Ziare.com

Romania, condamnata la CEDO pentru refuzul scolarizarii unui detinut

Vineri, 22 Martie 2019, ora 10:12

   

Romania, condamnata la CEDO pentru refuzul scolarizarii unui detinut
Romania a fost condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) in cazul unui detinut caruia i s-a refuzat dreptul la scolarizare, fiind incalcat, astfel, dreptul la educatie prevazut de Articolul 2 din Protocolul 1 la Conventie. Statul trebuie sa-i plateasca detinutului 2.000 de euro despagubiri morale.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, vineri, de reprezentantii APADOR-CH, statul roman a fost condamnat de CEDO in Cazul Flaminzeanu impotriva Romaniei, pentru incalcarea dreptului la educatie.

In 2008, cand avea 27 de ani, Marian Flamanzeanu a fost condamnat pentru furt si inchis la Penitenciarul Rahova. Intre 2007-2009 el a facut clasele III-IV in penitenciar, iar din 2010, cand a fost mutat la Penitenciarul Jilava, a facut numeroase cereri pentru a-si continua studiile cu clasele V-VIII.

"Penitenciarul a avut discutii cu Inspectoratul Scolar, dar ulterior a motivat ca din cauza numarului mic de detinuti eligibili, clasele nu se pot infiinta. Flaminzeanu a reclamat incalcarea dreptului la educatie, in fata judecatorul delegat din penitenciar. Acesta i-a respins cererea ca nefondata, argumentand ca Administratia Penitenciarelor a facut toate demersurile, dar ca nu poate sa asigure un profesor pentru un singur elev. Ulterior Flaminzeanu s-a adresat Tribunalul Bucuresti care a mentinut decizia judecatorului delegat", a transmis APADOR-CH.

In 2011, aflandu-se inca in detentie, Marian Flaminzeanu a scris APADOR-CH si a cerut ajutorul ca sa ajunga la CEDO. Cazul a fost preluat de APADOR-CH, prin avocata Nicoleta Popescu, si reprezentat la CEDO.

Flaminzeanu a invocat in apararea cererii sale Legea 84/1995 - care prevede ca educatia de 10 clase este obligatorie - si Legea 275/2006, de executare a pedepselor, care prevede de asemenea cerinta pentru detinuti de a urma clasele de invatamant obligatoriu pe perioada privarii de libertate. El a motivat ca in detentie a inteles importanta pe care o are educatia si rolul acesteia in gasireaunui loc de munca.

"Guvernul Romaniei s-a aparat in fata Curtii Europene spunand ca statele au libertatea de a-si organiza sistemul de educatie, si ca aceasta depinde in mare masura de nevoile si resursele comunitatii. In cazul de fata, statul a incercat sa-i ofere detinutului educatia ceruta, insa asigurarea unui profesor pentru trei sau cinci detinuti ar fi reprezentat o povara financiara prea mare pentru autoritati", se mai arata in comunicat.

CEDO a admis ca dreptul la educatie nu este unul absolut, insa constata ca autoritatile romane nu au facut demersuri suficiente pentru a gasi solutii in cazul Flamanzeanu.

"Curtea considera ca niciunul dintre argumentele invocate de Guvern nu este convingator, iar pe baza probelor prezentate, constata ca refuzul de a-l inscrie pe reclamant in invatamantul secundar nu a avut un scop legitim si proportional. Curtea a constatat ca a fost incalcat articolul 2 al Protocolului nr. 1 in acest caz", se mai arata in documentul citat.

Articolul respectiv prevede ca "nimanui nu i se poate refuza dreptul la instruire", iar Marian Flaminzeanu a primit 2.000 de euro despagubiri morale.

Citeste si: Romania trebuie sa-i dea 15.000 de euro unui detinut care n-a fost lasat la inmormantarea mamei
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2778 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

o sansa unica

ca prin intermediul acestui site sa fii vedeta
germania a fost condamnata la cedo la 54.000 euro, pentru ca a interzis unui imigrand somalez aflat in detentie sa ia legatura cu aparatorul. dar nimeni nu i-a luat apararea imigrantulu. numai prietenii romanilor prezinta orice este impotriva aceste tari.

 

Corect ! Cum vreti sa scrie Flamanzeanu (nume real), 27 de ani,

analfabet, ... cum vreti sa scrie si el carti in puscarie daca nu-i dati educatia necesara?!?!? Putorel nu sustine tinerii nostri intelectuali care fac parnaie !!!!

 

Avea scoala vietzii, ca Basescu!

Puteau sa.i echivaleze 2 ani de studii cu an de puscarie, dupa 4 ani putea sa dea BAC.ul, dupa altzi 2 ani sa.si ia licenta!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor