Romania, condamnata iar la CEDO, pentru nesolutionarea "dosarului Revolutiei" (Video)

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 13:58
3111 citiri
Romania, condamnata iar la CEDO, pentru nesolutionarea "dosarului Revolutiei" (Video)

Romania a fost condamnata din nou de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru nesolutionarea "dosarului Revolutiei", avand de platit de aceasta data suma de 832.500 euro catre 81 de persoane.

CEDO a dat marti o decizie privind plangerile inaintate de 81 de reclamanti, victime sau titulari de drepturi ai victimelor represiunii armate a manifestatiilor contra regimului comunist care au inceput pe 21 decembrie 1989 la Bucuresti si in alte orase din tara. Anchetarea actelor de represiune in orasele in care au avut loc, mai putin Timisoara, este inca in curs, noteaza curtea.

Reclamantii s-au plans ca autoritatile competente nu au realizat o ancheta eficienta privind moartea apropiatilor lor si relele tratamente la care acestia sau ei insisi au fost supusi in timpul manifestatiilor.

Ionel Hrior, militar care a fost impuscat la Bucuresti, a cerut suma de 498.000 de euro, iar Adriana Palcau, ranita si ea prin impuscare la Timisoara in 24 decembrie 1989, a cerut 60.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Cristian George Surdu, Claudia Elena Opris si Valeria Jurca, fiul, fiica si respectiv vaduva unei victime a Revolutiei, impuscata la Brasov, au cerut cate 15.000 de euro cu titlul de prejudiciu moral si cate 4.000 de euro ca daune materiale pentru pierderea pensiei alimentare pe care tatal si respectiv sotul le-ar fi platit-o.

Ceilalti 76 de reclamanti au cerut fiecare cate 100.000 de euro cu titlul de prejudiciu material si 100.000 de euro cu titlul de prejudiciu moral.

Guvernul roman s-a aparat aratand ca "dosarul Revolutiei" este un caz complex, avand la baza "un eveniment politic delicat", durata anchetei putand fi explicata prin dificultatea de a stabili faptele, date fiind printre altele numarul mare de persoane implicate si miza politica si sociala a acestui dosar.

Reprezentantii Guvernului au mai aratat ca in contextul in care au avut loc respectivele manifestatii folosirea fortei armate parea legitima, ca pe atunci Romania nu ratificase Conventia europeana a drepturilor omului si ca se afla sub dictatura de peste 40 de ani.

Judecatorii CEDO a fost de acord cu Guvernul privind complexitatea cazului, insa au considerat ca acest aspect, ca si miza politica si sociala invocata, nu justifica o intindere atat de mare a investigatiilor.

Dimpotriva, importanta acestui dosar pentru societatea romaneasca ar fi trebuit sa motiveze autoritatile romane sa se ocupe de el cu celeritate, dat fiind ca trecerea timpului este de natura sa dauneze anchetei, dar si sa compromita definitiv sansele sale de a fi dusa la bun sfarsit, se arata in decizia curtii.

CEDO a considerat ca au fost incalcate articolele 2 si 3 din Conventia europeana a drepturilor omului, privind dreptul la viata si respectiv interzicerea torturii, invocate de reclamanti.

Decizia de marti a CEDO urmeaza altora prin care fosti revolutionari au fost despagubiti, pentru modul de desfasurare a anchetei in cauza cunoscuta ca "dosarul Revolutiei".

Citeste si:
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a susținut joi, 30 iunie, că propunerea PSD privind taxarea luxului este o ”ipocrizie”, în condițiile în care mulți social-democrați,...
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a făcut joi, 30 iunie, o analiză a OUG care prevede compensarea prețului carburanților cu 50 de bani per litru. Potrivit fostului...