Cum a ajuns sefa Inaltei Curti sa reclame la CEDO ca instanta pe care o conduce nu motiveaza la timp hotararile

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 20 Martie 2020, ora 11:53
13904 citiri
Cum a ajuns sefa Inaltei Curti sa reclame la CEDO ca instanta pe care o conduce nu motiveaza la timp hotararile
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a publicat intrebarile adresate Guvernului si presedintelui Inaltei Curti, judecatorul Corina-Alina Corbu, intr-un dosar in care magistratul a dat in judecata Romania pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil. Magistratul se plange instantei europene de modul in care s-a judecat dosarul in care a fost inculpata.

Actuala sefa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Corina-Alina Corbu, a fost pusa sub acuzare de procurori DNA pe 7 februarie 2012, pentru infractiunea de complicitate la favorizarea faptuitorului. Atunci, judecatorul era magistrat la Sectia de contencios-administrativ de la Inalta Curte. Era vorba de un dosar in care erau vizate mai multe persoane, printre care patru judecatori de la Inalta Curte, cele mai cunoscute nume fiind Gabriela Birsan si Anton Pandrea.

Cazul a fost trimis in judecata in aprilie 2014. Procesul a durat aproximativ patru ani, iar pe 5 mai 2018, completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a decis achitarea definitiva a celor implicati in acest proces, intrucat faptele nu exista, faptele nu sunt prevazute de legea penala ori nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea.

Prima decizie in acest caz, tot achitare, fusese data de un complet de 3 judecatori de la Inalta Curte pe 29 noiembrie 2016.

Procesul, sters de pe portal

Trebuie spus ca informatii despre acest caz nu mai sunt disponibile pe portalul Inaltei Curti, dupa ce Corina Corbu a solicitat acest lucru in baza dispozitiilor Regulamentului nr. 679 din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date.

De asemenea, dosarul de pe rolul Inaltei Curti a fost secretizat, accesul presei fiind astfel blocat.

Dupa ce decizia de achitare a ramas definitiva, Corbu a revenit judecator la Inalta Curte, a fost numita sefa a Sectiei contencios-administrativ, iar din iulie 2019 ocupa functia de presedinte al instantei pentru un mandat de trei ani.

Cazul de la CEDO

Dupa ce a fost achitata, Corbu a deschis pe 1 noiembrie 2018 un proces la CEDO impotriva Romaniei si a invocat incalcarea dreptului la un proces echitabil.

"Orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil, in mod public si in termen rezonabil, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa", este o parte din articolului 6 * 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care ar fi fost incalcat in acest caz.

Corbu sustine ca intarzierile in procesul sau sunt imputabile numai autoritatilor interne si denunta, printre altele, termenul pentru redactarea hotararii de achitare: in prima instanta, pronuntata pe 26 noiembrie 2016, iar textul complet de 76 de pagini a fost gata in iunie 2017, si in apel, pronuntata pe 3 mai 2018, iar textul complet de 103 pagini a fost pus la dispozitia partilor la 29 ianuarie 2019.

Intrebarile adresate de CEDO

Intrebarile la care trebuie sa raspunda Guvernul Romaniei si Corina-Alina Corbu vizeaza procedurile de la Inalta Curte. Detalii despre acest caz pot fi accesate pe site-ul instantei europene.

1. A existat o incalcare a termenului rezonabil al procesului, cu incalcarea articolului 6 * 1 din Conventie, luand in considerare durata totala a procedurii penale impotriva reclamantei, care a inceput in februarie 2012 si s-a incheiat cu achitarea sa de catre Inalta Curte de Casatie la 3 mai 2018, al carei text a fost pus la dispozitia partilor la 29 ianuarie 2019?

Judecatorii europeni vor sa afle in special daca termenele de cate 8 luni, de fiecare data, necesare Inalte Curti de Casatie si Justitie pentru redactarea hotararii pronuntate pe 26 noiembrie 2016 si, apoi, pentru redactarea hotararii pronuntate pe 3 mai 2018, au fost compatibile cu dreptul reclamantei de a obtine o decizie intr-un termen rezonabil.

2. Daca Corina-Alina Corbu a avut la dispozitie un remediu intern eficient prin care ea ar fi putut denunta durata procedurii impotriva ei, inclusiv intarzierea redactarii hotararii din 26 noiembrie 2016 si a hotararii din 3 mai 2018 a Inaltei Curti de Casatie?

3. In caz afirmativ, daca sefa Inaltei Curti a epuizat caile de atac interne in cazul de fata?

4. Daca raspunsul este negativ la intrebarea a 2-a, absenta unui remediu eficient pentru a face plangere cu privire la durata de timp necesara pentru redactarea hotararilor judecatoresti in cazul reclamantei, rezulta dintr-o situatie structurala si, daca da, este vorba de un esec la nivel legislativ, de practica administrativa, de practica judiciara sau o combinatie intre unele sau toate aceste cadre?

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Corina Corbu CEDO, #Corina Corbu achitare, #Corina Corbu Inalta Curte , #CEDO