Ancheta la CFR Regi ai asfaltului, saltati de DIICOT pentru delapidare si spalare de bani

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 12:26
8593 citiri
Ancheta la CFR Regi ai asfaltului, saltati de DIICOT pentru delapidare si spalare de bani

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri dimineata 8 perchezitii domiciliare in Bucuresti si in judetul Ilfov intr-un dosar in care mai multi oameni de afaceri sunt acuzati ca au constituit un grup infractional organizat si au prejudiciat statul cu 34 de milioane de lei.

Au fost puse in executare 8 mandate de aducere, persoanele vizate fiind suspectate de infractiuni precum spalarea banilor, delapidare si evaziune fiscala, se precizeaza intr-un comunicat remis presei de DIICOT.

Infractiunile au fost comise in perioada 2011-2014, precizeaza procurorii, printre inculpati numarandu-se Dragos Nedelcu, administrator al SC Nuts Consulting SRL, SC Pathway Adivisors SRL, SC C&D Best Design Concept SRL, Marin Baicu, administrator al SC Baicons Impex SRL, SC LGB Transark SRL si SC Vio Top SRL si Dan Besciu (foto), asociat si administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL.

De asemenea, mai sunt inculpati Peter Praher si Josep Horneger, administratori la SC Swietelsky Baugesellschaft Mbh Linz Sucursala Bucuresti si SC Swietelsky Constructii Feroviare SRL.

Toti acestia sunt acuzati ca "au initiat si constituit un grup infractional organizat ce a avut drept scop obtinerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate in portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Nationala de Cai Ferate si CNADNR), pentru organizarea si derularea unor achizitii publice de lucrari de infrastructura feroviara si rutiera".

Procurorii spun ca aceste contracte s-au derulat "in conditii pagubitoare pentru companiile de stat achizitoare, prin angajarea unor cheltuieli nereale, aparent necesare derularii proiectelor, operatiuni urmate de transferul unor mari sume de bani, in mod succesiv din conturile companiilor de stat, in conturile societatilor controlate de inculpati".

In final, banii au fost folositi de inculpati in interes personal, "pentru achizitia unor imobile in centrul Capitalei sau pentru plata unor vacante si cumparaturi de lux".

Ancheta la CFR Calatori: Perchezitii DIICOT intr-un dosar cu prejudiciu de 34 milioane de lei (surse)

De asemenea, procurorii au stabilit ca intre anii 2011-2013 Alexandru Horpos, Traian Horpos si Vlad Ionel Vamesu, in calitate de asociati si administratori ai SC Straco Group SRL, au dispus inregistrarea in contabilitatea societatii a unor facturi fiscale emise de SC Activ Invest Construct, administrata de Sandu Stancu.

Facturile atestau operatiuni nereale care se refereau la executarea lucrarilor la proiectul Apa Canal Ilfov, cu scopul de a deduce in mod nelegat TVA si de a reduce cuantumul impozitului pe profit si dividende datorate bugetului de stat.

In baza documentelor false, 14.443.879 lei ar fi ajuns in conturile SC Activ Invest Construct SRL, suma fiind ulterior transferata in conturile unor societati fantoma si retrasa in numerar de catre membrii grupului infractional organizat.

La aceasta actiune au participat membri ai Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei, iar suportul tehnic a fost asigurat de SRI.

C.B.

Citeste si:
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a susținut joi, 30 iunie, că propunerea PSD privind taxarea luxului este o ”ipocrizie”, în condițiile în care mulți social-democrați,...
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a făcut joi, 30 iunie, o analiză a OUG care prevede compensarea prețului carburanților cu 50 de bani per litru. Potrivit fostului...