CEDO: Romania trebuie sa despagubeasca cu 42.000 euro o familie de rromi

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 21:59
3481 citiri
CEDO: Romania trebuie sa despagubeasca cu 42.000 euro o familie de rromi

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a decis, marti, ca statul roman trebuie sa plateasca despagubiri totale de 42.000 de euro unei concubine si fetelor unui rrom, care a decedat in conflictul din 1993 din localitatea Hadareni, judetul Mures.

In seara de 20 septembrie 1993, a izbucnit un conflictul intre romani si etnici rromi in localitatea Hadareni, in urma unei altercatii intre trei rromi - Gligor Ghetan si fratii Lacatus Rapa Lupian si Lacatus Aurel Pardailian.

La un moment dat, Lacatus Rapa Lupian l-a lovit cu un cutit in piept pe Craciun Chetan, roman, care a decedat la scurt timp, ceea ce a generat un amplu scandal, soldat cu moartea a patru persoane, 14 locuinte au fost incendiate, iar alte patru au fost distruse partial.

Ulterior, au fost deschise procese atat pe latura penala (finalizate in noiembrie 1999 cu condamnarea la inchisoare pentru omor a cinci persoane), cat si pe latura civila (calea dreptului intern fiind epuizata in 27 februarie 2004, prin sentinta data de Curtea de Apel Targu Mures), iar rromii au dat in judecata si statul roman, acuzand autoritatile de incalcarea mai multor articole din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

In 5 iulie 2005, o prima solutie a CEDO in cazul "Hadareni" consfintea stingerea pe cale amiabila a conflictului in cazul a 15 persoane, acestea urmand sa primeasca despagubiri in valoare de 262.000 de euro. Celor sapte rromi ramasi, care nu s-au inteles cu statul roman, CEDO le-a dat, in 12 iulie 2005, solutie favorabila, Curtea Europeana condamnand statul roman la plata altor 238.000 de euro.

Romii din Hadareni, asistati de Liga Pro Europa, au facut insa cerere de revizuire a sentintei din 12 iulie a Curtii Europene a Drepturilor Omului, de condamnare a statului roman, considerand ca li s-au incalcat dreptul la viata si dreptul la proprietate, iar cererea acestora a fost respinsa de Inalta Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Intre timp, la CEDO s-au adresat si reclamantele Voichita (Rostas) Lacatus, nascuta in 1970, si fiicele acesteia, Speranta-Lamaita Rostas, nascuta in 1990, si Rada-Codruta Rostas, nascuta in 1994, cetatence romane care locuiesc in prezent in Belgia.

In septembrie 1993, Voichita locuia cu fiica sa cea mare si fiind insarcinata cu cea mica alaturi de partenerul ei, Aurel Pardalian Lacatus, de origine rroma. Toti locuiau in casa mamei lui Pardalian Lacatus, in satul Hadareni din judetul Mures.

Curtea Europeana retine faptul ca in seara de 20 septembrie 1993, Lacatus a fost implicat intr-o bataie intr-un bar, in care un cetatean non-rrom si-a pierdut viata. Ca sa se razbune, mai multi cetateni non-rromi au atacat in acea noapte casele rromilor, dandu-le foc si luandu-i la bataie pe acestia. Toate proprietatile rromilor au fost distruse si mai multi au fost omorati, printre acestia numarandu-se si Aurel Pardalian Lacatus. Politistii nu au facut nimic sa opreasca acest atac.

Drept urmare, Voichita, insarcinata, ramasa fara casa si lipsita de vreun ajutor din partea autoritatilor, a fost nevoita sa traiasca intr-un apartament din Ludus, judetul Mures, cu alte 16 persoane. Ea a nascut-o intre timp pe Rada-Codruta Rostas, care a dezvoltat un defect de vorbire, din cauza intamplarilor prin care a trecut mama in timpul sarcinii, se spune in plangerile facute la CEDO in 2003 si 2004.

Ce a hotarat instanta din tara

In urma procesului din tara, femeia a primit 25 de milioane de lei vechi (2.500 de lei) ca daune morale, insa o alta vaduva a unui rrom decedat in atacul din 20 septembrie 1993 a primit de patru ori mai mult, fiind si sora altor doi rromi decedati atunci. Fiica cea mare a Voichitei Lacatus a primit o alocatie lunara de 30 de lei, dat fiind ca fusese intretinuta anterior de Aurel Pardalian Lacatus, insa cea mica nu a fost recunoscuta drept fiica lui. Procesul s-a incheiat pe 25 februarie 2005, fara a fi admisa plata altor daune materiale.

In plangerea la CEDO, Voichita Lacatus a cerut plata unor daune materiale pentru pierderea bunurilor sale odata cu distrugerea casei. De asemenea a solicitat daune materiale pentru ea si fiicele ei, toate trei fiind lipsite de venitul adus de fostul partener, respectiv tata.

CEDO a constatat ca in acest caz a fost incalcata Conventia Europeana a drepturilor omului, la articolul 3 - interzicerea torturii, pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante, articolul 8 - dreptul la respectarea vietii private si de familie, alaturi de articolul 14 - interzicerea discriminarii, precum si la articolul 6 - dreptul la un proces echitabil.

Avand in vederea gravitatea incalcarilor si tinand cont de deciziile instantelor din tara si de sumele deja alocate reclamantelor, CEDO a hotarat ca statul roman sa plateasca Voichitei Rostas (concubina lui Lacatus) 17.000 de euro, cu titlu de daune morale si materiale; Sperantei Lamaita Rostas - 11.000 de euro, cu titlu de daune morale; Radei Codruta Rostas - 11.000 de euro, daune morale, precum si 3.000 de euro celor trei reclamante pentru cheltuieli de judecata.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Romania despagubire familie rromi, #Cedo caz Hadareni , #CEDO
Comentarii