Ziare.com

Povestea cersetoarei romance analfabete care a invins Elvetia la CEDO. Femeia va intra in istoria jurisprudentei europene

de Laurentiu Sirbu
Sambata, 23 Ianuarie 2021, ora 00:01

   

Povestea cersetoarei romance analfabete care a invins Elvetia la CEDO. Femeia va intra in istoria jurisprudentei europene
Violeta Sibianca Lacatus, o tanara din satul Pinticu, judetul Bistrita-Nasaud, va ramane in istoria jurisprudentei europene dupa victoria importanta in fata statului elvetian la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Romanca, amendata pentru cersetorie si chiar plasata in arest pentru neplata acelor amenzi, a dat in judecata Elvetia la CEDO unde, ajutata de o avocata specializata in combaterea reprimarii sistematice a cersetoriei, a obtinut o decizie favorabila si plata unor daune morale de circa 950 de euro. In decizia ei, Curtea a retinut ca tanara avea dreptul "inerent demnitatii umane, de a-si putea exprima suferinta si a incerca sa-si asigure nevoile prin cersetorie".

Sibianca Lacatus, care anul acesta va implini 28 de ani, s-a intors in satul ei natal de cel putin doi ani, perioada in care figureaza in evidentele primariei, potrivit presei locale, cu cereri pentru ajutoare de incalzire. Povestea ei in jurul acestui caz incepe cu aproape zece ani mai devreme, cand pleaca in Elvetia, unde, nevand un loc de munca, ajunge sa traiasca din cersit. Asta tocmai intr-o tara care interzice cersetoria.

Astfel, in vara anului 2011, Sibianca Lacatus primeste o prima amenda de 100 de franci elvetieni pentru cersit, si mai mult, ii este confiscata suma de 16,75 CHF gasita asupra ei in urma unei perchezitii efectuate de politie, fara insa a fi emis vreun ordin de sechestru pentru aceasta confiscare.

In anul 2012, in lunile februarie si martie, si in ianuarie 2013 apoi, Violeta Sibianca este amendata de alte opt ori tot cu cate 100 de franci elvetieni. "La 21 februarie si 4 martie 2012, reclamantul a fost plasat si in custodia politiei pentru o perioada de trei ore de fiecare data. Fiecare amenda a fost insotita de o pedeapsa privativa de libertate alternativa de o zi in caz de neplata", se arata in motivarea deciziei CEDO.


Cazul romancei ajunge in instantele din Elvetia
Romanca, reprezentata de avocatul ei, a formulat opozitie la sanctiunile mentionate mai sus. Prin hotararea din 14 ianuarie 2014, instanta de politie din cantonul Geneva a gasit-o pe tanara romanca vinovata de cersetorie si a obligat-o sa plateasca o amenda de 500 franci, impreuna cu o pedeapsa privativa de libertate de cinci zile in caz de neplata. Prin aceeasi hotarare, el a confirmat confiscarea a 16,75 CHF.

Romanca a facut recurs impotriva acuzand o incalcare a libertatii de exprimare, a libertatii sale personale, precum si o interpretare arbitrara a legii din cauza lipsei unei definitii legale a cersetoriei. In cele din urma, ea a cerut restituirea 16,75 CHF confiscate, plus o dobanda de 5% de la data sechestrului.

Instanta de Apel a respins toate aceste plangeri pe motiv ca, pe de o parte, interzicerea cersetoriei nu a incalcat libertatea de exprimare a reclamantului, deoarece aceasta interdictie nu l-a impiedicat in niciun caz sa-si exprime sau sa faca cunoscuta publicului situatia sa sociala in niciun alt mod si, pe de alta parte, ca nu a existat nicio discriminare indirecta, deoarece nimic din lege nu arata ca interzicerea cersetoriei se indrepta numai catre populatia de romi, grupul minoritar din care aceasta face parte. O decizie ce a fost mentinuta apoi si de catre Tribunalul Federal din Elvetia.


De ce a respins justitia elvetiana plangerea romancei
Tribunalul Federal al Elvetiei admite ca cersitul "cel mai adesea isi are originea in nevoia persoanei care cerseste, uneori si a rudelor sale, si isi propune sa remedieze o situatie de lipsa. Astfel definit, actul cersetoriei, ca forma a dreptului de a apela la altii pentru ajutor, trebuie in mod clar privit ca o libertate de baza, care face parte din libertatea personala garantata", insa subliniaza ca acest drept nu este unul absolut.

Instanta subliniza argumentele autoritatilor pentru masura interzicerii cersetoriei, menita sa protejeze ordinea publica si sa asigure securitatea si linistea publica, dar si in scop preventiv.

"Nu se poate nega faptul ca cersetoria poate duce la excese, dand nastere la reclamatii, in special de la persoanele suparate si comerciantii ingrijorati de a-si vedea clientii fugind si de a determina autoritatile, in mod legitim preocupate de conservarea ordinii publice, sa reactioneze. Intr-adevar, nu este neobisnuit pentru persoanele care implora sa adopte o atitudine insistenta sau chiar sa hartuiasca trecatorii. Este, de asemenea, obisnuit pentru cei care cersesc sa se stabileasca in apropierea bancomatelor, sau alte locuri prin care trec un numar mare de oameni, cum ar fi intrarile supermarketurilor, gari sau alte cladiri publice.

Aceste comportamente, atunci cand devin obisnuite, ceea ce nu este nicidecum exceptional, sunt susceptibile de a provoca reactii mai mult sau mai putin virulente, de la respingere sau suparare la dezaprobare deschisa, chiar si agresiune. Multi oameni le vad ca o forma de constrangere sau cel putin ca presiune, ceea ce ii duce la o atitudine de evitare, daca nu chiar la manifestari de intoleranta", a subliniat Tribunalul Federal.

Instanta subliniaza ca prin interzicerea cersetoriei autoritatile urmaresc si scopul legitim al opririi retelelor ce exploateaza persoanele vulnerabile. "Nu este neobisnuit ca persoanele care cersesc sa fie de fapt exploatate in cadrul retelelor care le folosesc in beneficiul lor si ca exista un risc real ca in special copiii sa fie exploatati in acest fel", a aratat instanta elvetiana.

Astfel, intre 24 si 28 martie 2015, romanca a fost inchisa in inchisoarea provizorie Champ-Dollon pentru neplata amenzii.


Sibianca Lacatus se plage la CEDO
Dupa ce cazul ei este respins rand pe rand de instantele elvetiene, cazul romancei ajunge la CEDO unde invoca incalcarea mai multor drepturi fundamentale. Prin avocatii sai, aceasta arata ca interzicerea cersetoriei a avut o ingerinta inadmisibila in viata sa privata, intrucat aceasta i-a impiedicat sa-si asigure minimul de existenta, avand in vedere faptul ca nu avea alte surse de venit. Mai mult situatia ei este cu atat mai precara cu cat cu greu si-ar fi putut gasi de munca, in conditiile in care era "analfabeta, extrem de saraca si discriminata in tara ei din cauza apartenentei sale la comunitatea de romi".

In fata judecatorilor europeni, avocatii romancei au sustinut ca incriminarea cersetoriei din legislatia elvetiana "vizeaza in mod esential saracii si contribuie astfel la stigmatizarea, fara justificare obiectiva, a unui grup de persoane deosebit de vulnerabile".

Mai mult, au fost atacate si argumentele autoritatilor pentru o astfel de lege, sustinandu-se ca "persoanele care pretind ca sunt deranjate de cele mai multe ori exprima mai degraba un sentiment de nesiguranta decat o perturbare reala a ordinii publice si, daca exista o astfel de "deranjare", ea este in realitate de ordine morala. In ceea ce priveste pretinsa protectie a clientilor comercianti, reclamantul sustine ca acesta este in esenta un risc de daune comerciale pe care statul nu este responsabil sa-l protejeze". Este subliniat si faptul ca autoritatile nu demonstreaza in niciun fel ca comportamentul persoanelor care cersesc tulbura serios ordinea publica.

In ceea ce priveste riscul ca persoanele vulnerabile sa fie exploatate de retelele criminale, avocatii romancei subliniaza ca "este dificil sa intelegem de ce ar trebui sa pedepsim victimele acestor retele, mai degraba decat sa le protejam".

Cum au transat problema judecatorii CEDO
Judecatorii CEDO pornesc in rationamentul lor de la acceptarea pozitiei autoritatilor elvetiene cu privire la scopul dublu al unei legi in cauza, atat asigurarea linistii publice cat si ca lupta impotriva retelelor de exploatare a persoanelor vulnerabile.

"Curtea nu exclude faptul ca anumite forme de cersetorie, in special formele sale agresive, pot deranja trecatorii, rezidentii si proprietarii de intreprinderi. De asemenea, considera valid argumentul extras din lupta impotriva fenomenului de exploatare a persoanelor, in special a copiilor. Ingerinta a avut astfel drept scop a priori scopuri legitime in sensul articolului 8 paragraful 2 al Conventiei, si anume apararea ordinii si protectia drepturilor altora", se arata in motivarea deciziei CEDO.

Judecatorii CEDO, care desi noteaza ca norma in cauza nu permite o echilibrare reala a intereselor in joc si sanctioneaza cersetoria in general, indiferent de autorul activitatii desfasurate si de posibila sa vulnerabilitate, sustin ca legea in sine nu incalca articolele Conventiei.

Insa, in ceea ce priveste speta romancei, Curtea constata ca aceasta provine dintr-o familie extrem de saraca, ca este analfabeta, ca nu a avut un loc de munca si ca nu a primit asistenta sociala, cersetoria fiind astfel un mijloc de supravietuire.

In acest context, Curtea considera ca "aflandu-se intr-o situatie de vulnerabilitate manifesta, reclamanta avea dreptul, inerent demnitatii umane, de a-si putea exprima suferinta si de a incerca sa-si remedieze nevoile cersind".


Pedeapsa cu inchisoarea, mult prea grava
Mai mult, judecatorii CEDO considera ca pedeapsa cu inchisoarea pe care romanca a trebuit sa o execute pentru neplata amenzilor reprezinta o pedeapsa mult prea grava, data fiind starea sa de vulnerabilitate.

"Curtea considera ca aceasta este o sanctiune grava. In circumstantele cazului, avand in vedere situatia precara si vulnerabila a reclamantei, impunerea unei pedepse privative de libertate, care poate spori si mai mult suferinta si vulnerabilitatea unei persoane, a fost aproape pentru ea automata si aproape inevitabila. Curtea considera ca o astfel de masura trebuie justificata din motive solide de interes public", arata judecatorii CEDO.

Instanta recunoaste interesul legitim al combaterii traficului de persoane si a exploatarii copiilor in retelele de cersit, insa noteaza ca "incriminarea victimelor acestor retele este o masura eficienta impotriva acestui fenomen".

In ceea ce priveste interesul public al autoritatilor de a impune masura atacata pentru protectia drepturilor trecatorilor, rezidentilor sau proprietarilor de afaceri, Curtea observa ca nu pare ca autoritatile elvetiene i-au imputat romancei faptul de a se fi angajat in forme agresive sau intruzive de cersetorie sau ca au fost depuse plangeri impotriva persoanei in cauza la politie de catre terti.

"Curtea considera ca sanctiunea impusa reclamantului nu a constituit o masura proportionala nici cu scopul luptei impotriva criminalitatii organizate, nici cu cel al protejarii drepturilor trecatorilor, rezidentilor si proprietarilor de magazine. In cazul de fata, Curtea considera ca masura in care reclamanta, care este o persoana extrem de vulnerabila, a fost pedepsita pentru faptele sale intr-o situatie in care foarte probabil nu avea alte mijloace de subzistenta si, prin urmare, nicio alta alegere decat cersitul pentru a supravietui, nu i-a afectat demnitatea umana si insasi esenta drepturilor protejate de articolul 8. In consecinta, statul parat a depasit marja de apreciere de care se bucura. in acest caz", este concluzia judecatorilor CEDO in acest caz.


CITESTE SI:


Falimentul scandalos al Sectiei Speciale: 15 milioane de lei tocati de la infiintare, niciun magistrat trimis in judecata pentru coruptie


Conflictul intre Nicusor Dan si Vlad Voiculescu se amplifica. "Trebuie sa invatam in tara asta sa impartim competente"
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15160 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

avocata in......combaterea reprimarii sistematice a cersetoriei....

......ce ????....."si in vrema aia, toti aveau 666....".....beeeei......."internationala" ne maninca de tot!......e peste tot!......incredibil!.....
.......so occidentalosii (smintitii) sunt tata-stalin lovers!....nu numa asti dhementii orientalosi!.......vreti nu vreti, tot pe tata stalin il iubiti!.......cebuuun e tata-stalin!....russya is good!.....ruashya 2 (too) iz gudi!.......ie bine mamaichii!.....bine!......in loc sa-i dam tiganii lu putinelu sa se spele pe cap cu ei in siberia, sa le faca o ferma/viata la cheie, uite!.....uite ce fac ei!.......noa!....acum ie bine!....sa nu comenteze careva!.....ca va simte "internationala" si vine dupa voi acasa!.....
.....in loc sa fie ridicati de pe strada si pusi la cantina fortata macar , daca nu in tzarc, uite ca-s cu coada pe sus!......sper ca va place "occidentalismul" dublu acu!.....shhht!.....ca vin rusii!.....iar ii asmute joe-visarionovici pe noi!....sssst!......zau!.....liniste!.....silentium!....eeeee.......
.....bai.....nici cand va violeaza iedutele la toti pesedacii, nu mai reactionati!.....niciodata n-o sa fie pace intre ungoori-cioroi si romani!.....simplu!....pt.ca ungoorii au fost inventitzi de mamai hitler-otto.....iar ciorroii de delano-madina!.......nu merge asa, cu forta!.....o s-ajunga sa fure si sa violeze tot!....iar trebe sa-i extermine fanfaronii si acriturile!....cum au mai facut de altfel prin evu-mediu!......cand le cereau voie regilor si papilor nici mai mult nici mai putin decat sa fure la liber!.......si s-or ofticatara uoccidentalii aia pe iei!.......
.....erai 300k in '40......si acu is 3 mil.!.....sa ne spalam pe cap cu iei!.....mai bine ni-i ia putinelu si le da o ferma grasa "la iel" acolea in spatele uralilor!.....si scapam toti!....iar ei n-au decat de castigat!......win-win all!.......nuooooo!....las ma ca i-au exasperat si pe ielvetieni!....hapleasburgii originali!.....sa se spele pe cap cu iei!.....sa-si ia si mamaia shmerkel-gitler o duzina de puradei acasa!....de ce nu ???....nu se da ea asa un hitler buuun, castrat?....pink!.....
....viitorru suna bine!.....traiasca rromania!....trraiasca iurropa!....traiasca berrnie sanderrs!......ca refulitii l-au dat piste ocean la "inernationala" sa nearate coarnele rosii metoda soft!....poate nu ne dam seama!......trraiasca trraiasca trraiasca!......si terra traieste dejea!....de 4 mld. ani cel putin!......zik prrofesionistii!.....shukarr!.....mishto!....Dobroituca !.......adica buna ziua!.....seara buna!......daca mai puteti....

 

mandrie nationala , romanca a castigat la CEDO

rasuri de lume, macar nu va mi faceti de ras in lume , ca si asa sunteti vai mama voastra.Astfel de fapte trebuiesc tinute ascunse , nu este nimic de care sa va simtiti madrii ca sunteti milogi. bugetari milogi, pensionari milogi , politicieni milogi, o tara de milogi

 

Nu e clar deloc la cine tereferi cand spui

"nu va mi faceti de ras in lume".
La cerșetori in general? Nu cred ca-s prea multi cerșetori care mai au și resursele necesare pentru a citi ce scriem noi pe-aici.
La romani in general? (in cazul asta de ce te excluzi, adresandu-ni-te la persoana a doua?! nu ești roman?)
De ce ar trebui ținute ascunse astfel de realități? Asta era mentalitatea fostelor regimuri comuniste și a regimurilor nedemocratice, represive in general (Coreea de Nord, Iran, China, Rusia etc) pentru ca astfel de regimuri au mare nevoie sa prezinte o imagine cat mai departe de realitate, pentru ca propaganda e un pilon extrem de important pentru supraviețuirea lor.
Intr-un regim normal, unde presa e libera și independenta, realitatea e normal sa fie prezentata asa cum e, cea ce se și intamplă in general.

tu nu vezi mandria reporterului?

Cersetoarea analfabeta a invis elvetia la CEDO.Romancele ajung sa faca pana la 100k pe luna din prostitutie, 350000 de elevi de liceu fac pana la 15000 pe luna din videochat.si da imi este rusine ca sunt roman , romania este o tara jalnica plina de bugetari incapabili care este condamnata la pierire din cauza lenei si mizeriei morale in care se balaceste.Pentru mine romanica este doar adunatura de oportunisti egoisti , tara de iobagi si servitori de ramasite ale marilor imperii care s-au gandit sa-se uneasca intr-o tara .Dar o tara de sevitori ,de hoti si de tradatori nu poate rezista in istorie , de aia dupa 100 de ani am ajuns sa murim de foame , tot milogi ,tot cersind pe la portile unora si altora , dar mandrii de mizeria noastra morala mandrii de prostitutia , mandri de hotiile prin care ne fraierim si ne inselam unii pe alti pe unde ne prindem .Nu meritam sa mergem mai departe , din nefericire la cat suntem de leprosi moral toti fug de noi, suntem o rusine in europa si suntem o si suntem o rusine lume .Ziua cand o sa intelegem toate aste corect o sa apara si o speranta de schimbare pana atunci prosteala merge mai depate , cu politicieni incapabili, cu hotii , cu bugetareala .

Bordelurile cu microfoane sunt monopol rusesc.

.

trebuie sa ascultam....

ambele parti.
poate vine macgigi sau mos cracila sa explice tratamentul inuman la care a fost supusa aceassta fiinta in tara unde curge milk and honey.

 

@hash-cata. Am explicat pe larg la prima publicare a articolul

cum a reusit o tiganca analfabeta sa se adreseze la CEDO. Nu mai repet, este inutil. Cert este ca in Cantonul Geneva cersetoria nu este interzisa (ca de altfel in marea majoritatea a celor 26 de cantoane).

Cersetoarea a fost amendata la Geneva, dar fara ca politia sa aiba o baza legala!

Daca tiganca ar fi fost amendata in cantonul Vaud, ramanea cu buzele umflate. Aici exista o legislatie (recenta, este drept) de interzicere a cersetoriei pe domeniul public.

In rest, de cand cu Covidul, au disparut si cersetorii romani. Poate ca stiti dumneavoastra pe unde or fi...

.....uitati-va dreac cu cate greseli am scris!....

