Camelia Bogdan, dupa victoria la CEDO: "Apreciez ca domnul Dan Voiculescu este eligibil pentru sechestarea averii"

Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 10:18
33311 citiri
Camelia Bogdan, dupa victoria la CEDO: "Apreciez ca domnul Dan Voiculescu este eligibil pentru sechestarea averii"
Judecatoarea Camelia Bogdan FOTO Hepta

Judecatoarea Camelia Bogdan a comentat sentinta Curtii Europene a Drepturilor Omului, potrivit careia statul roman i-a incalcat dreptul la aparare cand a fost sanctionata disciplinar cu excluderea din magistratura, in urma unei decizii a sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Camelia Bogdan a vorbit despre sentinta CEDO din 20 octombrie in cadrul unei discutii cu membrii fundatiei Centrul Ratiu pentru Democratie.

"Victoria de la CEDO reprezinta un moment istoric pentru justitia din Romania. CEDO a constatat ca nu am avut cale de atac impotriva suspendarii generate de o procedura in care domnul Dan Voiculescu a intervenit ca parte, prin Fundatia Facias, al carui beneficiar real este. Nu cred ca s-a mai auzit vreodata in istoria Statului de drept ca un judecator sa fie tras la raspundere de catre infractorul pe care l-a condamnat la inchisoare si de la care a confiscat pentru bugetul de stat 100 de milioane de Euro, pentru ca a predat anti-coruptie functionarilor Romaniei", a declarat Camelia Bogdan.

Potrivit judecatoarei, speta prezinta interes si pentru determinarea raspunderii celor care "favorizeaza cleptocratia", prin impiedicarea recuperarii produsului infractiunii: "Avand in vedere ca autoritatile romane refuza sa recupereze prejudiciile la bugetul de stat, apreciez ca in cauza domnul Dan Voiculescu este eligibil pentru sanctiunile prevazute de Global Magnitsky Act, ce permit sanctiuni financiare si sechestrarea averilor pentru cei vinovati de incalcarea Statului de drept".

Camelia Bogdan a fost exclusa din magistratura de doua ori. Prima data, in 8 februarie 2017, in urma unei decizii a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii pe motiv ca s-ar fi aflat in incompatibilitate|conflict de interese.

La Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul de 5 judecatori al Curtii Supreme a admis recursul pe 13 decembrie 2017 stabilind ca judecatoarea sa fie sanctionata disciplinar prin mutarea, pe o perioada de 6 luni, de la Curtea de Apel Bucuresti la Curtea de Apel Targu Mures, incepand cu data de 15 ianuarie 2018.

A fost exclusa pentru a doua oara din magistratura in aprilie 2018, pe motiv ca ar fi incalcat principiul repartizarii aleatorii a dosarelor. Recursul este pe rol la Curtea Suprema.

In 2018, Camelia Bogdan a fost distinsa cu Premiul Ion Ratiu pentru Democratie, oferit cu sustinerea Fundatiei Caritabile a Familiei Ratiu.

Camelia Bogdan, judecatoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu, a castigat la CEDO procesul intentat statului roman. Ce decizie au luat magistratii

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Camelia Bogdan, #fundatia ratiu, #Dan Voiculescu, #CEDO, #camelia bogdan cedo , #CEDO