Oameni care se cred Dumnezei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 22:28
11745 citiri
Oameni care se cred Dumnezei (Opinii)
Foto: luju.ro

In Romania, mai mult decat oriunde in lume, betia si fascinatia puterii, a banului si functiei ii transforma pe posesorii lor in Dumnezei.

E suficient sa-i auziti pe unii politicieni, afaceristi, magistrati sau functionari de rang inalt cum vorbesc in privat, atunci cand nu sunt in fata camerelor de luat vederi, ca sa intelegeti cine conduce cu adevarat tara.

Nu institutiile si nici legile nu regleaza viata si valorile in Romania, ci oamenii care se folosesc de functii si bani.

"Nu exista niciun sistem de justitie in interiorul UE care sa fi facut atat rau unei tari cat a facut justitia din Romania romanilor. Au facut-o din nepasare, din credinta ca sunt Dumnezei si din dispret pentru nevoia romanilor de a trai intr-o tara in care sa fie protejati de lege" - Traian Basescu, 14 decembrie 2010.

Oricat de mult sau de putin a facut - si mai degraba nu a facut; oricat de ipocrit, demagog si populist ar fi fost in discursuri - si a fost; Traian Basescu a reusit in fraza de mai sus un portret aproape perfect al sistemului juridic din Romania.

Priviti acum la cazul judecatoarei Gabriela Birsan. Nu cred ca exista un alt caz mai flagrant si mai ilustrativ pentru ideea de judecatori care se simt si se prezinta ca Dumnezei. Ei stiu prea bine ca nimeni nu are cum sa le faca absolut nimic, intrucat controleaza tot sistemul. Sunt prieteni cu cei vechi si ii au la mana pe cei tineri. Le sunt indatorati celor care "i-au facut oameni" si au grija sa nu le scape din mana cei proaspat intrati in "sistem".

Aceasta era si sensul celebrei scrisori pe care judecatoarea Gabriela Birsan a trimis-o catre CSM - suntem o mare familie, suntem fiinte deosebite, avem legile noastre si actionam in virtutea unui cod doar de noi stiut - cum va permiteti sa sfidati toate astea? Acesta era sensul acelui apel nominal catre fiecare dintre judecatorii care "si-au permis" sa isi dea votul pentru perchezitia procurorilor la domiciliul familiei Birsan.

"Cand v-ati dat votul pentru avizarea perchezitiei la domiciliul sotilor Birsan, ati spus cumva colegilor dumneavoastra de cate ori ati fost in domiciliul respectiv?". Oricat de incredibil v-ar parea, astfel isi motiveaza Gabriela Birsan apelul catre membrii CSM. Gabriela Birsan, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde este sefa Sectiei Contencios Administrativ, este acuzata de catre procurorii DNA de trafic de influenta, dupa ce ar fi primit cadouri scumpe si excursii exotice de la un om de afaceri, care avea mai multe procese pe rolul instantei supreme.

Cazul judecatoarea a ajuns si in presa din Occident, dupa ce sotii Birsan au contestat masura perchezitiei domiciliare, invocand imunitatea pe care Corneliu Birsan o are in calitate de judecator CEDO. De aici si autosesizarea ziaristilor britanici de la cotidianul Daily Mail, care se intreaba si ei cruciti cum sa mai aiba incredere in deciziile unui judecator care isi invoca imunitatea pentru a-si proteja sotia in fata procurorilor.

Nu stiu daca Gabriela Birsan se face sau nu vinovata ca ar fi primit mita mii de euro de la afaceristul cu dosare la ICCJ. Si, in acest punct al discutiei, nici nu mai conteaza. Importanta este reactia ei. Felul in care gandeste. Modul in care se raporteaza la colegii sai si la sistemul de la care se asteapta sa o faca imuna pe viata.

Pentru ca se imaginau Dumnezei, credeau ca nu vor fi atinsi niciodata de nimic. Iar cand s-a dovedit ca, totusi, pot fi atinsi, fac un ultim apel la OMUL pe care l-au crescut, educat si invatat. El ar fi trebuit sa nu se ridice niciodata impotriva Dumnezeului sau.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Gabriela Birsan judecatoare ICCJ, #Corneliu Birsan judecator CEDO, #Birsan perchezitii DNA, #imunitate judecatori , #CEDO