Seful ANP: Am avea nevoie de 8 penitenciare pentru a rezolva problemele din decizia CEDO

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 16:26
3153 citiri
Seful ANP: Am avea nevoie de 8 penitenciare pentru a rezolva problemele din decizia CEDO

Directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, a declarat, marti, ca trebuie rezolvata problema a 8.000 - 8.500 de detinuti pentru a iesi din cadrul deciziei-pilot a CEDO, ceea ce inseamna un necesar de opt penitenciare moderne. Potrivit acestuia, unul costa aproximativ 140 de milioane euro.

"Din statistici si analize publice, azi sistemul penitenciar ar avea nevoie de 8.000 - 8.500 de locuri de cazare pentru a nu mai fi presati de aceasta decizie pilot. In 27 de ani au fost construite doar trei penitenciare noi, la Rahova, Arad, Giurgiu, care nu e finalizat nici azi in totalitate.

Va mai dura foarte mult sa mai putem construi macar 8 penitenciare, daca vorbim de cele 8.500 de locuri, macar 8 penitenciare de cate 1.000 de locuri ar trebui construite", a spus seful ANP, prezent la o dezbatere din Parlament pe tema penitenciarelor.

El a reamintit ca ANP si Ministerul Justitiei au promovat, in timpul guvernarii Ciolos, un memorandum in care era prevazut un calendar de implementare pana in 2023 pentru solutionarea supraagomerarii.

"Sunt doua mari posbilitati propuse de acest memorandum - pe de o parte infiintarea de penitenciare noi, sunt deja doua penitenciare aflate in faza de aprobare de Guvern a doua studii de fezabilitate, studiile care ne indica ca un penitenciar de circa 1.000 de locuri, modern, ar costa 140 de milioane de euro", a precizat Marius Vulpe.

Seful Penitenciarelor a adaugat ca asteapta aprobarea Guvernului pentru investitie in cursul anului 2017, astfel incat spre finalul anului sa poata fi demarata procedura de achizitie.

El a fost intrebat si despre varianta infiintarii unor penitenciare private, asa cum se intampla in alte tari, Vulpe precizand ca legislatia actuala nu permite astfel de initiative.

Citeste mai multe despre inchisorile private din SUA si despre ce conditii ofera acestea.

"Nu stiu daca ele vor fi mai eficiente din punct de vedere financiar, privind gestionarea banului public, pentru ca in esenta asta va fi, statul care astazi nu este capabil sa asigure drepturile detinutilor sa ofere aceasta oportunitate unui partener privat pe aceeasi suma sau pe o suma rezonabila", a spus directorul ANP.

Vulpe a explicat insa ca exista modele, precum cel britanic, in care doar managementul penitenciarelor se privatizeaza, in cazul in care este depasita norma de bani pentru fiecare detinut.

"Un penitenciar a stabilit de-a lungul istoriei o suma alocata unui detinut, in cazul Romaniei este in jur de 50 de lei pe zi, (...) si ei au hotarat undeva la 5 lire pe zi de detinut si au facut public acest lucru.

Din ce am inteles, ultimele 3 penitenciare care se clasau intr-un astfel de clasament, care depaseau cheltuiala pe cap de detinut intr-un an de zile intrau intr-un proces de privatizare. Spatiul ramanea acelasi, dar se acorda management privat. Ministerul Justitiei selecta echipa de conducere, dupa care i se impuneau criterii manageriale de eficienta financiara", a afirmat el.

Conditiile de detentie din penitenciarele din Romania contravin Conventiei Europene pentru Drepturile Omului si arata o disfunctionalitate structurala care necesita adoptarea de masuri generale de catre stat, a decis marti Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.

Ce inseamna, concret, decizia CEDO privind inchisorile pentru Romania

Potrivit CEDO, Romania are la dispozitie sase luni pentru a stabili un calendar de rezolvare a situatiei din inchisori, iar instanta lasa statului dreptul de a stabili ce demersuri trebuie sa faca pentru a rezolva problemele, precizand, insa, ca, daca statul nu poate garanta fiecarui detinut conditii de detentie conforme Articolului 3 din Conventie, atunci recomanda reducerea numarului de persoane din penitenciare.

Citeste si reactiile din Romania dupa decizia CEDO:

Sefa Inaltei Curti, despre decizia CEDO: In 6 luni nu se poate rezolva ce nu s-a rezolvat in 20 de ani

Prima reactie a premierului Grindeanu dupa decizia-pilot a CEDO privind conditiile din inchisori

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Comentarii
DR.STRANGELOVE
rank 5
Sa se infiinteze urgent 8 tabere de vara pentru puscariasi,