Ziare.com

Decizia Guvernului de a reduce salariile cu 25% este legala - CEDO

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 17:12

   

Decizia Guvernului de a reduce salariile cu 25% este legala - CEDO
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a precizat ca decizia Guvernului de a reduce salariile cu 25% este legala, respingand astfel plangerile prin care doi angajati de la o primarie din Arad sustineau ca li s-au incalcat drepturile.

CEDO a pronuntat pe data de 6 decembrie 2011 decizie de inadmisibilitate in cauzele inaintate de Felicia Mihaies si Adrian Gavril Sentes impotriva Romaniei, informeaza Hotarari CEDO.

Cei de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului au constatat ca Statul roman nu a incalcat prevederile legale, cand a decis sa reduca cu 25% salariile bugetarilor, pentru o perioada de sase luni, reducere care i-a lasat pe cei doi fara 757 de lei, respectiv 3.346 de lei.

Prin aceasta decizie, CEDO a reamintit ca dispozitiile Conventiei nu confera un drept de a primi un salariu intr-un anumit cuantum, iar statul poate sa stabileasca, de o maniera discretionara, ce beneficii trebuie platite angajatilor sai din bugetul de stat.

In decizie se mai mentioneaza ca statul poate dispune introducerea, suspendarea sau incetarea platii unor astfel de beneficii prin modificari legislative corespunzatoare, iar in cazul celor doi reclamanti s-a constatat ca masura a fost luata pentru ca s-a urmarit un interes public, adica protejarea echilibrului fiscal intre cheltuielile si veniturile statului, in conditii de criza economica.

CEDO a mai considerat ca statul roman nu a depasit marja sa de apreciere si nu a rupt justul echilibru intre cerintele de interes general ale colectivitatii si protectia drepturilor fundamentale ale individului. Plangerile celor doi impotriva Romaniei au fost respinse, in temeiul art. 35 par. 3 si 4 din Conventie.

Guvernul Boc a decis sa reduca salariile bugetarilor cu 25% in 2010. In luna mai presedintele Traian Basescu a tinut o conferinta de presa prin care anunta aceste reduceri.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3341 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Normal! Toate tarile din Europa au redus cheltuielile cu salariile

Exemple concrete:
· Grecia
o reduceri salariale cu pană la 20% (prin eliminarea celui de-al 13-lea si celui de-al 14-lea salariu pentru cei care castigă peste 3000 euro/lună)
o reduceri cu 25% pentru angajatii din companiile de stat nelistate la bursă (in 2 etape: 15% si 10% la diferentă de cateva luni)
o inghetarea salariilor bugetarilor pe timp de 3 ani (pană in 2013)

· Ungaria
o salariile au fost reduse cu 15%
o inghetarea salariilor din sectorul public in 2011

· Portugalia
o salariile au fost diminuate cu 5%
o inghetarea salariilor din sectorul public pe următorii 4 ani (pană in 2014)

· Spania
o reducerea salariilor bugetarilor cu 5%
o inghetarea salariilor din secotul public in 2011

· Letonia
o reducerea salariilor din sectorul public cu pană la 30%

· Lituania
o reducerea salariilor din sectorul public cu 20%

· Italia
o reduceri salariale diferentiat cu pană la 10%
o reducerea cu 15% a salariilor ministrilor
o inghetarea salariilor bugetarilor timp de 3 ani.

 

USL a primit confirmarea prostiei primordiale .

Cand s-au unit ,au complotat impotriva statului de drept ,prin subordonarea unor curente politice unor infractori de drept comun.Nu puteau sa combata efortul de reformare al statului decat prin minciuna si manipulare.Sunt curios ce o sa mai scorneasca.

Prostia nu este a USL...

Prostia este a noastra, a alora care suportam masurile astea ... Tipu' ala care s-a pozitionat primu' e foarte documentat... dar tot ce s-a straduit el sa arate mie imi suna asa: Romania a luat cele mai tampite masuri... si ce e mai prost - n-au avut niciun rezultat...Totul merge la vale...

mai portocaliu de buzunar

compara ce au facut celelalte guverne (inclusiv in grecia, care cica e cu un picior in groapa si care a redus salariile prin taierea celui de-al 13-lea si 14-lea salariu) si ce a facut piticul porno impins de la spate de marinarul chior. Si macar daca se facea vreo economie, dar cheltuielile bugetare au crescut ca prin farmec dupa taierile astea, prin care banii au fost virati in buzunarelele voastre portocalii.

Ai si tu 25% mai putzin pe luna? Daca NU, atunci tzine-tzi

plyskul.

bade

ne lasi?

 

Si pe astia i-a manevrat Basescu & Co

acum trebuie sa se lupte Tontanescu cu toata ioropa ca sa faca "ordine " in ograda. Da ei e tare la raliuri i la chiul asa ca tara o sa vina pe drumul cel bun si sanatos in urmatorii 46 de ani cand or fi din nou la putere.

 

Nea _Vasile nu te bucura de raul altora...

S-ar putea sa se-ntoarca. Da' ce zic eu s-ar putea... sigur se va-ntoarce...Multimea asta de oameni de care prietenii tai si-au batut joc acum, pe criza, se va razbuna...o sa vezi matale...

M'da, ACEIASI care guitzau si tunau sa li se redea casele

... unora care le-au obtzinut prin speculatzii dubioase si profitand de foametea de dupa 1RM... zic ca este OK sa muncesti ptr 3/4 din ce primeai pana ieri.
Cand ii aud pe "impartzialii juristi" sa ceara ridicarea salariilor in vreo tzara unde se munceste pe mai nimic?
Mai Europa asta devine doar o stana mai mare, in care multe oi pot fi controlate cu mai putzini caini de paza "de la centru", care "protectori" sa le tzina adunate la un loc ptr... cand vin lupii :-)

 

Oameni buni, mai votatzi PDL, vedetzi ce pot face!?

Curand CEDO o sa ne spuna ca contractele cu statul nu-s bune de nimik, pot sa ne si execute pentru binele planetei!

 

Maxi ati inteles gresit ,speta afost gresit inaintata la CEDO

de petenti,ei au depus plangere inainte de cele 6 luni cat avea dreptul mafiotul guv.PDl-USp sa tina taiate salariile.Oamenii acestia nu au avut avocati care sa-i indrume spre o adresare corecta la CEDO,oricum prin Decizia data CEDO condamna sttaul roman care mentine si dupa 6 luni salariile taiate.
ii anuntam pe talharii lui basescu traian sa nu se bucure prea mult ,urmeaza curand condamnari penale impotriva crimelor savarsite de ei concomitent cu taiera salariilor si trimiterea in somaj a bugetarilor.

Cum ramane acum cu cei care au castigat in instanta?

Care ,pe care!!!!!

 

fiecare sa vorbeasca in nume personal

ma intreb ce calitate(calitati au putine sau deloc) au unii forumisti de vorbosc in numele poporului...
cu ce drept ?
daca sint politicieni,pot vorbi,cu oarecare ingaduinta,in numele membrilor partidului din care
fac parte,daca sint parlamentari,pot vorbi in numele cetatenilor din colegiul lor si care i-au votat.
doar presedintele poate vorbi in numele poporului roman,nici macar primul ministru nu o poate face :)

in concluzie,invatat stimati forumisti sa exprimati opinii in numele d-voastra,nu mai mierliti de grija altora fara incuviintarea expresa a celor din urma :))))

 

economic

Cea mai corecta masura era reducerea fondului de salarii prin reducerea numarului de salariati. Mai greu de contestat concedierea, in plus cei care ramaneau in sistem nu erau demotivati. Referitor la drepturi salariale, exista contracte de munca, majoritatea pe termen nelimitat. Asa cum guvernul are posibilitatea si o face de regula, el mareste salariul an de an. Daca cuntamul salariul din contract era fix, atunci, ar fi trebuit sa ramana constant pe durata contractului de munca, indiferent de crestere economica, de inflatie sau alte minuni. Altfel sta lucrul la acele contracte, de regula in mediul privat sau chiar sportiv, unde contractul are puncte ferme; angajatorul trebuie sa plateasca in orice conditii ceea ce a convenit. Problema Romaniei a fost o crestere economica nesanatoasa, bazata pe "bula imobiliara" care a facut sectorul privat sa angajeze credite externe serioase (20 miliarde euro mai mult in 2008 fata de 2011). Tot criza a topit si investitiile straine, plus remiterile muncitorilor romani de afara, si uite asa, alte 10 miliarde mai putin au intrat in tara. Cele 30 miliarde euro mai putin la fluxul de capital, implica criza ce persista la nivel de incasari bugetare, la nivel de evolutie a sectoarelor economice comert si constructii. Paradoxal industria mai ales, dar si agricultura au peformat tot mai bine, exporturile au atins 4 miliarde euro (fata de 3 miliarde in 2008) in conditii economice dificile pe piata europeana; deficitul comercial e mult mai mic in 2011 fata de 2008. Morala este: nu poti creste la infinit doar pe datorie si prin consum. Problema guvernantilor a fost ca intotdeauna au aruncat cu banii, rezultati din imprumuturi, din conjunctura economica favorabila sau din privatizari. Si electoral au dat bani pentru salarii, pensii, ajutoare sociale; au aruncat bani pe investitii sau cheltuieli umflate pentru satisfacerea clientelei politice. Nimeni nu a incercat sa faca ceva cu adevarat serios, cu efect pe termen mediu si lung. Daca un guvern ar avea din senin 20 miliarde in plus ce ar face cu ei? Ar mari salarii si pensii sa se realeaga? I-ai investi in sa zicem punerea pe roate a unei agriculturi performante cu sistem de irigatii, centre de prelucrare, etc.? In situatia a doua ar pierde alegerile, iar roadele, eventual, le-ar culege altii. Asa ca aruncam un pic si pe salarii, facem si ceva investii (mai mult pentru a multumi clientela). Pretul ultimilor ani putea fi mult mai mare: puteam sa ne marim exagerat gradul de indatorare publica guvernamentala (n-avem decat 34% mult chiar si sub media de 60% a UE), puteam deasemenea sa mai vindem din avutia nationala, si ma refer aici la resurse (ROMGAZ, HIDROELECTRICA, etc.). Ne doare tare prezentul, dar trebuie sa avem grija si de viitor. Iar cand solutiile sau determinarea ne lipsesc pentru a face prezentul mai bun, macar sa nu antamam viitorul copiilor si nepotilor nostri.

 

mafia guvernamentala incalca decizia CEDO,deoarece taierea salariilo

este legala doar pentru 6 luni ,nu poate fi permanentizata.prin faptele lor criminal-mafiote guvernul pedelist este condamnat la CEDO.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor