Ziare.com

Daily Mail: Cazul Birsan - dubii cu privire la calitatea judecatorilor de la CEDO

de Ana Ilie
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 10:03

   

Daily Mail: Cazul Birsan - dubii cu privire la calitatea judecatorilor de la CEDO
Un judecator roman la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a incercat sa se foloseasca de pozitia sa pentru a bloca o ancheta care o are ca subiect pe sotia lui. Reprezentantul Romaniei la tribunalul din Strasburg, Corneliu Birsan, isi foloseste imunitatea diplomatica pentru a o proteja pe sotia sa, Gabriela.

Gabriela Birsan este anchetata cu privire la acuzatiile de coruptie aduse unor judecatori din Romania, dansa conducand o sectie din Inalta Curte de Casatie si Justitie, scrie Daily Mail. Anchetatorii sustin ca a primit mita in valoare de mii de euro pentru sentinte favorabile.

Procurorii o acuza de trafic de influenta si i-au perchezitionat casa, i-au confiscat computerul si documentele.

Corneliu Birsan, care nu era judecator inainte de a ajunge la CEDO, a spus insa ca aceste actiuni incalca Conventia de la Viena, care le acorda diplomatilor imunitate. Ca judecator CEDO, el este protejat. Expertii sustin insa ca imunitatea nu este acordata judecatorilor pentru propriul beneficiu sau pentru a bloca justitia sa-si faca treaba.

Cazul a ridicat noi semne de intrebare cu privire la calitatea judecatorilor de la CEDO, scrie sursa citata.

Stephen Booth, reprezentant al grupului de analiza Open Europe, a spus: "Acesta este o acuzatie dura la adresa standardelor unora dintre judecatorii acestui tribunal, care are putere sa rastoarne deciziile din Marea Britanie".

Afaceristul roman acuzat ca a dat mita a spus ca a facut-o "din prietenie" - printre "cadouri" s-ar numara si un apartament in Paris pentru fiul judecatoarei romane.

Coruptia este o sursa majora de ingrijorare in Romania si Bulgaria, care au aderat la UE in 2007, continua sursa citata. Un raport al Comisiei Europene a aratat, anul acesta, ca acuzatiile nu sunt corect investigate, ca judecatorii sunt inclinati sa ia mita, ca suspectii deseori raman in libertate deoarece timpul in care pot actiona procurorii se incheie.

Nici CEDO nu sta mai bine: o serie de decizii recente au declansat stupoare in Marea Britanie. Spre exemplu, curtea de la Strasburg cere ca toti detinutii din inchisorile britanice sa aiba dreptul sa voteze - cu toate ca Parlamentul a votat impotriva acestei masuri.

In iunie, tribunalul a decis ca 200 de somalezi - inclusiv criminali condamnati si imigranti ilegali - nu pot fi trimisi in tara lor, deoarece exista riscul sa fie tratati rau. Luna trecuta, CEDO a decis ca un violator nigerian nu poate fi trimis in tara sa deoarece are dreptul la o "viata privata" in Marea Britanie.

Britanicii au promis sa reformeze CEDO cand Marea Britanie preia presedintia Consiliului Europei - luna viitoare. Acestia doresc ca tribunalul sa preia mai putine cazuri si sa aiba mai mult respect pentru deciziile tribunalelor nationale si parlamentelor statelor membre.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5990 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
40 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asta-i savarina 2,

Nu mai poate de comentariile occidentalilor. Afara cu el!

 

asta sigur intra in USL ca sa scape tara de TB

Bietul judecator, fara TB dormea si el linistit si intretinea mafia fara griji!

Pentru grobienii politruci PDL,ce anunta : basescu

vrea judecator personal-fraudulos la CEDO!toti judecatorii c.e.d.o sunt alesi de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei conf.art.22 CEDO:
"Articolul 22 . Alegerea judecătorilor
1. Judecătorii sunt alesi de Adunarea Parlamentară in numele fiecărei inalte părti contractante, cu majoritatea voturilor exprimate, de pe o listă de trei candidati prezentati de inalta parte contractantă.
2. Aceeasi procedură este urmată pentru a completa Curtea in cazul aderării de noi inalte părti contractante si pentru a se ocupa locurile devenite vacante.

