CEDO condamna Romania pentru durata procesului Revolutiei de la Cluj-Napoca

Marti, 19 Aprilie 2011, ora 18:57
2240 citiri
CEDO condamna Romania pentru durata procesului Revolutiei de la Cluj-Napoca
Foto: Arhiva

Romania a fost condamnata de judecatorii de la CEDO la plata a 20.000 de euro, daune catre doi clujeni, care au dat in judecata statul roman, acuzand durata excesiva a anchetei penale si procesului din dosarul revolutiei de la Cluj-Napoca, in care 26 de oameni au murit si alti 52 au fost raniti.

Procesul a fost initiat de doi clujeni, Gheorghe Pastor si Roxana Ticlete. Pastor si sotul Roxanei Ticlete au participat la evenimentele din decembrie 1989 din Cluj-Napoca, primul fiind ranit, in timp ce al doilea si-a pierdut viata. De altfel, 26 de clujeni si-au pierdut viata, iar alti 52 au fost raniti in evenimentele din timpul Revolutiei din decembrie 1989.

Ca urmare a violentelor din decembrie 1989 din Cluj-Napoca, Parchetul militar local a deschis o ancheta, in 1990, concentrata in principal pe rolul avut de cativa exponenti ai fostului Partid Comunist Roman, cat si de mai multi ofiteri din armata. Ancheta este inchisa in 1992, pentru ca cinci ani mai tarziu, Sectia militara a Parchetului General sa decida redeschiderea dosarului, pentru continuarea cercetarilor.

Romania, printre statele care intarzie aplicarea deciziilor CEDO

In 1998, mai multe persoane sunt trimise in judecata, iar cauza ajunge pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. O prima decizie este luata in 2003, doua dintre cele sase persoane trimise in judecata fiind achitate, iar pentru partile civile fiind acordate daune cuprinse intre 150 si 200 de milioane de lei vechi.

Decizia initiala este atacata cu recurs, iar hotararea definitiva a instantei supreme este data in 2006. In acelasi an, Ministerul Apararii le plateste celor doi clujeni sumele acordate de instanta, cu titlul de despagubiri civile, respectiv 650 de milioane de lei vechi lui Gheorghe Pastor si 1,25 de miliarde de lei vechi Roxanei Ticlete.

Judecatorii Curtii de la Strasbourg arata, in decizia publicata marti, ca impactul deosebit pe care evenimentele din decembrie 1989 l-a avut asupra societatii romanesti ar fi trebuit sa oblige autoritatile sa solutioneze cu celeritate dosarul in acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romania proced CEDO, #proces revolutie Cluj CEDO, #CEDO despagubiri romani , #CEDO