Ce inseamna, concret, decizia CEDO privind inchisorile pentru Romania

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 13:24
9011 citiri
Ce inseamna, concret, decizia CEDO privind inchisorile pentru Romania

Decizia pilot pronuntata de CEDO in privinta Romaniei este cea mai blanda varianta la care ne puteam astepta si ea desfiinteaza cu totul afirmatiile cum ca, fara o gratiere rapida si masiva, Romania va fi amendata cu zeci de milioane de euro.

CEDO ne cere doar ca in termen de 6 luni de la ramanerea definitiva a deciziei - ceea ce se va intampla peste trei luni din data de 25 aprilie, daca nici statul roman si nici reclamantii nu o vor ataca, deci, in total, peste 9 luni - statul roman sa identifice masurile necesare si sa le includa intr-un plan coerent cu un calendar precis de implementare.

Deci sub nicio forma, subliniaza specialistii consultati de Ziare.com, CEDO nu cere indeplinirea vreunei masuri concrete, ci intocmirea planului. Acesta trebuie realizat cu sprijinul, cooperarea si sub supravegherea Comitetului de Ministri si trebuie transmis CEDO.

Curtea a constatat ca ne aflam in fata unei probleme sistemice si cere rezolvarea ei sistemica, nu doar punctuala, motiv pentru care a si suspendat cauzele pe aceasta tema aflate pe rol.

Daca in aceste 9 luni Romania nu va fi in stare sa intocmeasca planul de masuri cu termene concrete, prima decizie va fi reluarea examinarii cauzelor.

Specialistii consultati de Ziare.com au precizat ca nu a existat in niciun moment riscul sa fim amedati de CEDO. De altfel, Curtea de la Strasbourg nu da amenzi, scopul ei fiind sa acorde o anumita satisfactie celor care au avut de suferit.

Fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, a avansat la un moment dat suma de 80 de milioane de euro, care insa a reprezentat doar o estimare preliminara a despagubirilor maximale pe care Romania le-ar putea plati daca toti cei care acum traiesc in conditii improprii in puscarii ar ajunge sa fie despagubiti de statul roman.

Curtea asteapta de la Romania masuri de fond, repectarea drepturilor si libertatilor fundamentale. Pentru situatiile in care acestea sunt totusi incalcate, cel care se considera vatamat trebuie sa aiba dreptul de a se plange pentru a obtine plasarea in conditii normale de detentie, dar si despagubiri pentru plasarea in conditii improprii.

Cu suprapopularea puscariilor s-a confruntat si Italia. Ce au decis ei?

In primul rand, au acordat o compensare in zile castig, adica la fiecare 10 zile petrecute in conditii improprii s-au considerat 11 executate, ceea ce a dus la eliberari mai rapide, diferite de la caz la caz. Aceasta a fost, de fapt, ceea ce in Romania a fost prezentat drept gratiere.

In plus, italienii au mai redus pedepsele pentru consumatorii de droguri si au dezincriminat imigratia ilegala.

Daca aceasta compensare nu mai e posibila, pentru cei care au executat deja pedeapsa sau cea mai mare parte din ea, astfel incat ceea ce a ramas e mai putin decat compensarea calculata, statul italian acorda compensare baneasca.

In asemenea situatii, fiecare stat isi stabileste singur despagubirile, care trebuie sa aiba insa o valoare rezonabila prin raportare la cateva elemente concrete: nivelul de trai si situatia economica din statul respectiv, dar si cuantumul despagubirilor acordate de CEDO.

Hotararile pronuntate de CEDO impotriva Romaniei prevad de altfel despagubiri cu mult mai mici decat in cazul Italiei si al altor tari. De exemplu, pentru un an de detentie in Grecia CEDO acorda 8.000 de euro, iar pentru un an de detentie in Romania acorda despagubiri medii de 3.000 de euro, exceptand decizia pilot.

Citeste si

Citeste si:
Ciucă l-a rugat pe premierul Greciei să susțină România pentru a fi admisă cât mai repede în Schengen
Ciucă l-a rugat pe premierul Greciei să susțină România pentru a fi admisă cât mai repede în Schengen
Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, 7 iulie, la Atena, că l-a rugat pe prim-ministrul grec şi echipa sa să sprijine demersul României de a fi cât mai curând admişi în spaţiul...
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Șeful guvernului de la București se află joi, 7 iulie, în vizită de lucru în Grecia, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria. Conform programului...