.....va dati seama ce nervos sunt ???!!!.....mai osama-loveri ???.....va dati seama ???....daca am scris ca un italian colorat ????.....
......trrrraiasca cerrrrsetorrria!......

cersetoare cu buletin romanesc

dar tig anca dupa etnie

iar tig anizati sunt destui, easy life easy money, fu ck shame

asta spune destule

 

Aici e vorba de cetatenie, nu de etnie.

Cați dintre noi om fi oare 100% de etnie romana? Nu exista etnie pura. Pe acest teritoriu pe care trăim au trecut de-a lungul secolelor multe popoare migratoare, țiganii (de origine indiana) fiind unul dintre ele.
De la ce procentaj de puritate etnica poți fi considerat oare roman? Cine știe cate origini mai mult sau mai puțin indepărtate avem fiecare dintre noi? Ce știm insă e ca toți provenim din Africa și ca strămoșii noștri indepărtați era toți negri. Pielea si-a schimbat eventual culoarea cu timpul doar ca o consecință a adaptării la medii de viata diferite de cele existente inițial in Africa, pentru a permite o absorbție potrivita a radiațiilor solare.
Oricum, n-avem noi vreun merit legat de etnie, etnia in sine nu e o calitate sau un defect.
Exista cetățeni romani de diferite etnii și culturi, țiganii cetățeni romani sunt deci romani.

Absolut de acord CeZarAM. Doar ca unele etnii s-au

civilizat, iar altele persista in obiceiuri medievale.
De altfel, individa nu a fost amendata ca este tiganca sau analfabeta, ci pentru ca are un comportament inacceptabil in societatea civilizata.

Indoctrinare

Doamne Dumnezeule ce-au făcut ăștia din voi. E un adevăr acolo in ce spui dar miroase a relativism bolșevic de la o poștă. Realizezi că ai fost spălat pe creier ????

din africa te tragi tu

noi, romanii si maghiarii din transilvania, ne tragem din anunnaki.

@cezarel-ciorel-lover...........feeei......da' ce-ai mai dat-o

.....cotita pe alaturi!......romanii sunt aia 1 mil care au iesit in italia sa nu mai fie tratati ca animalele pt.ca le produc triplu mediei in pib!.....aia sunt romanii!....romanii nu-s cersetori!....stim cine sunt cersetorii!.....si uite si din cauza ta se relativizeaza totul!.....si uite-ashea romanii ie toti niste tigani!....huooooo cezarele!.....iubitor de osama-compooooo!.......jos!.....du-te tu in siberia cum ti-a prescris delano si ai grija de cele 3 mil. de ciorroi din Romania!.....in siberrrria!......

Ilogica CEDO

Dacă ești analfabet și sărac, ai dreptul să cerșești. Cam așa zice CEDO.

Dacă ești analfabet, cred că cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faci este să inveți să scrii și să citești. Ca să nu mai fii analfabet.
Dacă știi să scrii și să citești, poți munci ceva, undeva, ca să nu mai fii sărac. Nu contează că ești rom, și romii lucrează, chiar și in Romania. Chiar foarte mulți dintre ei, pentru că este loc de muncă pentru oricine.

Logica CEDO mi se pare deplasată și periculoasă. Cu alte cuvinte: e liber la cerșit de acum inainte!

In logica CEDO, cerșetorul este pe viață cerșetor: pentru că e analfabet, sărac și provine din comunitatea de romi care e discriminată in țara sa (adică in Romania, cel puțin in susținerea avocaților), cerșetorul este condamnat să fie pe viață cerșetor. Adică e dreptul lui viager să cerșească, pentru că altceva nu se mai poate face nimic!

Aste e cu adevărat discriminare: cand ți se recunoaște in instanță că ești condamnat pe viață să cerșești.

 

Doamne ajuta!

