Ziare.com

Cum si-au batut gura de pomana cu Romania judecatorii CEDO in "cazul Kovesi". "Teoretic, o situatie practica similara n-ar trebui sa se mai poata repeta"

de Laurentiu Sirbu
Miercuri, 27 Ianuarie 2021, ora 22:15

   

Cum si-au batut gura de pomana cu Romania judecatorii CEDO in "cazul Kovesi". "Teoretic, o situatie practica similara n-ar trebui sa se mai poata repeta"
Romania, alaturi de state precum Rusia, Turcia sau Ungaria, se afla in primele zece tari ale Consiliului Europei care nu pun in aplicare deciziile de condamnare emise impotriva lor de Curtea Europeana a Drepturilor Omului.


Chiar daca majoritatea deciziilor nerespectate de tara noastra vizeaza conditiile din penitenciare si restituirea proprietatilor confiscate de fostul regim, decizia CEDO in cazul fostei sefe DNA, Laura Kovesi, prin care judecatorii europeni, au aratat ca i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil si dreptul la libera exprimare, intarzie sa se traduca in modificari reale in cadrul sistemului judiciar.

La noua luni de zile de la decizia CEDO in cazul Kovesi Ministerul Justitiei are inca in dezbatere publica un proiect de lege privind statutul magistratilor din Romania in care este prevazuta concret posibilitatea ca un procuror-sef sa se poata adresa justitiei in cazul revocarii. In ceea ce priveste dreptul la libera exprimare al magistratilor cu privire la aspecte ce vizeaza sistemul judiciar, vedem insa ca Inspectia Judiciara continua insa seria de cercetari disciplinare in astfel de cazuri.

"O parte dintre aspectele care ar rezulta din hotararea CEDO in cauza Kovesi au fost preluate deja in cele trei proiecte pe care Ministerul Justitiei le-a pus in dezbatere publica in luna septembrie. O parte nu au fost preluate. In mod normal o astfel de hotarare a CEDO ar trebui preluata si ca practica ulterioara de catre autoritatile publice ale statului. Deci, teoretic vorbind o situatie practica similara nu ar trebui sa se mai poata repeta. Statul ar trebui sa se raporteze in mod eficient la aceasta hotarare a CEDO", a precizat judecatorul Dragos Calin, co-presedinte al Asociatiei Forumul Judecatorilor.


Decizia CEDO-Kovesi si efectele generale ale Curtii europene
In decizia din 5 mai 2020, Curtea a retinut ca persoanele cu functii importante in sistemul judiciar ar trebui sa se bucure, ca toti cetatenii, de protectie impotriva arbitrariului exercitat de puterea executiva si numai analiza facuta de un tribunal independent cu privire la legalitatea unei astfel de decizii de revocare este de natura sa dea concretete dreptului la un proces echitabil. Altfel spus, Kovesi nu a avut posibilitatea sa conteste in fata unui tribunal ratiunile revocarii ei invocate de ministrul de la acea data, Tudorel Toader.

In privinta libertatii de exprimare, vazand succesiunea faptelor in integralitate sa, Curtea a constatat ca existau probe pentru a considera in prima instanta ca a existat o legatura intre exercitarea de catre fosta sefa DNA a libertatii sale de exprimare si incheierea mandatului sau prin revocare. Apreciind ca principalele argumente ale revocarii sale din functia de procuror sef al DNA erau legate de exercitarea libertatii de exprimare, ce include dreptul de a comunica opinii si informatii, Curtea a considerat ca aceasta revocare constituie o ingerinta in dreptul garantat de art. 10 din Conventie.

Chiar la momentul deciziei CEDO, Laura Kovesi a subliniat ca hotararea Curtii lamureste cel putin doua probleme importante in sistemul judiciar din tara noastra.

Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei cu privire la revocarea din functia de procuror-sef al DNA a atribuit o putere discretionara ministrului justitiei de a revoca un procuror cu functie de conducere, fiind anulata in acest fel orice protectie a magistratilor contra arbitrariului deciziilor politice, iar, pe de alta parte, a inlaturat posibilitatea atacarii efective a unei decizii de revocare, desi aceasta afecteaza un drept fundamental al persoanei.

CEDO stabileste ca opiniile pe care le-am exprimat public cu privire la modificari legislative sau independenta justitiei nu pot constitui motiv pentru sanctionarea unui magistrat. (...) CEDO motiveaza ca revocarea din functia de procuror sef a avut un "efect de descurajare", in sensul ca "ar fi trebuit sa ii descurajeze nu numai pe aceasta, ci si pe alti procurori si judecatori ca pe viitor sa participe la dezbateri publice cu privire la reformele legislative care afecteaza sistemul judiciar si, in general, cu privire la aspecte legate de independenta sistemului judiciar", a declarat fosta sefa DNA dupa anuntul deciziei judecatorilor europeni.


