O romanca a castigat 10.000 de euro la CEDO pentru ca statul nu a aparat-o de sotul abuziv, care i-a spart contul de Facebook

Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 09:33
6925 citiri
O romanca a castigat 10.000 de euro la CEDO pentru ca statul nu a aparat-o de sotul abuziv, care i-a spart contul de Facebook
Foto: Arhiva Pixabay

Asociatia VeDem Just anunta ca Romania a fost condamnata de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intr-un caz de violenta in familie si cyber-violenta.

"Asociatia VeDem Just aduce la cunostinta publicului hotararea pronuntata la data de 11.02.2020 de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cauza Buturuga c. Romaniei prin care tara noastra a fost condamnata pentru ca autoritatile romane nu au raspuns sesizarii reclamantei care s-a plans de violenta in familie si de cyber-violenta din partea fostului sot", transmite asociatia intr-un comunicat de presa.

VeDem Just relateaza ca femeia in cauza a facut mai multe plangeri impotriva sotului sau pentru violenta domestica, insa parchetul ar fi clasat cauza, pentru ca "amenintarea nu era suficient de grava".

"In speta, doamna Buturuga a formulat mai multe plangeri impotriva sotului pentru violenta domestica: a invocat faptul ca a fost amenintata cu moartea, apoi a fost lovita ca sa isi retraga plangerea de la politie. Dupa divort, a invocat faptul ca el a consultat in mod abuziv conturile sale electronice - inclusiv contul Facebook - si a facut copii ale conversatiilor sale private, ale documentelor si ale fotografiilor.

Parchetul a clasat cauza pe motiv ca amenintarea nu era suficient de grava, respectiv ca plangerea pentru incalcarea secretului corespondentei a fost formulata tardiv", potrivit sursei citate.

Ulterior, femeia s-a adresat CEDO, care a constatat ca autoritatile nu au anchetat faptele de violenta domestica. Acum, statul roman trebuie sa ii achite femeii daune morale de 10.000 de euro.

"Dupa epuizarea cailor de atac interne, reclamanta s-a adresat Curtii de la Strasbourg. Judecatorii europeni au constatat ca autoritatile nationale nu au anchetat faptele de violenta domestica.

Totodata, s-a clarificat faptul ca cyber - violenta este recunoscuta in prezent ca un aspect al violentei impotriva femeilor si fetelor si ca poate aparea sub diferite forme, inclusiv sub forma incalcarii confidentialitatii informatice, a intruziunii in computerul victimei si a preluarii, distribuirii si manipularii de date si imagini cu caracter personal.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca Romania se face vinovata de incalcarea art. 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) si art. 8 (dreptul la respectarea vietii private, de familie si a corespondentei) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Ca urmare, doamna Buturuga va primi de la statul roman suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale", se mai arata in comunicat.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Romania condamnata CEDO , #CEDO