Articolul 23 . Durata mandatului
1. Judecătorii sunt alesi pentru o durată de 6 ani. Ei pot fi realesi. Totusi, mandatele unei jumătăti din numărul judecătorilor desemnati la prima alegere se vor incheia la implinirea a 3 ani.
2. Judecătorii al căror mandat se va incheia la implinirea perioadei initiale de 3 ani sunt desemnati prin tragere la sorti, efectuată de către secretarul general al Consiliului Europei, imediat după alegerea lor .
3. Pentru a asigura, in măsura posibilului, reinnoirea mandatelor unei jumătăti din numărul judecătorilor la fiecare trei ani, Adunarea Parlamentară poate, inainte de a proceda la orice alegere ulterioară, să decidă ca unul sau mai multe mandate ale judecătorilor ce urmează să fie alesi să aibă o altă durată decat cea de 6 ani, fără ca totusi ea să poată depăsi 9 ani sau să fie mai mică de 3 ani.
4. In cazul in care trebuie atribuite mai multe mandate si Adunarea Parlamentară aplică paragraful precedent, repartizarea mandatelor se face prin tragere la sorti, efectuată de către secretarul general al Consiliului Europei, imediat după alegere.
5. Judecătorul ales in locul unui judecător al cărui mandat nu a expirat va duce la sfarsit mandatul predecesorului său.
6. Mandatul judecătorilor se incheie atunci cand ei implinesc varsta de 70 de ani.
7. Judecătorii răman in functie pană la inlocuirea lor. Ei continuă totusi să se ocupe de cauzele cu care au fost deja sesizati."
D-l judecator Corneliu Barsan este un judecqator c.e.d.o reales de AP a CE pentru onorabilitatea si profesionalismul sau si nu are nimic de a face cu politiuca mizerabila stalinist nazista impusa in tara de mafia condusa in 2011 de complicele la teorism international basescu traian.Comnetariile grobienilor pedelisti fac de ras inteligen romaneasca.toate aceste copmenatrii sunt nepotrivite.

@cronos,

si sa vezi ca partea frumoasa a lucrurilor,abia acum incepe,caci daca judecatoarea va face apel la decizia CSM,acest apel se va judeca la ICCj,sectia contencios,unde sefa este...ai ghicit,judecatoarea Barsan,iar daca va pierde si acolo,va merge la CEDO,unde va fi...nejudecatorul Barsan!lool,si tu spui ca te plictisesti in Romanica!Pai cum sa te plictisesti cand este atat de pitoreasca!

Afara cu toti judecatorii

Sa punem pompieri si strungari in locul lor. Cred ca ar fi mai multa dreptate.

CEDNO

Curtea europeana a drepturilor NEOMULUI
Sunt consternante situatiile in care o tara saraca trebuie sa asigure condamnatilor definitivi drepturi de natura economica ( hrana, cazare, ingrijire medicala) decat poate sa o faca pt cetatenii cinstiti care isi castiga cu greu painea cea de toate zilele. S-a ajuns prea departe si sper ca UK sa aibe succes in demersurile sale de a mai rade din privilegiile ucigasilor si borfasilor. Daca la asta ajuta si coruptia din Romania si judecatorii facuti "la apelul de seara" chiar ca e dea dreptul surprinzator.

 

de exemplu:

"Intretinerea unui detinut costă 20 sau chiar 30 de milioane de lei vechi pe lună. In cazul unui detinut cu afectiuni cronice costurile sunt nelimitate"
(http://www.adevarul.ro/locale/tulcea/Penitenciarul_Tulcea-destinatie_de_lux_pentru_detinuti_0_331766923.html)
Pensia mea-i pe jumatate atata!!!
De ce nu-s obligate puscariile sa se autofinanteze?
Unde mai pui ajutoarele sociale pentru persoane apte de munca, dar cari n-au fost angajate niciodata!
NU SUNT EU(muritor de rind), DISCRIMINAT?

@culitza

- se pare ca in puscarie , esti privat de libertate , afara e liber...la privatiuni! lol

De ce este asa ?

Costul legat de un detinut include nu doar hrana lui, care in niciun caz in Romania nu poate costa 2000 de lei pe luna (hai sa fim seriosi!) ci si salariile celor ce asigura administrarea penitenciarelor,caldura,pensiile acelorasi "caralii", hainele si incaltzamintea detinutilor, mobilierul si imobilizarile din pemnitenciare. In Canada,unde traiesc, venitul mediu anual este in jur de 25.000-30.000 de dolari iar costul anual per detzinut in inchisoare depaseste 100.000 de dolari. Aici insa detzinutzii au la alegere minimum 2 feluri de mancare la fiecare masa,au computere si televizoare in celula,internet,camere speciale in care au dreptul la relatii sexuale o data pe luna cu partenerul(a) ori sotul(a) etc. Ata ete mai baete !

