Daily Mail: Cazul Birsan - dubii cu privire la calitatea judecatorilor de la CEDO

Autor: Ana Ilie
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 10:03
6537 citiri
Daily Mail: Cazul Birsan - dubii cu privire la calitatea judecatorilor de la CEDO

Un judecator roman la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a incercat sa se foloseasca de pozitia sa pentru a bloca o ancheta care o are ca subiect pe sotia lui. Reprezentantul Romaniei la tribunalul din Strasburg, Corneliu Birsan, isi foloseste imunitatea diplomatica pentru a o proteja pe sotia sa, Gabriela.

Gabriela Birsan este anchetata cu privire la acuzatiile de coruptie aduse unor judecatori din Romania, dansa conducand o sectie din Inalta Curte de Casatie si Justitie, scrie Daily Mail. Anchetatorii sustin ca a primit mita in valoare de mii de euro pentru sentinte favorabile.

Procurorii o acuza de trafic de influenta si i-au perchezitionat casa, i-au confiscat computerul si documentele.

Corneliu Birsan, care nu era judecator inainte de a ajunge la CEDO, a spus insa ca aceste actiuni incalca Conventia de la Viena, care le acorda diplomatilor imunitate. Ca judecator CEDO, el este protejat. Expertii sustin insa ca imunitatea nu este acordata judecatorilor pentru propriul beneficiu sau pentru a bloca justitia sa-si faca treaba.

Cazul a ridicat noi semne de intrebare cu privire la calitatea judecatorilor de la CEDO, scrie sursa citata.

Stephen Booth, reprezentant al grupului de analiza Open Europe, a spus: "Acesta este o acuzatie dura la adresa standardelor unora dintre judecatorii acestui tribunal, care are putere sa rastoarne deciziile din Marea Britanie".

Afaceristul roman acuzat ca a dat mita a spus ca a facut-o "din prietenie" - printre "cadouri" s-ar numara si un apartament in Paris pentru fiul judecatoarei romane.

Coruptia este o sursa majora de ingrijorare in Romania si Bulgaria, care au aderat la UE in 2007, continua sursa citata. Un raport al Comisiei Europene a aratat, anul acesta, ca acuzatiile nu sunt corect investigate, ca judecatorii sunt inclinati sa ia mita, ca suspectii deseori raman in libertate deoarece timpul in care pot actiona procurorii se incheie.

Nici CEDO nu sta mai bine: o serie de decizii recente au declansat stupoare in Marea Britanie. Spre exemplu, curtea de la Strasburg cere ca toti detinutii din inchisorile britanice sa aiba dreptul sa voteze - cu toate ca Parlamentul a votat impotriva acestei masuri.

In iunie, tribunalul a decis ca 200 de somalezi - inclusiv criminali condamnati si imigranti ilegali - nu pot fi trimisi in tara lor, deoarece exista riscul sa fie tratati rau. Luna trecuta, CEDO a decis ca un violator nigerian nu poate fi trimis in tara sa deoarece are dreptul la o "viata privata" in Marea Britanie.

Britanicii au promis sa reformeze CEDO cand Marea Britanie preia presedintia Consiliului Europei - luna viitoare. Acestia doresc ca tribunalul sa preia mai putine cazuri si sa aiba mai mult respect pentru deciziile tribunalelor nationale si parlamentelor statelor membre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Corneliu Barsan, #Gabriela Barsan, #Corneliu Gabriela Barsan imunitate CEDO, #Barsan imunitate CEDO , #CEDO