Masurile reparatorii: cum sa fie inlaturat efectul intimidant al revocarii
Asa cum sublinia intr-o analiza judecatorul Gabriel Caian, decizia CEDO a impus statului roman o serie de masuri reparatorii de ordin general ce vizeaza stabilirea unui cadru reglementar care sa permita accesul efectiv si complet la o instanta ordinara spre a contesta orice masura ce are sau ar putea avea ca efect revocarea sau inlaturarea din functie a unui procuror (sau judecator), luarea unor masuri pentru a garanta ca nu vor mai fi alte revocari sau inlaturari din functie anticipate a unor procurori (sau judecatori) pentru exprimarea unor opinii, chiar critice, referitoare la probleme de politici publice de interes pentru sistemul judiciar si luarea unor masuri destinate sa inlature "efectul intimidant" al revocarii reclamantei.

In ceea ce priveste acest ultim aspect, judecatorul Gabriel Caian sustine ca s-ar s-ar pune problema eliminarii deindata a alin. 3 al art. 9 din Legea 303/2004, introdus prin Legea 242/2018, prin care se statueaza ca "judecatorii si procurorii sunt obligati ca, in exercitarea atributiilor, sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare, in orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativa si executiva".

"Anul trecut am solicitat masuri generale pentru revolutia statului de drept in Romania si a se tine seama de prevederile argumentele retinute de Curte in motivarea deciziei Kovesi. Am cerut printre altele sa se elimine limitarile referitoare la libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor care au fost introduse in 2018 prin Legea 242. De asemenea am cerut interzicerea prin lege a posibilitatii de revocare a procurorilor si a judecatorilor din functiile detinute in magistratura pentru exprimarea unor opinii critice la chestiuni publice de interes pentru sistemul judiciar. Pe acest aspect, al libertatii de exprimare al magistratilor, deja exista un aviz consultativ al Judecatorilor europeni si al Procurorilor europeni, cele doua consilii consultative, au dat deja din 2019 si au constatat ceea ce a constatat si Comisia de la Venetia, ca astfel de limitari nu sunt compatibile cu statul de drept", a declarat judecatorul Dragos Calin.

"Aceasta norma are ea insasi un efect descurajator, intimidant, in conditiile in care trebuie sa se asigure magistratilor, judecatori si procurori, posibilitatea de a-si exprima parerile, uneori critice, inclusiv despre chestiuni ce tin de atributiile celorlalte puteri in stat. Masura in care exprimarea acestor idei si judecati este facuta cu respectarea unui echilibru intre obligatia de rezerva si dreptul de a exprima puncte de vedere critice la adresa initiativelor celorlate puteri se poate analiza si in lipsa unui text care consacra "obligatia de a se abtine".

In timp ce obligatia de rezerva a magistratilor are un caracter mai general (deja surprins in art. 99 lit. a amintit) si, totodata, mai suplu in interpretare, textul art. 9 alin. 3 este imperativ, rigid si destinat apararii exclusiv a celorlalte puteri - legislativa si executiva. Inlaturarea sa, despre care s-a discutat deja intens, se dovedeste cu atat mai necesara, in lumina hotararii CEDO in cauza Kovesi. Caracterul sau nenecesar, in cel mai bun caz, si periculos, in cel mai rau ccaz, fusese remarcat si de Comisia de la Venetia in Avizul nr. 924/13.07.2018", sublinia si judecatorul Gabriel Caian.


Inspectia Judiciara si dosarele menite "sa-i linisteasca" pe magistrati


In luna octombrie a anului trecut Inspectia Judiciara a inceput o cercetare disciplinara a procurorului Bogdan Pirlog pentru mai multe declaratii critice dupa ce DIICOT anuntase clasarea dosarului "10 august".

"Pe actualul ministru al Justitiei (Catalin Predoiu - n.r.), noi l-am prins si in cealalta perioada in care a condus ministerul. Sa nu uitam ca cea mai apropiata colaboratoare a sa si fosta lui secretara de stat a fost Bica (Alina Bica - fosta sefa a DIICOT, condamnata pentru coruptie - n.r.). Noi stiam foarte clar ce fel de persoana este, caracterul lui, legaturile lui din justitie, apropierea de Savonea (Lia Savonea, fosta sefa a CSM . n.r.) si de persoanele apropiate acesteia. Deci, ne-am dat seama la momentul numirii lui ca asaltul asupra justitiei intra intr-o noua etapa, una mult mai insidioasa si mai periculoasa", e una din afirmatiile lui Pirlog ce au declansat actiunea IJ.

"Legat de persoanele numite la sefia parchetelor (Parchetul General - Gabriela Scutea si DIICOT Giorgiana Hosu), a fost o lovitura data credibilitatii demersurilor noastre. lar faptul ca s-a trecut cu bocancii peste opinia Sectiei pentru procurori a CSM (care a dat aviz negativ pentru cele doua numiri) a dat un semnal extraordinar atat in interior, cat si in exteriorul tarii. A fost un semnal negativ deosebit", a o alta declaratie a procurorului Pirlog ce a atras actiunea Inspectiei Judiciare.

In data de 5 ianuarie, Inspectia a sesizat Sectia pentru procurori a CSM in acest caz, o decizie fiind aspteptata la finalul lunii viitoare.

In fapt, Inspectia Judiciara are si a avut pe rol un numar ridicat de cercetari fata de acelasi procuror. In luna iulie a anului trecut, Curtea Suprema a respins definitiv o actiune similara a Inspectiei Judiciare care-l viza pe procurorul Pirlog dupa ce acesta a sustinut ca Sectia Speciala a fost infiintata pentru "a asigura imunitatea magistratilor corupti, agreati de putere, cu riscul refacerii retelelor de coruptie din anii '90 si din prima partea a anilor 2000 si pentru a actiona ca un organ represiv, care sa poata fi folosit impotriva magistratilor incomozi".

De asemenea, la finalul lunii decembrie Inalta Curte a respins o alta actiune a IJ in care erau vizati mai multi procurori, doi dintre acestia, Carmen Lancrajean si Cosmin Iordache, fiind procurori in cadrul DNA. Cercetarea disciplinara a acestora era legata de mai multe comunicate de presa postate de Asociatia "Miscarea pentru apararea statutului procurorilor" (AMASP) legate de cazul "Caracal". AMASP s-a remarcat in timpul guvernarii PSD-ALDE cu mai multe pozitii critice fata de modificarile operate la acea vreme fata de legile justitiei.

La fel, in luna noiembrie a anului trecut, Inalta Curte a respins definitiv o alta actiune a Inspectiei Judiciare care il viza pe judecatorul Cristi Danilet, dupa ce acesta a criticat, intr-un interviu acordat Revistei 22 in februarie 2019, atat Consiliul Superior al Magistraturii, despre care a spus ca este "strain de sistemul pe care trebuia sa-l apere" cat si pe ministrul Justitiei despre care a afirmat ca "sustine politicile mai degraba antijustitie".

In luna iunie a anului trecut, fosta sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a obtinut tot la Inalta Curte a treia victorie impotriva Inspectiei Judiciare - avand trei actiuni disciplinare ale IJ respinse definitiv la instanta suprema.


Inspectia Judiciara, criticata de organismele internationale
Inspectia Judiciara a fost aspru criticata in ultimul raport MCV. Comisia Europeana a acuzat Inspectia Judiciara ca a initiat proceduri impotriva magistratilor care s-au opus modificarilor promovate de PSD in privinta legilor justitiei si a Codurilor penale si ca a pus presiune pe instanta suprema.

"Au continuat sa fie initiate proceduri disciplinare impotriva magistratilor, inclusiv a sefilor institutiilor judiciare care se opun reformarii sistemului judiciar (...) In perioada de referinta s-a inregistrat, de asemenea, o crestere puternica a presiunilor asupra Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care este instanta competenta pentru numeroase procese de coruptie la nivel inalt", se mentioneaza in raport.

Inspectia Judiciara este criticata si in ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA, unde este subliniata o stransa legatura intre factorul politic, mediul juridic si mass-media, mai precis in privinta presiunilor impotriva judecatorilor sau a procurorilor. "In general CSM a actionat transparent si i-a suspendat din functie pe judecatorii si procurorii suspectati ca au incalcat legea.

Au fost insa semnalari in care Inspectia Judiciara - un organism independent in cadrul CSM - a fost infuentat politic si a fost folosit impotriva unor magistrati care instrumentau dosare in care erau vizati oficiali guvernamentali sau aliati ai lor", se arata in Raportul Departamentului de Stat al SUA.


Romania, intre primele zece tari care nu se supun deciziilor CEDO
Romania, impreuna cu Rusia, Turcia, Ucraina, Grecia, Ungaria, Italia, Moldova, Azerbaidjan si Bulgaria, sunt primele zece state membre ale Consiliului Europei care, din cauza unor probleme structurale, nu pun in aplicare deciziile de condamnare emise impotriva lor de Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

La aceasta concluzie a ajuns Rezolutia adoptata de sesiunea plenara a Adunarii Consiliului Europei. Rezolutia prevede ca, in ciuda progresului in ceea ce priveste punerea in aplicare a deciziilor Curtii de la Strasbourg si a reducerii continue a numarului de decizii nerezolvate pe agenda Comitetului Ministrilor - de la aproximativ 10.000 in 2010 la 5.231 la sfarsitul anului 2019, ca urmare a reformei de dupa conferinta Interlaken din 2010 - Adunarea ramane ingrijorata de numarul cazurilor aflate pe rol in legatura cu probleme structurale.

Rezolutia isi exprima ingrijorarea cu privire la "dificultatile juridice si politice in crestere" in legatura cu punerea in aplicare a hotararilor Curtii, mentionand ca nicio masura legislativa sau administrativa nationala sau modificari legislative la nivel constitutional nu ar trebui sa impiedice acest proces.

Rezolutia, bazata pe avizul Comisiei de la Venetia din iunie 2020, solicita Federatiei Ruse sa modifice recentele amendamente la Constitutia sa. De asemenea, se exprima ingrijorare cu privire la anumite impedimente in calea punerii in aplicare a hotararilor Curtii pronuntate in cazuri transnationale sau pentru aparitia unor caracteristici transnationale.


CITESTE SI:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15492 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Stelian Ion nu face nimic. Doar vorbe. Acum a aparut si Nasui la

Digi a afirmat senin ca nu-l deranjeaza ca o scula a Ciumei Rosii, apropiata lui gigolo Teodorovici si fosta colaboratoare a Securitatii este foarte buna ca directoare in Ministerul pe care-l conduce el si ca n-a gasit in toata Romania un roman capabil, cinstit si necolaborator al securitatii care sa faca fata la post. USR isi arata adevarata fata, in curand vom avea marele USL refacut de P$D, PNL dar si impreuna cu USR.

 

De ce sa puna in aplicare,deciziile cedo atata timp,cat astia

nu aplica nici legile promulgate de presedinte ? Lua-v-as pe cosor pe Stelian Ion,pe tine postacule si pe cedo . Sa va fac la toti mangealac.

Cum e vremea la Moskova ?

.

luptati baieti sa spalati fata

procurorului sef european lt.col.dr. magistrat kovesi luluta. cea care a nenorocit o gramada de magistrati tarandu-i prin fata camerelor de luat vederi cu catusi la mana, si apoi achitati de instante, cazurile magistratilor musteata-decedat in penitenciar, grebla de la CCR, sotilor barsa de la cluj, sunt doar cateva exemple de oameni nenorociti pe viata de aceasta indvida, sustinuta de serviciile din afara. nu o fac infractoare pentru ca doar a fost pusa sub invinuire si este reclamata in 12 dosare de la sesctia specia. sectie pe care ion stelian, membru elsa se lupta dis rasputeri sa o desfiinteze.

romania o tzara de limbrici

n-am fost in columbia ca nu-mi inspira incredere, in schimb am vizitat cam 3 sferturi din america latina, ultima fiind peru; in filmul narcos pe netflix despre pablo escobar am recunoscut romania in toata fiintza ei; cum se cumpara oficiali guvernamentali pina la nivel de presedinte, cum invirt americo-jidanii conjunctura politica in favoarea intereselor lor, si cit de mult ii doare in cu.r de situatia economico-sociala din tzara pe care o vor in sfera lor de influentza(exploatare);ba limbricilor cine are urechi sa asculte si ochi sa vada, uitati-va la relatia dintre ungaria si rusia si dati-va seama ca se pregateste din timp dezintegrarea romaniei, pe like-urile voastre ma pish din canada unde traiesc de peste 30 de ani, si desi ma doare ca occidentul se duce dra.cului, vreau totusi sa va mai dau o mu.ie la totzi prostii si jegurile din degradata tzara a valahilor

 

Cite ruble paduchioase va da Putin pentru gunoaiele astea ?

.

Eu sunt platit cu moneda verde a chinezilor. Cu ru

ble sunt ungurii, in curind si Ge. Vezi Merkel. In USA cite produse sunt fabricate in alte tari? In China cite sunt produse? Pina si Samsung produce in China. O tara DOUA monede. Pe timpul Codrulei am fost campioni la CEDO. Mai multde 53% au fost naspa. Cine plateste? 6,41 ?

