduce actiune in contencios administrativ, atat impotriva Consiliului Superior al Magistraturii, cat si a persoanelor vinovate, solicitand anularea actului ilegal, precum si obligarea solidara la despagubiri. Imi rezerv de asemenea dreptul de a formula plangere penala", arata Corneliu Birsan, in finalul scrisorii adresate CSM.

Pe de alta parte, in punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios a CSM pe marginea plangerii lui Birsan se arata ca excede atributiilor CSM analizarea aspectelor ce tin de imunitatea acestuia. Plangerea lui Corneliu Birsan, inregistrata la CSM pe data de 10 octombrie, urmeaza sa fie discutata de Sectia pentru judecatori a Consiliului in sedinta din 18 octombrie.

La randul sau, Gabriela Birsan, presedintele Sectiei Contencios Administrativ a ICCJ, a inaintat plenului CSM o solicitare similara, de revocare a hotararii prin care s-a incuviintat perchezitia la domiciliul sau, invocand tot imunitatea sotului sau, judecator CEDO. Si aceasta cerere va fi discutata tot pe 18 octombrie, de data aceasta in plenul Consiliului. In plangerea inaintata plenului, Birsan scrie ca decizia plenului este una recurabila la Sectia pe care o conduce, la instanta suprema.

Totodata, judecatoarea a facut recurs impotriva incheierii acestei instante prin care s-a incuviintat perchezitia domiciliara, invocand imunitatea sotului sau, insa contestatia presedintei Sectiei Contencios a ICCJ a fost respinsa ca inadmisibila.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#caz Barsan scrisoare CEDO, #Barsan CEDO CSM, #avocat soti Barsan scrisoare CEDO , #CEDO