Romania, condamnata la CEDO: Statul, complice ca a acceptat tacit violente impotriva homosexualilor

Marti, 12 Aprilie 2016, ora 13:49
2668 citiri
Romania, condamnata la CEDO: Statul, complice ca a acceptat tacit violente impotriva homosexualilor

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marti, statul roman la plata a 14.000 de euro pentru incalcarea drepturilor a doua persoane care apartin comunitatii LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender).

Fundatia ACCEPT a transmis intr-un comunicat de presa ca Romania a fost amendata pentru "ineficienta organelor de cercetare penala in investigarea unui atac homofob impotriva a sase tineri romani si straini participanti la GayFest2006.

CEDO a hotarat ca Romania a incalcat dreptul celor doi petenti de a nu fi supusi la tratamente degradante, cat si dreptul acestora de a nu fi discriminati de autoritati, indiferent de orientare sexuala si identitate de gen".

Reprezentantii fundatiei precizeaza in comunicat ca CEDO considera ca autoritatile din Romania se fac vinovate de o investigatie ineficienta, pentru ca nu au cercetat rolul motivatiei din spatele agresiunii - ura fata de persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender (LGBT).

Cum se vede Romania prin ochii unui bisexual - Interviu

Astfel, spun cei de la ACCEPT, CEDO considera ca organele de cercetare penala trebuie sa investigheze riguros infractiunile motivate de ura si motivul din spatele agresiunii si ca, in caz contrar, statul devine complicele atacatorilor, acceptand tacit violenta impotriva persoanelor LGBT.

"Astazi CEDO a sanctionat statul roman pentru ca a tratat cu nepasare si neprofesionalism un caz de violenta indreptat impotriva unor tineri pentru ca au participat la marsul gay din 2006. Din pacate, in cei zece ani de la violentele de la metrou din iunie 2006, autoritatile au continuat sa afiseze aceeasi pasivitate complice in fata altor cazuri de violenta si intimidare savarsita din homofobie.

Pana cand sa achite contribuabilul roman nota de plata pentru niste functionari care refuza sa isi faca treaba?", a declarant Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului si reprezentanta Asociatiai ACCEPT si Coalitiei anti-discriminare.

In comunicat se precizeaza ca pe 4 iunie 2006 a avut loc ce-a dea doua editia a Marsului Diversitatii din cadrul GayFest (actualul Bucharest PRIDE), la care au participat aproximativ 400 de persoane, inconjurate de sute de jandarmi care formau un lant uman pentru a-i proteja de protestatari agresivi.

Cum este sa fii gay in Romania. Povesti din interiorul comunitatii LGBT

In timpul evenimentului mai multe persoane au scandat lozinci pline de ura la adresa persoanelor LGBT si au aruncat cu pietre, cocktailuri Molotov si alte obiecte.

Dupa finalizarea Marsului in Piata Constitutiei, sase tineri au fost urmariti de un grup organizat de agresori pana la statia de metrou Izvor, unde sase barbati i-au atacat.

"Noi stateam intr-un colt al vagonului, aproape de usa, in picioare. Metroul abia plecase din statie. Dintr-o data, mai multi barbati s-au prins cu mainile de barele care sunt deasupra scaunelor si au inceput sa ne loveasca cu bocancii in zona fetei si a capului. Unul din prietenii cu care eram s-a asezat in fata mea si a altei fete si a incasat multe lovituri pentru noi.

Atacul a durat mai putin de doua minute, timp in care baietii din grup s-au umplut de sange si contuzii, unul cazand pe jos", isi aminteste M.C, unul dintre tinerii care a dat statul roman in judecata.

"Toti calatorii, cand au vazut bataia, s-au retras de frica in partea opusa a vagonului. Nimeni nu a intervenit. Ba mai mult, chiar si atunci cand agresorii s-au dat jos la urmatoarea statie, toata lumea se tinea departe de noi.

Nimeni nu a venit sa ne intrebe daca avem nevoie de ajutor, nimeni nu a incercat sa cheme Politia sau Salvarea. Se purtau de parca noi eram cei vinovati", a declarat A.C., al doilea tanar care a dat statul roman in judecata.

Citeste si:
USR, un butoi cu pulbere după ultimul scandal al alegerilor din diaspora. Cioloș pierde autoritate în partid
USR, un butoi cu pulbere după ultimul scandal al alegerilor din diaspora. Cioloș pierde autoritate în partid
Noi tensiuni au izbucnit în USR după ce mai mulți membri incomozi din filiala Diaspora au fost excluși din partid ca urmare a alegerilor pentru șefia filialei. Aceștia susțin că fostul...
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Tudor Buzatu a fost numit în funcţia de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă. Decizia a fost publicată,...