Oricum mult mai putine ca si tine trollica!!!

.

Ce-mi place mie la trolii mafiei PSD ?

Ceata lui Pitigoi
Dai intr-unul tipa doi !

dandanila

Tara asta de limbrici este tara din care ai plecat si tu mai limbricule. Diferenta intre noi, cei de acasa si tine, este ca noi, limbricii astia de aici incercam sa facem ceva si aici, incercam macar sa devenim si noi o Tara si un Popor respectabili. Tu, nici macar sa incerci asta nu ai putut. Tu ai plecat la altii, dar nu sa faci ceva acolo, sa schimbi ceva acolo, ci sa te asezi direct la masa gata pusa, cu polonicul in mana. Cand vei putea spune tu, ca ai facut tu, dar tu, ceva bun, ceva bine care a schimbat imaginea, caracterul, care a intarit democratria, prosperitatea in Canada atunci vei putea arunca cu cuvinte jegoase de acolo, din Amerca spre noi. Noi, aici desi nu suntem unde ne-am dori, si unde ar trebui, am facut cateva progrese de la Ceausescu incoace. Si asta fara voi, aia din America sau din Vest. Noi incercam sa construim o tara ca afara, dar pentru asta muncim si facem eforturi si chiar sacrificii, aici. Tu, si ailalti ca tine, v-ati dus acolo, v-ati instalat intr-o tara mai buna decatr a noastra, dar asta nu facuta de voi, si acum va impaunati ca uite in ce tara prospera traiti voi. Da, dar contributia voastra acolo este ZERO, contributia noastra aici, in Romania nu e cea mai mare, nu este eroica, dar este mai mare decat ZERO, ala in dreptul caruia va incadrati voi. Si acolo, si aici.

1000

1000 de puncte merita comentariul tau .
poate citeste si mos cracila , lingator de ccurururi cascavete , penibilu' ala care da lectii de prin elvetia .

Dumitale si binarul-ui,cate un ceai,din partea

casei.

Cu Justitia asta nu ne primesc in Schengen

Pana nu repara legile justitiei putem sa uitam de Schengen dar cu ritmul asta de melc mai trec multi ani

 

Ma voua nu va este un pic rusine?

Ce dracu drepturi i s-au incalcat securistei? Mai degraba ea a incalcat drepturi. Atit timp cit acest guvern de idioti nu respecta legile tarii nu au voie sa se mai exprime, Au intrat in al 2-lea an de guvernare si de pensii nici nu le pasa. Trebuiau recalculate pentru indreptarea inegalitatilor. De ce nu se face acest lucru? De ce? De ce mai ***? Daca acest lcru nu se va efectua pina la 1.05.2021 va va lua dracu pe toti in frunte cu plavanul ce puturoseste la Cotroceni!

Da stim. Celor care au fost in Coreea de Nord.

Sa le recalculeze primii.

Ce sa caut in Senghen,sa ma prostituez ? Faceti-o voi,ca asa

ne-ati facut faima .

Da ai putea sa te prostituezi si sa faci un ban

Toate camioanele trebuie sa stea in vama ore in sir adica pierdere de timp si motorina iar toti care calatoresc trebuie sa stea in vama ca slugile sa fie controlati

Om fi noi europeni,

dar gena noastra este mult mai aproape de turci sau rusi.O sa dureze mult si tot asa vom ramane, timpul trece, vin alte generatii ,incalzirea globala, poluare si cate si cate , iar noi tot pe langa suntem ,niciodata acolo unde trebuie.Bunicii nostri, parintii, copii nostri viitoarele generatii, tot asa o vor pati si fiecare va fi mituit ca desigur o vor duce mai bine, ca trebuie sa facem sacrificii ptr. copii nostri.Asa a fost mereu si asa va ramane, ca a fost ieri sau maine.

 

La noi.

O instanta da o hotărare iar alta exact pe dos in aceaisi situație judecata. Ambele au putere executorie.
Ce sa mai vorbim mai mult. La noi nu e justiție, e loterie.

 

Foarte simplu

Sa vedem ce se intampla dupa ce isi reia activitatea parlamentul deoarece Stelian Ion a promis institutiilor europene ca toate modificarile vor fi facute pana in luna martie 2021 !

 

stelian ion

cel care a luat spagi in campanie de 60.000 euro. sau cel care dupa facultate, pe care a absolvit-o lamentabil, nu a mai avut nevoie de specializari prin postuniversitare, nasterate sau doctorata ca l-a facut mama lui, care nu are nici o vina, prea "destept". suficient ca sa-si insuseasca prin frauda un spatiu locativ.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor