Judecatorul Corneliu Birsan s-a recuzat la CEDO - afla cine ii ia locul

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 21:40
3768 citiri
Judecatorul Corneliu Birsan s-a recuzat la CEDO - afla cine ii ia locul
Foto: Arhiva

Judecatorul Mihai Poalelungi a fost desemnat in calitate de judecator ad-hoc pentru cauzele romanesti in locul lui Corneliu Birsan, care a cerut sa se abtina temporar de la judecarea dosarelor implicand Romania, informeaza MAE, care precizeaza ca decizia se aplica de luni, 7 noiembrie 2011.

Judecatorul roman de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Corneliu Birsan, a carui sotie este cercetata de DNA intr-un dosar de coruptie, a solicitat presedintelui Curtii sa se abtina pentru o perioada de timp de la judecarea cauzelor romanesti.

Ministerul Afacerilor Externe anunta ca a fost informat, luni, de catre grefierul Curtii Europene a Drepturilor Omului, asupra faptului ca judecatorul roman Corneliu Birsan a solicitat presedintelui Curtii, Sir Nicolas Bratza, sa se abtina pentru o perioada de timp de la judecarea cauzelor romanesti.

In mesaj se arata ca, la data de 4 noiembrie 2011, presedintele Curtii, intemeindu-se pe articolele 28 si 29 din Regulamentul Curtii, a acceptat cererea judecatorului roman.

In acest context, judecatorul Mihai Poalelungi a fost desemnat in calitate de judecator ad-hoc pentru cauzele romanesti, decizie aplicabila incepand cu data de 7 noiembrie 2011, precizeaza MAE.

Britanicul Nicolas Bratza si-a preluat oficial vineri, 4 noiembrie, functia de presedinte al CEDO, inlocuindu-l pe francezul Jean-Paul Costa, care a atins limita de varsta. Bratza este al treilea presedinte de nationalitate britanica din istoria CEDO.

Cazul judecatoarei Gabriela Birsan, cercetata de procurorii DNA pentru trafic de influenta, readuce in prim plan problema coruptiei "fara sfarsit" din Romania, nota un comentariu postat pe blogul publicatiei The Economist.

Scandalul Gabriela Birsan

DNA a anuntat oficial, printr-un comunicat transmis la 10 octombrie, inceperea urmaririi penale pe numele judecatoarelor Gabriela Birsan, presedintele Sectiei Contencios a instantei supreme, si Iuliana Pusoiu, de la aceeasi sectie, cele doua fiind suspectate de trafic de influenta.

Cazul a dat nastere la controverse, dupa ce locuinta judecatoarei Gabriela Birsan a fost perchezitionata. Sotii Birsan au cerut anularea mandatului de perchezitie. Judecatorul roman la CEDO, Corneliu Birsan, a depus la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de anulare a hotararii Consiliului Superior al Magistraturii, prin care s-a avizat solicitarea procurorilor anticoruptie de perchezitionarea a locuintei sotiei sale, judecatoarea de la ICCJ Gabriela Birsan.

Cererea de anulare a fost depusa pe 19 octombrie la Curtea de Apel Bucuresti, primul termen fiind stabilit de instanta pentru data de 18 ianuarie 2012.

Anterior, atat Corneliu Birsan, cat si Gabriela Birsan au solicitat CSM anularea deciziei de avizare a perchezitiei domiciliare, invocand imunitatea judecatorului roman la CEDO, care se extinde si in cazul familiei sale.

Potrivit The Economist, acest caz "ar putea sa nu ajunga nicaieri", deoarece Corneliu Birsan a invocat imunitatea de care beneficiaza in calitate de judecator CEDO, impreuna cu familia sa.

Curtea de la Strasbourg a trimis o scrisoare in care isi exprima ingrijorarea in legatura cu modul in care actioneaza procurorii romani. In plus, Gabriela Birsan a cerut anularea avizului de perchezitie sub pretextul unor vicii de procedura si si-a acuzat colegii de breasla ca nu dau dovada de "umanitate", pentru ca uita de prietenia care i-a legat si de faptul ca au fost inclusiv la ea acasa doar de dragul "unui linsaj mediatic".

In cererea adresata presedintelui CEDO, DNA aduce la cunostinta faptul ca nici ancheta penala, nici perchezitia efectuate la imobilul din satul Ghermanesti, comuna Snagov, Romania, nu vizeaza in nici un fel atributiile lui Corneliu Birsan ca judecator al Curtii Europene a Drepturilor Omului, ci pe acelea ale sotiei sale, Gabriela Birsan, ca judecator roman. Or, in aceasta situatie, documentele internationale prevad ca imunitatea aplicabila agentului diplomatic in statele in care isi desfasoara misiunea nu il scuteste de raspundere legala in statul de origine, a precizat DNA.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Mihai Poalelungi judecator, #Curtea Europeana Drepturilor Omului, #Corneliu Birsan , #CEDO