De ce nu-s obligate puscariile sa se autofinanteze?

Culita,puscariile din Rumania se autofinanteaza ,sau mai bine zis autofinanteaza sefii politiei si subalternii din penitenciare(cei care au grad).Statul trebuie sa astepte,intai sefii care tocmai reprezinta Statul...

Nu ma credeti?atunci controlati pentru a vedea daca gresesc in ceace zic.
(Ma refer la cei care au urechi de auzit...)

oricare criminal si infractor din Romania viseaza la o lume

fara justitie!Inadmisibil ca pot exista asemenea neoameni ce s-au reintors la momentul in care au coborat din copac,ei nu sunt romani, ci sunt doar sustinatorii teroristului international basescu traian.

Buruieni

sunt peste tot, dar in Romania buruienile au devenit principala cultura dupa 1989. Se cauta un ierbicid eficient, ca voluntari sa-l foloseasca sunt destui.

 

cine l-a recomandat pe Barsan la CEDO??

cum a ajuns un "nejudecator" sa reprezinte Romania la CEDO ca un judecator??

 

Parcă nu știi!

Nevastă-sa, mare judecător - "judecător" i-a pus pile și relații că să ajungă judecător "nejudecător" la CEDO.

Pe bani orice este posibil.
Și stai să vezi, cu avem avocat pe post de director (nu mă refer direct la Micuțul, dar aproape).

 

Nea Cronos, las-o mai moale cu tinerii competenti!

Ai vazut ce s-a ales de tinerii care au adus un suflu nou in politica. Si pe langa asta o intrebare: te-ai da pe mana unui sef de promotie de la medicina sa-ti scoata apendicele la numai un an de la absolvire?

ei , aici e intrebarea ! astfel de chestii se intampla inca!

cine ii detaseaza pe astia la CEDO si pe ce criterii ?
partea proasta este ca daca te judeca un corupt , ai incurcat-o .

si mai proasta este ideea ca la CEDO sa se admita mai putine dosare .
pai ce fac englezoii , incurajeaza coruptia din Romania ?

@Ghilotina & "ce fac englezoii"

Se pare ca in Marea Britanie justitia functioneaza mai bine ca in Romania asa ca daca ei sunt hotarati sa aduca unele modificari in atributiile CEDO sunt sanse mari sa o faca mai corect decat ar face-o politicienii romani.

Wikipedia

"Corneliu Barsan este un jurist roman, profesor de drept civil, fost decan al Facultătii de Drept a Universitătii Bucuresti. Din 1995 si pană in prezent este judecătorul desemnat de Romania la Curtea Europeană a Drepturilor Omului."

Mai departe puteti sa va interesati daca mandatul sau a fost revalidat, (din 1995) cand si de catre cine!

1995.... si cind te gandesti ca USL il considera

vinovat numai pe TB ptr esecul Schengen...

Cum te mai poti apara in fata olandezilor si finlandezilor cind apar barsanii la suprafata???

Asta ne mai lipsea, sa compromitem si CEDO!

Cu coruptia ne-am obisnuit, dar cu lipsa de minte nu prea. Cata minte au si unii judecatori! Poate ca, uneori, le cerem prea mult!
Sa se foloseasca domnul de drepturi pe care nu este prea sigur ca le are!
Iar doamna, ajunsa pe o treapta atat de inalta in ierarhia profesionala, sa-i aminteasca in public presedintelui CSM ca i-a vizitat acasa de mai multe ori, adica sa apeleze la sentimente, la recunostinta!!!
Totusi, este impresionant ca cei doi soti se sprijina si ca se iubesc.

 

Nedumeritu DA, DACA acel sef de promotie a plecat si lucreaza

ca medic chirurg in Franta, Anglia, Spania sau aiurea!!!

Din Romania pleaca absolventii buni si raman "barsanii"!!

Eu am convingerea ca ANUAL in fiecare domeniu termina macar 10 oameni cu adevarat valorosi dar pe care societatea romanesca ii "prapadeste" dar din fericire ii recupereaza occidentul....

Din nou mafiotul Basescu Traian-PDL si politia lui politica

de ras si izoleaza international Romania.basescu traian crede ca propaganda politruc -securist-PDL-ista de falsa lupta anticoruptie poate compromite in totalitate justitia romana.EU OBSERVER - Comisia Europeana sta cu ochii pe CSM in cazul perchezitiei DNA de la domiciliul sotilor Corneliu si Gabriela Birsan.Plenul CSM va lua marti in discutie, incepand cu orele 12.00, contestatia judecatoarei Gabriela Victoria Birsan impotriva Hotararii Sectiei de judecatori a CSM din 6 octombrie 2011, a carui revocare o solicita, cu efect retroactiv, pentru incuviintarea nelegala a perchezitiei domiciliului sau, cu incalcarea imunitatii unui judecator CEDO si a sotiei acestuia. In contestatia depusa la CSM, Gabriela Birsan anunta ca demersul sau constituie "utilizarea cailor interne de atac, inainte de sesizarea CEDO cu o plangere individuala in temeiul art. 34 din Conventia europeana a drepturilor omului." De asemenea, Gabriela Birsan a instiintat CSM ca: "in cazul in care prezenta contestatie nu va fi solutionata favorabil si in termen legal, imi rezerv dreptul dreptul la recurs, precum si la despagubiri solicitate in solidar de la CSM si de la persoanele vinovate. Imi rezerv de asemenea dreptul; de a formula plangere penala cu constituire de parte civila".
Diferit de contestatia de la Plen, tot marti, la Sectia de judecatori, incepand cu orele 8.30 se va analiza plangerea prealabila formulata de profesorul Corneliu Birsan, judecator la CEDO, impotriva Hotararii Sectiei de judecatori a CSM din 6 octombrie 2011. In plangerea prealabila formulata in temeiul legii contenciosului administrativ, Corneliu Birsan solicita revocarea Hotararii CSM atacate, pentru nelegalitate si nulitate absoluta, aratand ca i s-a incalcat imunitatea de judecator la CEDO. Corneliu Birsan precizeaza in final: "In cazul in care prezenta plangere administrativa prealabila nu va fi rezolvata favorabil si in termen legal, imi rezerv dreptul de a introduce actiune in contencios-administrativ, atat impotriva CSM, cat si a persoanelor vinovate, solicitand anularea actului ilegal, precum si obligarea solidara la despagubiri. Imi rezerv de asemenea dreptul de a formula plangere penala."

Abia astept ca familia de judecatori Barsan sa

deschida ochii Bruxelles-ului despre politia politica a PDL-ului ,condusa de Traian Basescu care au facut din anticoruptia romanasca propaganda politruc -mafiota.

Ar trebui rejudecate cauzele la CEDO

Pai cum sa-ti dea dreptate CEDO cand acolo e un judecator corupt - sa nu-mi spuneti ca sotul era strain de spagile pe care le primea nevasta-sa - unul condamnandu-te pentru ca nu i-ai dat spaga si celalalt sustinandu-l la Strassbourg ca sa nu fie nicio suspiciune de proces inechitabil. Reteaua mafiota era bine pusa la punct. Ma mir ca a picat ca musca judecatoarea Barsan, dar e explicabil din cauza lacomiei fara margini. Ganditi-va ca nu e singura care practica luarea de mita si e clar ca Barsan de la CEDO mai tine sub umbrela sa si alti magistrati corupti de la ICCJ.

 

Incredibil!

Un comentac a postat deja 3 comentarii (intr-o engleza acceptabila, banuiesc ca fara google translator) pe site-ul Daily Mail: bineinteles ca puterea de la Bucuresti e de vina (sau cel putin reprezinta scuza) pentru abuzul, nesimtirea si lipsa de integritate a lui Cornelui Barsan.

 

Regulament CEDO

"Judecatorii sunt alesi de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei pentru un termen de 6 (sase) ani"

Asta ar insemna ca Corneliu Barsan a fost desemnat judecator la CEDO in 1995, in 2001 si in 2007.
Daca guvernele respective au facut propunerile inseamna ca acest Barsan a fost propus de 3 ori de catre guvernele:
Vacaroiu - 1995
Nastase - 2001
Tariceanu - 2007

Daca propunerea de numire se face de catre CSM...e mai complicat pt ca pe acolo s-au invartit o sumedenie de indivizi, unii mai corupti decat altii.

@Andradda

- oita barsana , ne-a facut la blana !

Lucrurile incep sa se lege.

Daca Barsan a fost propus de CSM, in 2007 seful CSM era Anton Pandrea, cel care s-a opus cu vehementa retrocedarilor (sustinut puternic de Iliescu).
Revenind la actualitate, la cazul Barsan, cel care i-a avertizat pe sotii Barsan in legatura cu interceptarile efectuate de procurori, nu este altul decat acelasi Anton Pandrea..

Fiecare e liber sa traga propriile concluzii....

 

cam asta este gasca care vrea sa ne scape de Basescu

si care doreste sa revina la carma Romaniei....

@Cronos

- sa scape ei ! ca nu ii roade grija de noi !

@Andradda

- QED ! cu stima .

niculaeda: Sa scape!!! Dar sa recunoasca

ca asta-i singurul motiv care-i mana in lupta!!

Bravo , Andradda !

Excelent ,
suntem acum pe deplin lamuriti .

raman insa in continuare nelamurit de impotenta Guvernului in a schimba legislatia privind CSM si functionarea aparatului de justitie .

Domnule "Ghilotina"

Atata vreme cat justitia Romaniei este protejata de cea mai inalta lege a statului - adica de Constitutia din 2003, nascuta si mosita de Iliescu si Nastase, absolut nimeni nu va putea sa tina piept desfraului din justitie.

Iar despre schimbarea Constitutiei, cred ca stiti foarte bine cum sta treaba! Stiti cine doreste schimbarea si cine se opune!

Nu s-a facut deloc o dezbatere jurnalistica pe ultimele decizii ale Parlamentului European si a cadrului juridic european care a declarat , de curand, ca magistratii din Romania (sau din oricare alt stat membru al UE) nu au dreptul sa isi fixeze salarii si pensii si totodata nu au dreptul sa intervina si sa nesocoteasca legile Parlamentului si Ordonantele de urgenta date de guverne decat in cazul incalcarii drepturilor omului.
Or in cazul in care cativa judecatori romani au decis ca reducerea salariilor si a pensiilor la nivel national, in vreme de criza, incalca drepturile omului, Parlamentul European si chiar CEDO au respins cu desavarsire argumentele acelor judecatori.

Curtea Europeana a decis ca scaderea salariilor sau a pensilor nu are absolut nimic de-a face cu incalcarea drepturilor omului. Daca unei tari ii merge bine, guvernul are dreptul sa creasca pensiile si salariile populatiei.
Insa, daca unui stat ii merge rau, guvernele au tot dreptul sa scada pensiile si salariile, acest lucru neavand absolut nimic de-a face cu incalcarea drepturilor omului, iar judecatorii care dau sentinte fara a fi validate de executiv si legislativ, incalca pur si simplu legea! Si nu vorbim aici doar de o lege romaneasca ci de o lege valabila in intreaga Uniune Europeana.
Pt ca , in urma deciziilor date de cativa judecatori corupti impotriva deciziilor luate de guvern si Parlament, ajungem la concluzia ca Romania poate fi condusa doar de acei cativa judecatori fara sa mai avem nevoie de un Parlament si un Guvern.

Dar pe tema asta, bineinteles ca nu discuta niciun jurnalist si niciun post de televiziune patronat de Felix, Vantu, Ghita sau D. Diaconescu!

@Nedumeritu

- mai bine iti faci sepukku ! scapi de septicemie !

 

! Andradda : bang ! nu stiam !

Ei bine , chiar nu stiam !

Am auzit insa un comunicat in care judecatorii se luau de Guvernoiu ca ... de ce le incalca hotararile cu privire la pensii .... (sper ca am dreptate si nu m'am tzacnit ...) ; mai ziceau "onorabilii" ca ce , Guvernul tre sa se supuna , ca in ordinea puterilor in stat , Guvernoiu e in urma puterii judecatoresti .

ca sa vezi .
deci Europa gandeste altfel - si mie mi se pare absolut normal si de bun simt !- si ai nostri nu se mai invata minte .

Mai mult , inteleg ca antenescu se duce cu jalba in protzap ca de ce nu-si primesc bugetarii salariile si pensionarii de ce nu lise maresc pensiile ... iar UDMR chiar SOMEAZA Guvernul sa mareasca de la anul pensiile si salariile bugetarilor .

Surprindem Europa , ne ridicam poalele in cap in mijlocul ulitei .....

Cornel Barsa, profesor de Drept Civil, judecator la CEDO ?

Cum poate ai acceptat un cadru didactifc pe post de judecator fara a respecta conditiile IMPUSE unui judecator ?

Asta se numeste furt de identitatea functiei.
Cat ca se produce la Strasbourgh sau in Bucuresti.

 

@vall

- se sprijina si se iubesc , de ne prapadesc !

 

@Andradda

- sincere felicitari , pentru turul de forta facut pe acest subiect ! cu stima.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor