MAE: CEDO a confirmat progresele Romaniei si a apreciat pozitiv masurile adoptate deja

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 14:47
2126 citiri
MAE: CEDO a confirmat progresele Romaniei si a apreciat pozitiv masurile adoptate deja
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul de Externe transmite ca CEDO a confirmat progresele si a apreciat pozitiv masurile luate deja de autoritatile romane in ceea ce priveste aglomeratia din penitenciare, in decizia-pilot luata marti.

"Prin aceasta hotarare, Curtea a reiterat existenta unei probleme structurale in ceea ce priveste suprapopularea din centrele de retinere si arest preventiv si din unitatile penitenciare din Romania, si a confirmat, totodata, progresele inregistrate si a apreciat pozitiv masurile deja adoptate sau prognozate de catre statul roman pentru a contracara acest fenomen al suprapopularii.

In acelasi timp, Curtea a recomandat masuri suplimentare din partea autoritatilor nationale, fie de natura logistica, fie de politica penala, precum si consolidarea, respectiv, introducerea unor remedii de natura preventiva si compensatorie, pentru situatiile in care o persoana se confrunta cu sau a fost expusa la suprapopularea in locurile in care este sau a fost detinuta", arata MAE intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Documentul citat adauga ca CEDO "a acordat autoritatilor un termen de sase luni de la momentul ramanerii definitive a hotararii pentru prezentarea, in cooperare cu Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei, a unui plan de actiune care sa identifice masurile suplimentare si calendarul adoptarii acestora."

MAE subliniaza ca CEDO sprijina Romania prin suspendarea examinarii cererilor aflate pe rolul sau cu acest obiect, "favorizand astfel concentrarea eforturilor pentru identificarea si ulterior adoptarea masurilor suplimentare".

Conditiile de detentie din penitenciarele din Romania contravin Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, a hotarat marti Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, intr-o decizie pilot in care ni se da un termen de 6 luni, in care autoritatile de la Bucuresti sa vina cu un plan de masuri pentru a imbunatati conditiile de viata ale puscariasilor.

Decizia pilot pronuntata de CEDO in privinta Romaniei este cea mai blanda varianta la care ne puteam astepta si ea desfiinteaza cu totul afirmatiile cum ca, fara o gratiere rapida si masiva, Romania va fi amendata cu zeci de milioane de euro.

CEDO cere Romaniei doar sa identifice masurile necesare pentru a imbunatati situatia din inchisori si sa le includa intr-un plan coerent cu un calendar precis de implementare.

Deci sub nicio forma, subliniaza specialistii consultati de Ziare.com, CEDO nu cere indeplinirea vreunei masuri concrete, ci intocmirea planului.

Iata ce inseamna concret decizia CEDO privind inchisorile pentru Romania

B.B.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#CEDO inchisori Romania , #CEDO