Ce inseamna, concret, decizia CEDO privind inchisorile pentru Romania

de Ioana Ene Dogioiu , Senior editor
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 13:24

   

Ce inseamna, concret, decizia CEDO privind inchisorile pentru Romania
Decizia pilot pronuntata de CEDO in privinta Romaniei este cea mai blanda varianta la care ne puteam astepta si ea desfiinteaza cu totul afirmatiile cum ca, fara o gratiere rapida si masiva, Romania va fi amendata cu zeci de milioane de euro.

CEDO ne cere doar ca in termen de 6 luni de la ramanerea definitiva a deciziei - ceea ce se va intampla peste trei luni din data de 25 aprilie, daca nici statul roman si nici reclamantii nu o vor ataca, deci, in total, peste 9 luni - statul roman sa identifice masurile necesare si sa le includa intr-un plan coerent cu un calendar precis de implementare.

Deci sub nicio forma, subliniaza specialistii consultati de Ziare.com, CEDO nu cere indeplinirea vreunei masuri concrete, ci intocmirea planului. Acesta trebuie realizat cu sprijinul, cooperarea si sub supravegherea Comitetului de Ministri si trebuie transmis CEDO.

Curtea a constatat ca ne aflam in fata unei probleme sistemice si cere rezolvarea ei sistemica, nu doar punctuala, motiv pentru care a si suspendat cauzele pe aceasta tema aflate pe rol.

Daca in aceste 9 luni Romania nu va fi in stare sa intocmeasca planul de masuri cu termene concrete, prima decizie va fi reluarea examinarii cauzelor.Specialistii consultati de Ziare.com au precizat ca nu a existat in niciun moment riscul sa fim amedati de CEDO. De altfel, Curtea de la Strasbourg nu da amenzi, scopul ei fiind sa acorde o anumita satisfactie celor care au avut de suferit.

Fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, a avansat la un moment dat suma de 80 de milioane de euro, care insa a reprezentat doar o estimare preliminara a despagubirilor maximale pe care Romania le-ar putea plati daca toti cei care acum traiesc in conditii improprii in puscarii ar ajunge sa fie despagubiti de statul roman.

Curtea asteapta de la Romania masuri de fond, repectarea drepturilor si libertatilor fundamentale. Pentru situatiile in care acestea sunt totusi incalcate, cel care se considera vatamat trebuie sa aiba dreptul de a se plange pentru a obtine plasarea in conditii normale de detentie, dar si despagubiri pentru plasarea in conditii improprii.

Cu suprapopularea puscariilor s-a confruntat si Italia. Ce au decis ei?

In primul rand, au acordat o compensare in zile castig, adica la fiecare 10 zile petrecute in conditii improprii s-au considerat 11 executate, ceea ce a dus la eliberari mai rapide, diferite de la caz la caz. Aceasta a fost, de fapt, ceea ce in Romania a fost prezentat drept gratiere.

In plus, italienii au mai redus pedepsele pentru consumatorii de droguri si au dezincriminat imigratia ilegala.

Daca aceasta compensare nu mai e posibila, pentru cei care au executat deja pedeapsa sau cea mai mare parte din ea, astfel incat ceea ce a ramas e mai putin decat compensarea calculata, statul italian acorda compensare baneasca.

In asemenea situatii, fiecare stat isi stabileste singur despagubirile, care trebuie sa aiba insa o valoare rezonabila prin raportare la cateva elemente concrete: nivelul de trai si situatia economica din statul respectiv, dar si cuantumul despagubirilor acordate de CEDO.

Hotararile pronuntate de CEDO impotriva Romaniei prevad de altfel despagubiri cu mult mai mici decat in cazul Italiei si al altor tari. De exemplu, pentru un an de detentie in Grecia CEDO acorda 8.000 de euro, iar pentru un an de detentie in Romania acorda despagubiri medii de 3.000 de euro, exceptand decizia pilot.

Citeste si
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8805 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
adica ..ce vrea ziare.cipru sa insemne ..
autorul ... e ?????
camelutza .. sau dogiutza .. sau racarel ... ? (oricum e unu singur .. :D)

nici macar acum nu gasim link direct la document ... pff .. despre ce vorbim mai .. :)))))

"Specialistii consultati de Ziare.com au precizat ca"
LOOOOOOOOOOL
wtf????
who ? senior-economist racaru ? sau senior-jurist dogioiu ?
sau poate .. premianta-nobel nadina forga .... o fi.. o fi ...

acum .. hai spor la lavabila .. cu renovatul si extinderea inchisorilor in 6 luni ... :)))))))))))))))
gigicu
rank 5
Ungaria a construit 8 puscarii intr'un an
Eu zic ca "Guvernul" Dragnea poate face 60 daca vrea.

Hai liberare!
Tot inainte!
MosGerila
rank 5
Ce inseamna decizia CEDO privind inchisorile ?
Concret:

* sapun fixat la inaltimea umerilor (stie Ponta de ce).
* celula individuala cu WC (stie Udrea de ce).
* TV color si abonament la XXX TV (stie Borcea de ce).
* ferestre orientate catre lac (stie Tariceanu de ce).
* scaun de frizer si oglinda (stie Draknea de ce).
* o portitza de scapare (stie Ghita de ce).
etc...

In rest, nimic special.
Gile
rank 5
E foarte clar
Decizia CEDO inseamna eliberarea lui Voiculescu si prag de 110000 la abuzul in serviciu !
NEUTRONU
rank 5
CE DO,mnii astia nu au auzit de cum supravietuiesc ,
romanii in spitalele Romaniei!ii freaca grija de ;hoti ,impostori ,criminal si alte ***,iar in spitale se prapadesc oamenii cinstiti datorita conditiilor inumane si ainfectiilor intraspitalicesti!!!Sau vor cu tot dinadinsul sa ramana in tar doar'floarea hotilor si borfasilor??!Parlamentulnostru este pornit sa faca"dreptate'pungasilor dar de spitale nici o vorba...
Nonpolitikon
rank 5
Marea problemă e că noi nu avem o adevărată legislație privind execu
tarea pedepselor. Mai mult, și aceea pe care o avem nu e deloc coroborată cu dozarea pedepselor, de unde se vede atat carpăceala celor care s-au ocupat separat de cele două părți ale legislației, cat și nepriceperea celui/celor care ar fi trebuit să le coroboreze. Cel care s-a ocupat de dozare a luat din sistemul de dozare American, sporul și cumulul aritmetic, iar cel care s-a ocupat de executare a rămas la executarea "ad integrum" a pedepsei. Astfel, dacă la Americani pentru 3 pedepse cu inchisoarea pe viață poate fi eliberat după 20 de ani, la noi ar trebui să le execute pe toate!
gigicu
rank 5
fals
Citat:
Astfel, dacă la Americani pentru 3 pedepse cu inchisoarea pe viață poate fi eliberat după 20 de ani, la noi ar trebui să le execute pe toate!

Gresit! In USA (by the way, acolo e alt sistem juridic, dar ma rog..) poti reduce pentru "buna purtare" o condamnare pe viata la 20 de ani. 2 sau mai multe nu se mai reduc..ramai acolo for ever.

Nici la noi nu le executi pe toate! Esti din nou in eroare: se executa numai pedeapsa cea mai mare. Exista si un sistem de cumulari de pedepse astfel ca anumiti ani din anumite pedepse se pot contopi in altele.

Restul..e propaganda lui Dragnea si a lui Voiculuescu.

Hai liberare!
xlad
rank 1
Ce înseamnă să fi (aproape) deștept...
Dar nici foarte prost.

(Intrebare: Codul Penal ESTE propagandă? o.O )

"Art. 39

Pedeapsa principală in caz de concurs de infractiuni

(1) In caz de concurs de infractiuni, se stabileste pedeapsa pentru fiecare infractiune in parte si se aplică pedeapsa, după cum urmează:

a) cand s-au stabilit o pedeapsă cu detentiune pe viată si una sau mai multe pedepse cu inchisoare ori cu amendă, se aplică pedeapsa detentiunii pe viată;

b) cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;

c) cand s-au stabilit numai pedepse cu amendă, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;

d) cand s-au stabilit o pedeapsă cu inchisoare si o pedeapsă cu amendă, se aplică pedeapsa inchisorii, la care se adaugă in intregime pedeapsa amenzii;

e) cand s-au stabilit mai multe pedepse cu inchisoare si mai multe pedepse cu amendă se aplică pedeapsa inchisorii conform lit. b), la care se adaugă in intregime pedeapsa amenzii conform lit. c).

(2) Atunci cand s-au stabilit mai multe pedepse cu inchisoarea, dacă prin adăugare la pedeapsa cea mai mare a sporului de o treime din totalul celorlalte pedepse cu inchisoarea stabilite s-ar depăsi cu 10 ani sau mai mult maximul general al pedepsei inchisorii, iar pentru cel putin una dintre infractiunile concurente pedeapsa prevăzută de lege este inchisoarea de 20 de ani sau mai mare, se poate aplica pedeapsa detentiunii pe viată."

Decizia CEDO inseamnă că orice om din inchisoare poate cere de la 3000 la 5000 euro in sus, cat timp stă in inchisoare.

Și că ăia care vor ca infractorii să fie tratați ca animalele, sunt și ei la randul lor animale (pedeapsa penală inseamnă incercarea de a indrepta infractorii, NU de a le lua toate drepturile - dar in caz că aveți dreptate, vă doresc să vi se aplice exact "standardele" pe care le promovați...).
alfabeta
rank 5
In primul si in primul rand
In primul si in primul rand decizia insemna ca suntem necivilizati si ca ne purtam barbar cu proprii cetateni.
Restul, bani, legi samd e altceva.
Cum se comporta Norvegia cu un criminal in masa si cum se comporta Romania cu cineva care a comis fapte de inselaciune (de exemplu)? Poti sa te comporti si civilizat cu cineva pe care il dispretuiesti si vrei sa il pedepsesti.
Amenzi penale serioase ar putea substitui pedeapsa cu inchisoarea si ar putea contribui la construirea de inchisori civilizate. Nici nu incasam ba mai si platim pentru fiecare detinut condamnat pentru fapte fara violenta. Prin amenzi penale, un detinut actual ar putea plati intretinerea a doi alti detinuti condamnati pentru fapte cu gravitate sociala mare.
Detinutilor ar trebui sa li se permita sa modernizeze din surse proprii celulele in care stau (paturi, saltele, dulapuri, dotare biblioteca, vopsea, obiecte sanitare etc).
Sunt multe lucruri care se pot face de oameni civilizati si cu cap.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor