CEDO: Romania trebuie sa dea revolutionarilor despagubiri de 350.000 de euro

Marti, 26 Martie 2013, ora 17:43
3823 citiri
CEDO: Romania trebuie sa dea revolutionarilor despagubiri de 350.000 de euro

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a decis, marti, ca Guvernul roman sa acorde despagubiri de aproximativ 350.000 de euro unui numar de 72 de victime ale Revolutiei din decembrie 1989 de la Timisoara.

Reclamantii sunt victime sau mostenitori ai acestora in urma represiunii armate a demonstratiilor care au inceput in Timisoara in seara de 16 decembrie 1989 impotriva regimului comunist condus de Nicolae Ceausescu.

In ianuarie 1990, dupa executarea dictatorului Nicolae Ceausescu si caderea regimului comunist, biroul procurorului militar din Timisoara a deschis o ancheta privind reprimarea demonstratiilor. Reiese din documentele din dosar ca toti reclamantii din cauza inregistrata la CEDO au fost identificati in cursul anchetei ca victime ale represiunii.

Printr-un rechizitoriu din 30 decembrie 1997, procurorii militari i-au trimis in judecata pe generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, fiind inculpati ca principali responsabili de organizarea represiunii armate fata de demonstratiile anticomuniste de la Timisoara.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) i-a condamnat pe cei doi generali la cate 15 ani de inchisoare pentru omor si tentativa de omor privind organizarea si coordonarea represiunii de la Timisoara. Curtea a dispus, de asemenea, ca reclamantii sa plateasca in solidar cu Ministerul Apararii despagubiri, sume ce au fost achitate.

Cazul in care s-a pronuntat CEDO marti este similar celui referitor la dosarul "Sandru si ceilalti", in care, in 8 decembrie 2009, Curtea de la Strasbourg a avut competenta de a stabili daca s-a facut o investigatie eficace, in sensul respectarii articolului 2 din Conventia Europeana privind dreptul la un proces echitabil si intr-un termen rezonabil.

CEDO a condamnat Romania, in decembrie 2009, pentru durata prea mare a procedurilor judiciare in solutionarea dosarului privind revolutia de la Timisoara, in care au fost trimisi in judecata generalii (r) Victor Athanase Stanculescu si Mihai Chitac.

Patru timisoreni - care fie au participat la evenimentele din decembrie 1898 din Timisoara, fie rude ale acestora - au reclamat in 22 iulie 2003 incalcari ale drepturilor lor prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Europene, printre care si pe cel de a avea un proces echitabil intr-un termen rezonabil.

Ce spune decizia CEDO

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg consemneaza in decizia pe care a luat-o marti faptul ca, in 12 ianuarie 1990, procurorii militari au inceput o ancheta privind evenimentele din decembrie 1989, iar in 1997 generalii Stanculescu si Chitac au fost deferiti justitiei.

In 2000, generalii au fost condamnati la 15 ani de inchisoare, insa in 2001 procurorul general al Romaniei (Joita Tanase-n.r.) a facut un recurs in anulare, procesul s-a rejudecat, iar acuzatii au fost eliberati din arest. In final, in15 octombrie 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a condamnat pe cei doi generali la cate 15 ani de inchisoare pentru implicare in masacrul de la Timisoara.

"In timpul acestor proceduri, examinarea cauzei de catre instantele judecatoresti a fost in mod repetat intrerupta", noteaza CEDO, in decizia sa din 8 decembrie 2009, subliniind faptul ca "a durat inca opt ani pana la solutionarea procesului".

CEDO a decis atunci despagubirea timisorenilor Horia Teodor Sandru, Stefan Raducan, Silvia Benea si Daniela Grama cu cate 5.000 de euro.

Marti, 26 martie 2013, CEDO a decis despagubirea altor 65 de timisoreni cu cate 5.000 de euro si a altor sapte cu cate 3.500 de euro, Romania avand astfel de platit in total 349.500 de euro.

In perioada 17-20 decembrie 1989, la Timisoara, s-au inregistrat 72 de morti si 253 de raniti, prin impuscare. De asemenea, o femeie a fost calcata de tanc, pe Podul Decebal, iar alte 43 de persoane au fost batute de catre fortele de represiune.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#CEDO Romania despagubiri revolutionari, #CEDO despagubiri revolutionari Timisoara, #despagubiri revolutionari Timisoara, #despagubiri revolutionari , #CEDO