Nu asta este logica CEDO. Au luat această decizie deoarece cantonul unde Sibianca cerșea nu interzice prin lege cerșetoria. Deci, măsurile luate impotriva ei nu aveau o bază legală. Asta nu inseamnă că a cerși este ceva de acceptat, că este o ocupație. In Austria, la Salzburg, am avut un șoc. Pe o stradă ingustă, la cele două capete și la mijlocul ei erau așezați pe ambele părți ale ei cate un cerșetor. La un moment dat apar mai mulți cetățeni austrieci. Aveau monede pregătite și i-au "plătit" pe fiecare in parte, avand grijă să nu scape vreunul sau vreuna. Apoi, au apărut alții și alții, intr-un timp relativ scurt procedand la fel. Părerea mea este că dacă cerșetoria nu ar fi rentabilă cerșetorii ar renunța la ocupație. Și fiind rentabilă, cine e de vină?

.....nu!.....daca esti ciorroi.....du-te la cantina saracilor

.....sau la nchisoare de la furat!.....las-o cu saracutzii ciorroi!.....ca-s vf 3 mil. numa in Romania si peste 10 mil. in uie!....asa ca....
.....nu-i posibil sa ne tot dea cu tifla "internationala"!.....cersetoria nu-i un drept!....exista deja institutii!....punti-le la pucnt !.....exista cantina saracilor!....exista parnaia!....exista fermele lui putin in siberia!....la cheie!....nu trebe sa-ti exerciti "dreptul cersetoresc"!....ca nu exista asa ceva!..... e ca si cum legiferezi ne-munca!......pt. saraci exista institutiile de rigoare!....ciorroi din preeria furata cica nu pot sa respire!....cu bursa de 20jde trillioane pe zi!....cu camionageala de 300k pe an!......cu fascist police de 50k-129k pe an!!!.....si iei nu pot sa respire!.....daca nu puteti respira, mai ciorroi ai planetei, duceti-va in siberia la putinel!....va da la cheie sa cresteti ardenezu sovietic de o tona!.....gratis!.....numa sa-si completeze popolatia!....nu trebe sa ne deranjati pin la judecata de apoi!....la munca in siberia feeeei!.....

Bine că n-au invocat antica morală Grecească, aceasta considerand

munca mai rușinoasă decat cerșetoria...

 

Analfabetă

și săracă dar a ajuns pană in Elveția. Pe jos, cu viză ?

 

europeni!

vi se pregateste ceva.

 

Revoltător

Incetați domne s-o tot chemați romancă pe piranda. Incetați să mai jigniți poporul asta. E clar că vreun ONG de extremă stanga a fost in spatele acestei acțiuni cu avocați și tot ce trebuie, totul in fața unui tribunal woke care da sentințe numai și numai in favoarea minorităților de tot felul, in numele ideologiei pe care o slujesc nu a justiției cum ar fi normal. Trăim vremurile unei mai minciuni la fel că acum 70ani.

 

Bine...

...ea este cetățean roman. Asta nu inseamnă că trebuie generalizat și culpabilizat poporul roman in integralitatea sa. Dar nu i se poate nega nici cetățenia și nici etnia. Un om trebuie, după caz, condamnat, dacă e nevoie, pentru faptele sale nu pentru cetățenie sau etnie. Este valabil și pentru occidentalii care au venit la noi pentru a practica pedofilia sau vanzarea stupefiantelor.

Elvetia, țară civilizată...

...unde cerșitul este ilegal, dar să-ți vinzi corpul, perfect legal.
Nu degeaba sunt bancherii lumii...

Pedofili, incestuosi se gasesc din plin si in

Romania.
Numai ca nu sunt inregistrati ca in tarile din West.
Mai mult, Romania a fost pe primul loc intre tarile care faceau trafic de copii. Poate doar "organele" sa mai stie cati copii au traficat .....
Si da, multi erau "daruiti" penntru pedofilie sau pentru trafic de organe.
Chiar nu stiti asta , Dle Farczak !??
Si in afara tarii se practica lucrurile astea, numai ca la noi se lasa de cele mai multe ori cu violenta. Si mai frecvent.
Mai ales ca judecatorii sunt extrem de indulgenti......


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor