Ca sa evite o condamnare la CEDO, Guvernul ii plateste 4.500 de euro unui roman amendat pentru protest neautorizat

Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 15:06
36143 citiri
Ca sa evite o condamnare la CEDO, Guvernul ii plateste 4.500 de euro unui roman amendat pentru protest neautorizat

Guvernul Romaniei trebuie sa-i plateasca 4.500 de euro unui cetatean roman drept daune materiale si morale, pentru ca acesta sa-si retraga un proces intentat Romaniei la CEDO. Barbatul se plangea ca a fost amendat de jandarmi dupa ce a participat la un protest pe trotuarul de langa curtea Parlamentului Romaniei.

Detaliile apar intr-o decizie data de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) . Magistratii europeni au decis, pe 18 octombrie, sa scoata de pe rol procesul intentat de barbat Romaniei, dupa ce a observat ca acesta a facut o intelegere amiabila cu Guvernul.

"La 26 iunie 2018 si 16 iulie 2018, Curtea a primit declaratiile de intelegere amiabila semnate de parti in baza carora reclamantul a fost de acord sa renunte la orice alte cereri impotriva Romaniei cu privire la faptele care au dat nastere acestei cereri in schimbul unui angajament al Guvernului de a-i plati 4.500 (patru mii cinci sute de euro) pentru a acoperi orice daune materiale si morale, precum si costuri si cheltuieli, care vor fi convertite in moneda statului parat la rata aplicabila la data platii si vor fi libere de orice taxe care ar putea fi aplicabile", se arata in hotararea CEDO.

Banii, platiti in 3 luni

Banii urmeaza sa fie platiti in termen de trei luni de la data comunicarii deciziei luate de Curte.

In cazul neachitarii acestei sume in perioada mentionata de trei luni, Guvernul s-a angajat sa plateasca o dobanda simpla, de la expirarea perioadei respective pana la decontare, la o rata egala cu rata marginala de imprumut a Bancii Centrale Europene in perioada prestabilita, plus trei puncte procentuale, explica CEDO.

Magistratii precizeaza ca plata va constitui solutia finala a cazului.

Sursa: Facebook/Daniela Petrescu

Care era obiectul procesului

Potrivit CEDO, la 19 noiembrie 2013, reclamantul a primit prin posta o amenda administrativa, data de Jandarmerie, in legatura cu faptul ca pe 7 noiembrie 2013 a fost implicat la Bucuresti intr-o demonstratie publica neautorizata pe trotuarul de langa curtea Parlamentului Romaniei.

Initial, Judecatoria Sectorului 5 a decis anularea contraventiei.

La 22 iunie 2015, Tribunalul Bucuresti a mentinut sanctiunea aplicata reclamantului, considerand ca demonstratia ar fi trebuit sa fie autorizata in prealabil avand in vedere ca aceasta a avut loc in spatiul public si nu doar "in exteriorul ... sediului entitatilor publice ... juridice", circumstante in care nu ar fi fost necesara o autorizare prealabila in conformitate cu articolul 3 din Legea nr. 60/1991 privind desfasurarea demonstratiilor publice.

Hotararea atacata a fost comunicata reclamantului la data de 8 iulie 2016.

Reclamantul s-a plans, in temeiul articolului 10 din Conventie, ca interpretarea excesiv de restrictiva a notiunii "in exteriorul ... sediului entitatilor publice ... juridice" constituie o ingerinta disproportionata in ceea ce priveste dreptul sau la libera exprimare.

Citeste si:
Aberațiile propuse de un deputat AUR în contextul crizei din Ucraina: șanțuri de 4 metri și poduri minate. ”Tu ți-ai trimite copilul în război?”
Aberațiile propuse de un deputat AUR în contextul crizei din Ucraina: șanțuri de 4 metri și poduri minate. ”Tu ți-ai trimite copilul în război?”
Ciprian Ciubuc, deputat în Parlament din partea AUR, a postat pe Facebook o listă de măsuri pe care România ar trebui să le ia în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Unele din...
Contradicțiile lui Dîncu: nu dă credit celor de la AUR, deși spune că pot depăși PNL. „Nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte”
Contradicțiile lui Dîncu: nu dă credit celor de la AUR, deși spune că pot depăși PNL. „Nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, sociologul Vasile Dîncu, afirmă că Alianţa pentru Unirea Românilor poate ajunge să depăşească scorul electoral al PNL. Însă Dîncu este...
Comentarii
Salamcusoia
rank 5
Cum e vremea la Tiraspol, tovarase @Cucurapsan ?
MosGerila
rank 5